Advertentie

Euronext Brussel: ASIT's patent op koerssprongen

ASIT kwam nar de beurs in mei 2016 aan 7 euro per aandeel. ©Mathieu Paternoster

Een extra patent voor allergiemiddel ASIT+ was genoeg om het aandeel opnieuw te lanceren. De koersval van eind oktober werd gdeels goed gemaakt.

De Bel20 stapte met het verkeerde been uit bed, maar krabbelde nog voor de middag overeind. De beursbarometer vlagde 0,2 procent hoger af op 3.978 punten.

Een zeldzame opgemerkte stijger in de Bel20 was Umicore , met een winst van 0,8 procent op 38,70. Beleggers krijgen maar niet genoeg van de materialengroep, dat goed gepositioneerd zit om mee te surfen op de toekomstige vraag naar grondstoffen voor batterijen. Het aandeel nadert alweer een verse recordkoers.

 In een interview met het weekblad Trends erkent Umicore-CEO Marc Grynberg dat zijn bedrijf een pak geld kan ophalen als het nu nieuwe aandelen zou uitgeven. 'Het is zeker een mogelijkheid,' antwoordde hij op de suggestie van de journalisten. 'Het is niet uitgesloten dat we ons kapitaal verhogen voor een nieuwe versnelling in lithium-ionbatterijen. Dat is aantrekkelijker als het bedrijf gewaardeerd is zoals vandaag.'

ASIT Biotech  was de grootste stijger van de dag met een remonte van 10,4 procent naar 4,02 euro. Het Brusselse biofarmabedrijf kon 's ochtends melden dat het een tweede Europees patent had gekregen. Het patent geeft ASIT meer rechten over zijn potentiële kandidaat-geneesmiddel tegen pollen-, huismijt- en voedingsallergieën. Het patent loopt tot midden 2032 en kan daarna nog eens voor vijf jaar worden verlengd.

CEO Thierry Legon had het in het bijhorende persbericht over 'een nieuwe mijlpaal in de bescherming van onze intellectuele eigendom'. Biotechbedrijven staan erom bekend dat ze graag de aandacht opzoeken met zowel grote als kleine mijlpalen.

De analisten van KBC Securities gaven Legon gelijk. ‘De bescherming van de knowhow van een bedrijf via patentaanvragen is cruciaal’, menen Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse. Dat is vooral zo omdat nog meer spelers zich op de ontwikkeling van nieuwe immunotherapieën hebben geworpen. Het onderzoeksveld is booming business, vooral in Europa.

En ook de markten volgden dezelfde redenering. Prompt schoot het aandeel ruim een tiende hoger. Maar daarmee heeft de koers de pandoering van eind oktober nog niet verteerd. Toen bleek dat het kandidaat-geneesmiddel tegen huisstofmijtallergie helemaal niet werkte. Dat was eigenlijk al gebleken in april, maar toen had ASIT het onderzoek verlengd in de hoop toch nog positieve resultaten te behalen. Maar de herkansing mislukte, en een koersval volgde.

Een bijkomend probleem: de kas was intussen bijna leeg. Eind juni beschikte het bedrijf maar over 8,2 miljoen euro middelen nadat in de eerste jaarhelft 6,6 miljoen werd verbruikt. Tegen februari 2018 zou ASIT biotech dus op droog zaad zitten.

Daar werd begin deze maand een oplossing voor gevonden. Of liever een mogelijke oplossing, want de aandeelhouders moeten nog hun fiat geven. ASIT wil dit jaar en de twee volgende jaren telkens 10 miljoen euro ophalen via de uitgifte van maximum 3 miljoen nieuwe aandelen. Om beleggers te overhalen in te stappen paait ASIT hen met gratis warrants, waarmee ze nog twee keer kunnen intekenen op de kapitaalronde tegen dezelfde prijs. Dat is aantrekkelijk omdat de koers intussen is gestegen.

De mix van hoopgevend en ontnuchterend nieuws leidt tot een bijzonder volatiel koersverloop bij ASIT biotech. De opstoot van vandaag is dus begrijpelijk, maar slechts een golfje op een erg woelige zee. Ter oriëntatie: ASIT trok in mei 2016 naar de beurs tegen 7 euro.

Gimv  (51,15 euro, -1,3%) werd niet beloond voor zijn halfjaarverslag, de resultaten lagen volledig in lijn met de verwachtingen. Een halfjaarupdate zonder verrassingen, en dus houden de drie Belgische analisten die Gimv opvolgen voet bij stuk met drie 'houden'-adviezen. Thijs Hoste van Degroof Petercam haalt aan dat het aandeel nog steeds een aantrekkelijk dividendrendement biedt als de winstuitkering net zoals vorig jaar 2,5 euro bruto bedraagt.

'Na het recordtempo van desinvesteringen in het vorige boekjaar heeft Gimv nu een veel jongere beleggingsportefeuille,' haalt Cédric Duinslaeger van KBC Securities aan. 'Daardoor kan momentum van de verkopen (en dus gerealiseerde meerwaarden, nvdr) wat vertragen.' Duinslaeger verlaagt zijn koersdoel lichtjes, van 55 naar 53 euro over twaalf maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud