Advertentie

Euronext Brussel: Argenx stoomt door, Resilux in gulle bui

Resilux maakt voorvormen voor petflessen. ©Lieven Van Assche

Dankzij Umicore en de financials was Brussel vrijdag een van de betere beurzen in Europa. Argenx ging door op zijn elan. Resilux had een mooi geschenk voor zijn aandeelhouders.

Na twee stevige verliesdagen kenden de Europese beurzen vrijdag een herstel.  De EuroStoxx50 steeg 0,7 procent, de Bel20 deed nog beter: de index van de Belgische steraandelen ging 1,1 procent hoger tot 3.949,44 punten. Die prestatie was te danken aan Umicore (+2,7%), verzekeraar Ageas (+2,6%) en de banken KBC (+1,3%) en ING (+1,2%).

Umicore deed een inhaalbeweging nadat het donderdag nauwelijks had weten te profiteren van een koopadvies en een koersdoelverhoging tot 75 euro bij UBS. Ook  de vlotte manier waarop de materialengroep geld ophaalt raakte ondergesneeuwd.

AB InBev (+1,3%) kreeg donderdag nog een dreun van 3,1 procent wegens de problemen in Brazilië, een van de hoofdmarkten van het bierconcern. De politieke crisis zou het prille herstel van de Braziliaanse economie kunnen aantasten en daarmee de bierconsumptie. De verzwakking van de real – die donderdag meer dan 7 procent verloor tegenover de Amerikaanse dollar – zou dan weer een negatieve impact kunnen hebben op de resultaten van AB InBev.

Op de brede markt maakten (bio)farmabedrijven vrijdag het mooie weer. Argenx was donderdag op zijn eerste noteringsdag in New York liefst 35,3 procent hoger gesloten op 23 dollar. Omgerekend is dat 20,61 euro. Niet verwonderlijk dat het aandeel ook in Brussel vrijdag die richting uitging: er kwam 9,4 procent bij tot 19,15 euro. De Newyorkse beursgang was ook financieel een succes: de operatie bracht bruto 114,7 miljoen dollar op, merkelijk meer dan de 60 miljoen waarop Argenx aanvankelijk mikte.

De Luikse specialist in geneesmiddelen voor vrouwen Mithra (+2%, 9,08 euro) heeft een commerciële partner gevonden om zijn anticonceptiering Myring in Oostenrijk ‘aan de vrouw’ te brengen. Met Gynial, de marktleider inzake anticonceptiemiddelen in het Alpenland, sloot Mithra een niet-exclusieve overeenkomst voor een periode van tien jaar.

Resilux (+3,1%, 160,50 euro) klopte bij zijn aandeelhouders aan met een mooi geschenk. Het bedrijf gaat voor ruim 33 miljoen euro aan ‘excessieve middelen en reserves’ laten terugvloeien naar de aandeelhouders. De kapitaalvermindering, die nog moet worden goedgekeurd op een buitengewone algemene vergadering, is een gevolg van de verkoop van Resilux’ belang in Airolux aan zijn Nederlandse partner. Aandeelhouders zullen 16,3 euro per aandeel ontvangen. Guy Sips van KBC Securities noemt de uitkering  ‘een goede beslissing’.

CFE won 1,3 procent tot 133,75 euro. De Brusselse bouwgroep kon over het eerste kwartaal een omzetgroei voorleggen van 10,6 procent, maar die kwam helemaal voor rekening van DEME. Het bagger- en milieuconcern realiseerde bijna een derde meer omzet, in de eerste plaats dankzij offshore windprojecten. De andere takken, contracting (bouwactiviteiten) en vastgoedontwikkeling, deden het minder goed .

Samen met CFE kwam ook meerderheidsaandeelhouder Ackermans & van Haaren (+0,1%, 150,1 euro) met een kwartaalupdate. Daaruit bleek dat zowel bij Delen Investments als bij Bank J. Van Breda het beheerd vermogen verder is aangegroeid. Degroof Petercam heeft zijn ‘som-der-delen’-model aangepast en dat leidt tot een nieuw koersdoel van 155 euro voor de Antwerpse investeringsgroep, 10 euro meer dan het vorige. ‘Aangezien de aandelen dicht bij ons nieuw koersdoel noteren, behouden wij ons ‘houden’-advies’, stelt analist Thijs Hoste.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud