Euronext Brussel: Bel20 blijft nipt in het rood

Van een verlies van 1,5 procent naar een winst van 0,1 procent, en terug in het rood. De Bel20 heeft er vandaag een helse rit op zitten. Uiteindelijk sloot de Brusselse sterindex 0,1 procent lager af.

Al voor de vierde dag deze week slaagt de Bel20 er dus niet in om uit de rode cijfers te blijven. De Brusselse sterindex sloot 0,1 procent lager af, op 3.585,16 punten. In de loop van de dag was het verlies opgelopen tot 1,5 procent, toen bleek dat de verkoopgolf op de obligatiemarkten zich doorzette en de langetermijnrentes verder de hoogte in gingen. Maar na de middag ebde de paniek op de financiële markten langzaamaan weg. De Belgische langetermijnrente steeg vanmorgen voor het eerst sinds december vorig jaar boven de psychologische grens van 1 procent, tot 1,07 procent, maar zakte nadien terug tot 0,87 procent.

'Het was normaal dat er enige correctie kwam, maar de voorbije dagen hebben de markten toch wat overgereageerd en dat heeft zich nu weer genormaliseerd', meent aandelenstrateeg Patrick Casselman (BNP Paribas Fortis).

Vanuit de Verenigde Staten kwam er ook hoopvol nieuws in de vorm van beter dan verwachte wekelijkse werkloosheidsaanvragen. De cijfers bleken wel onvoldoende geruststellend om de Brusselse beurs helemaal uit het slop te trekken.

Ontsnapte 's ochtends geen enkele Bel20'er aan de verkoopgolf, dan stonden er bij de slotbel nog maar 12 leden in het rood. Grootste verliezer was Solvay (-0,9%, 128 euro). Vanmorgen raakte bekend dat de Franse groep Imerys een bindend bod heeft uitgebracht op de PCC-divisie van Solvay. PCC of synthetisch calciumcarbonaat wordt onder meer voor toepassingen in de autoindustrie (polymeren), gebouwen (verven, coatings) en consumentengoederen (health & beauty). Ook GBL (-0,9%, 74,42 euro) verloor terrein.

Zwaargewicht AB InBev sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger af, op 106,25 euro. De bierbrouwer werd genoemd in een rapport van Credit Suisse. De zakenbank krikt de winstverwachtingen voor 2016 en 2017 met zo’n 2 procent op, met dank aan de sterke prestatie in Brazilië. De Verenigde Staten blijft een zorgenkind, maar toch handhaaft het beurshuis het ‘kopen’-advies en koersdoel van 126 euro. Daarnaast waren er ook weer overnamegeruchten rond sectorgenoot SABMiller.

De handel in Cofinimmo was de hele dag opgeschort, in afwachting van meer nieuws over de kapitaalverhoging. Die is tijdens de intekenperiode voor de bestaande aandeelhouders voor 84,32 procent onderschreven, zo bleek in de loop van de dag. Per 6 oude aandelen konden aandeelhouders op 1 nieuw intekenen, tegen 95 euro per stuk. De 2,83 miljoen niet uitgeoefende inschrijvingsrechten, goed voor 471.086 nieuwe aandelen, worden nu nog als scrips geveild bij grote beleggers.

Ackermans & van Haaren (-0,4%, 109,05 euro) krijgt een koersdoelverhoging van KBC Securities. Analist Yves Franco legt de lat één euro hoger, op 109 euro. Aanleiding is de gedeeltelijke verkoop van Egemin aan KION. ‘De exit gebeurt tegen zeer interessante voorwaarden, veel hoger dan de 6 keer EV/EBITDA waardering die we berekend hadden voor de hele groep’. Daardoor zou de netto-actiefwaarde van AvH stijgen met 2 euro tot 121 auro, aldus de analist. En met een discount van 10 procent kom je dan op 109.

Bpost  sluit uiteindelijk 0,2 procent hoger af, op 24,51 euro. Gisteren maakte het postbedrijf  het plotse vertrek van zijn financieel directeur Pierre Winand bekend. Vandaag bleek dat Bpost in CityDepot stapt, een bedrijf dat magazijnen in de rand van steden uibaatt en pakjes levert aan winkels in het stadscentrum met elektrische voertuigen. 

Op de brede markt is Retail Estates (-8%, 67,2 euro) de grootste verliezer. Dat is deels te verklaren door het afknippen van het dividend van 3,10 euro bruto. Daarnaast gingen ook de rechten eraf om in te tekenen op nieuwe aandelen. Zoals bekend wil Retail Estates via een kapitaalverhoging 76 miljoen euro ophalen. Sectorgenoot QRF moest 5,4 procent inleveren. 

Bij de weinige winnaars vonden we Galapagos (+5,3%, 35,9 euro). Johnson & Johnson Innovation wil voor 25 miljoen dollar aandelen kopen bij de aankomende emissie van Galapagos. Het biotechbedrijf wil in totaal 200 miljoen dollar ophalen met de uitgifte van aandelen, die aan de Nasdaq in New York worden genoteerd. Samenwerkingspartner AbbVie liet woensdag weten voor 30 miljoen dollar mee te doen.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud