Euronext Brussel: Forse tikken voor ING en KBC

Europese banken hebben het moeilijk door het mogelijke kredietrisico in Turkije. ©BELGA

De Turkse crisis trof de Europese banken, en dus ook Bel20-zwaargewichten ING en KBC.

De Bel20 verloor 1,8 procent tot 3.818 punten. De koersverliezen van bankreuzen ING (-4,3%, 12,12 euro) en KBC (-3%, 64,40 euro) wogen op de beursbarometer.

De Europese beurzen waren in de ban van de Turkse crisis die steeds grotere proporties aanneemt. Vrijdag kelderde de Turkse lira opnieuw. De Financial Times meldde dat de Europese Centrale Bank zich bezorgd toont om de Turkse kredietrisico's van Europese banken.

Het risico voor Europese banken is dat Turkse ontleners schulden in buitenlandse munten niet kunnen terugbetalen. De lira verloor bijna de helft van haar waarde tegenover de euro sinds begin dit jaar. De bank met de grootste blootstelling is het Spaanse BBVA. Meer dan 12 procent van de uitstaande leningen is daar blootgesteld aan Turkije. Het Italiaanse Unicredit is voor zowat 5 procent blootgesteld, ING en BNP Paribas voor zowat 2 procent.

De bankaandelen stonden dan ook onder druk. De Europese banksector verloor 3,2 procent.

KBC overtuigt niet

Ook KBC had het niet onder de markt. Na iets beter dan verwachte cijfers steeg het aandeel van KBC donderdag nochtans 2,3 procent. De Belgische bank-verzekeraar trok de verwachtingen voor het netto rente-inkomen dit jaar (het verschil in rente dat de bank krijgt op leningen en wat het moet betalen op deposito's) licht op van 4,46 miljard euro naar 4,5 miljard euro terwijl de nettowinst van 692 miljoen euro boven de verwachtingen uitkwam.

Het beurshuis Kepler Cheuvreux is echter niet overtuigd. 'De kwartaalgroei van het netto rente-inkomen was niet indrukwekkend. Bovendien is de winst vertekend door uitzonderlijk sterke verkopen van verzekeringen,' klinkt het. Het beurshuis handhaafde het verkoopadvies en het koersdoel van 66,2 euro.

De resultaten konden ook UBS en Credit Suisse niet bekoren. Beide knipten in het koersdoel. UBS verlaagde het koersdoel van 74 euro naar 68 euro terwijl CS het koersdoel met een euro verminderde tot 70 euro. 

CS verlaagde de winstverwachting met 1 procent voor volgend jaar en 2 procent voor 2020. Het verwees daarvoor naar de hogere kosten. De kostenstructuur van KBC verraste CS in het tweede kwartaal in negatieve zin. De kosten voor IT-infrastructuur, personeel, marketing en digitalisering waren hoger dan verwacht. 

CS denkt dat de sterke verkoop van verzekeringen in het tweede kwartaal slechts gedeeltelijk kan aangehouden worden in 2018. Het erkent ook dat het netto rente-inkomen verbeterde maar ziet risico's in de krimpende marges op de Belgische markt. 

Ook UBS ziet de druk op de rentemarge niet meteen afnemen. Ondanks de volumegroei aan leningen van 5 procent vergeleken met het jaar voordien blijft de groei in het rente-inkomen achterwege. Sinds het jaareinde van 2015 steeg het volume leningen met 15 procent maar nam het netto rente-inkomen met slechts 4 procent toe. UBS knipt de verwachte winst per aandeel met 4 procent.

Beide banken erkennen wel de sterke positie en winstgevendheid van KBC maar vinden dat die factoren reeds in de koers zijn verwerkt. KBC noteert aan 12 keer de verwachte winst van 2019 tegenover 10x voor de sectorgenoten. UBS en CS handhaven het houden-advies.

Wie wel kon overtuigen was de fabrikant van industriële wasmachines Jensen

KBC Securities verhoogde het advies van houden naar kopen. Het beurshuis handhaaft het koersdoel op 40 euro. De omzet van Jensen kwam in de eerste jaarhelft uit op 181 miljoen euro, een stijging op jaarbasis van 4,3 procent. Analist Guy Sips stipt aan dat Jensen na het eerste kwartaal aangaf dat de omzet in de eerste jaarhelft lager ging liggen dan het jaar voorheen. Bijgevolg trekt Sips de omzetverwachting voor 2018 op naar 319,4 miljoen euro.

'Vierde speler in 2021'

Analist Paul Sidney van Credit Suisse vindt de intrede van een vierde speler erg slecht nieuws voor Orange Belgium  en maakte het koersdoel een vierde lichter tot 12 euro. 'Ons basisscenario is nu dat een vierde speler in 2021 de Belgische markt betreedt,' zegt Sidney.

'Daarom verlagen we de verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) voor 2020 met 7 procent. Dat weerspiegelt de prijsdalingen die zich in de periode 2019-2020 zullen voordoen op de mobiele markt in de aanloop naar de intrede van een nieuwe speler.'

Volgens Sidney is Telenet  beter gewapend tegen de intrede van een vierde speler dan Orange Belgium en Proximus . CS plakt een koopadvies op Telenet terwijl het een verkoopadvies heeft voor zowel Orange Belgium als Proximus. 'Telenet is nog steeds goed op weg om de grootste mobiele speler in België te worden,' aldus Sidney. 'Telenet heeft Proximus en Orange Belgium bijgebeend op de markt voor 4G en we verwachten dat het de grootste speler wordt op het mobiele netwerk tussen dit jaar en 2020. De intrede van een nieuwe mobiele speler in 2021 plaatst wel een plafond op de groei.'

Verder daalde Galapagos na een adviesknip van Goldman Sachs. Goldman-analist Keyur Parekh verhoogt het koersdoel van Galapagos miniem van 95 euro naar 96 euro maar verlaagt het advies van kopen naar houden. Donderdag sloot het aandeel af op 98 euro waardoor het biotechbedrijf voor het eerst meer dan 5 miljard euro waard is.

Bij postbedrijf Bpost  was de opluchting na de resultaten van korte duur. Donderdag koerste het postbedrijf 6,6 procent hoger, maar vrijdag ging er 2,5 procent af tot 13,92 euro. Beleggers zagen donderdag licht aan het eind van de tunnel na hoopgevende signalen bij het Amerikaanse Radial. De probleemdochter tekende in het tweede kwartaal zowaar groei op.

Het geloof in een Frans overnamebod op Ontex brokkelt met de dag af. Vrijdag verloor de luierfabrikant nog eens 2,8 procent op de Brusselse beurs, waarmee de koers al 10,5 procent is weggezakt tegenover het indicatieve bod dat de Franse private-quitygroep PAI een maand geleden lanceerde. PAI signaleerde toen een biedprijs van 27,5 euro, 40 procent boven de koers waartegen Ontex daags voordien nog noteerde.

Het bod kwam wel met de voorwaarde dat PAI eerst een grondig boekenonderzoek zou uitvoeren, waarna het de prijs nog kan aanpassen of het bod zelfs kan laten vallen. Analisten signaleerden toen al dat een beter bod onwaarschijnlijk was. De prijs was volgens hen fair, ook in vergelijking met gelijkaardige bedrijven. De prijs ligt trouwens net boven het gemiddelde dat holding GBL betaalde voor zijn belang van zowat 20 procent in Ontex en zou zo een aanvaardbare exit bieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content