Advertentie

Euronext Brussel: banken en beursfavorieten boven

Carlos Brito, de topman van AB InBev, tapt een Stella. AB InBev is een van de beursfavorieten van Belgische analisten voor het tweede halfjaar. ©Bloomberg

Na een zwakke handelsweek knoopte de Bel20 weer met winst aan. Vooral de financials en favoriete aandelen van beurshuizen als AB InBev en Solvay zorgen voor winst. Uitblinker van de dag was Dalenys na een Frans overnamebod.

De Europese beurzen, die vorige week nagenoeg stabiel bleven, wonnen zo'n half procent. Beleggers reageerden opgelucht op de geslaagde redding van twee regionale banken in Italië, ook al kan die operatie de overheid tot 17 miljard euro kosten. Dat de Europese Centrale Bank op dit ogenblik tegen een tempo van meer dan 9 miljard per maand Italiaans staatspapier inslaat, helpt natuurlijk een handje. 

Paniek of verdere besmetting is evenwel vermeden en dat is het belangrijkste. Ook het verdere herstel van de olieprijs en de superoptimistische Duitse ondernemers ondersteunen het sentiment. De Ifo-index kwam in juni uit op 115,1 en dat is een nieuw record.

Euronext Brussel liep mooi in het gelid. De Bel20 verstevigde 0,5 procent tot 3.861 punten. De push kwam van de bankaandelen, AB InBev en Solvay. ING steeg 0,5 procent en KBC 0,4 procent, in lijn met de Europese sector. ING kreeg bovendien een hoger koersdoel van Degroof Petercam. Analist Bart Jooris gaat van 14 naar 16 euro na een opwaartse aanpassing van zijn ramingen voor 2017. Zijn advies blijft op ‘houden’ staan omdat hij verwacht dat ING een forsere kapitaalbuffer zal moeten aanleggen in het kader van Basel IV, waardoor de stijging van het dividend beperkt zal blijven.

Uit de halfjaarlijkse rondvraag van De Tijd bij Belgische analisten kwamen Solvay en AB InBev als favorieten nummer een en twee naar voren, en beleggers gingen daar gretig op in. De bierbrouwer steeg 1,1 procent, het chemieconcern Solvay schreef 0,8 procent bij. Solvay steeg in de voorbije twaalf maanden ruim drie keer zo snel als de Bel20, maar er zit nog rek op volgens het analistenheir.

Proximus (+0,1%, 31,23 euro) en Telenet (+0,9%, 56,80 euro) volgen ook de opwaartse trend. Beide telecomgroepen kondigen vrijdag aanpassingen van hun tariefplannen aan. Volgens ING-analist Emmanuel Carlier wordt het aanbod van Telenet daarmee competitiever, terwijl Proximus de strategie van ‘meer waar voor meer geld’ voortzet en ook het prijsverschil met lagekostendochter Scarlet groter maakt. Analist Ruben Devos van KBC Securities sluit een tegenreactie van Orange Belgium, wiense Love-bundels nu iets minder aantrekkelijk zijn geworden, niet uit.

Overnamebod

Op de brede markt zorgt Dalenys voor vreugde maar ook voor een beetje verdriet. Vreugde omdat het aandeel 40,5 procent hoger schoot (tot 8,68 euro) na een overnamebod van Natixis. De Franse zaken- en investeringsbank biedt 9 euro per aandeel op de specialist in oplossingen voor elektronisch betalen. Natixis heeft iets meer dan 50 procent van de aandelen overgenomen van de referentieaandeelhouders Saint-Georges Finance en Jean-Baptiste Descroix-Vernier en zal binnenkort een bod uitbrengen op alle resterende aandelen. De biedprijs van 9 euro houdt een premie van 45,6 procent in op de slotkoers van vrijdag.

De koers van Dalenys – het vroegere Rentabiliweb – stond ooit hoger: in april 2014 bereikte het aandeel een piek van 10,8 euro en vorig jaar tikte het ook even 9 euro aan. Als het bod slaagt, verdwijnt opnieuw een aandeel van de Brusselse beurs – en daarmee komen we bij het aspect verdriet.

Secuur laboratoriumwerk bij Bone Therapeutics ©Bone Therapeutics

Op een na sterkste stijger is Bone Therapeutics (+5%, 9,65 euro). Het biofarmabedrijf krijgt een Europees patent voor zijn celtherapietechnologie. De specifieke technologie van het bedrijf om botvormende cellen en stamcellen uit beendermerg te gebruiken om nieuw bot aan te maken zal daarmee beschermd zijn tot in 2029. Na de toekenning moet Bone het patent laten valideren in de verschillende EU-lidstaten. De technologie van Bone is al door patenten beschermd in Japan, Australië en Singapore en er lopen aanvragen in de VS, Canada, India en Zuid-Korea.

Estelle

Mithra steeg 1,4 procent tot 8,87 euro en herstelt daarmee verder van de tik van 7,5 procent van vorige week woensdag. Die volgde op een kapitaalverhoging met 26,1 miljoen euro die gepaarde ging met een verwatering van circa 10 procent. De European Journal of Contraception and Reproductive Health Care heeft een studie overgenomen met Estelle, het anticonceptiemiddel van de Luikse farmaproducent. Het gaat om een studie die in 2010 en 2011 werd uitgevoerd in Finland, waarbij Estelle, bestaande uit de hormonen estetrol en drospirenon, werd vergeleken met de combinatie estetrol en levenorgestrel. Toen bleek dat Estelle beter werd verdragen door vrouwen. De publicatie verandert niets voor Mithra dat intussen Estelle aan het onderzoeken is in Fase III. De resultaten hiervan worden in het najaar van 2018 verwacht. Zoals KBCS-analist Tom Simonts opmerkt, kan de publicatie in het tijdschrift de alertheid van artsen en patiënten voor Estelle wel verhogen.

Ablynx (+1,3%, 11,80 euro) start een onderzoek met met caplacizumab bij gezonde vrijwilligers in Japan. Het onderzoek wil de veiligheid en verdraagbaarheid van het middel nagaan . Caplacizumab is bedoeld om de zeldzame, levensbedreigende bloedstollingsziekte aTTP te behandelen. Naar het middel loopt momenteel een Fase 3-onderzoek, de zogenaamde Hercules-studie, waarvan de resultaten dit jaar worden verwacht. Het aparte onderzoek in Japan bevestigt het engagement van Ablynx op caplacizumab wereldwijd beschikbaar te stellen voor aTTP-patiënten, stellen de analisten van KBC Securities.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud