Euronext Brussel: Bel20 sluit met Franse slag op winst

©Photo News

De Brusselse beurs ruilde net als de Europese collega's eerder verlies voor winst, onder aanvoering van Engie.

Met een verlies van 0,2 procent tot 3.890 punten presteerde de Bel20 in lijn met de overige Europese indexen.

De grootste winst is voor Engie dat 3,1 procent aandikte tot 14,41 euro. De klim lijkt op het eerste zicht verrassend: de Franse overheid kondigde namelijk dinsdagavond aan dat ze 99,9 miljoen aandelen van de nutsgroep van de hand gaat doen. Dat stemt overeen met 4,1 procent van het kapitaal. Parijs verkocht in januari al eens 4,1 procent en houdt nu nog 28,7 procent van het kapitaal van Engie over.

En toch was er opluchting: dit keer vonden de stukken een afnemer tegen een bescheiden korting van goed 1 procent op de beurskoers. In januari eisten beleggers nog een korting van meer dan 4 procent. In februari zakte Engie weg naar een diepterecord, sindsdien heeft CEO Isabelle Kocher echter een deel van de twijfel over het transformatieplan kunnen wegnemen. 

KBC  liet 0,3 procent liggen op 67,85 euro. De Vlaamse bankverzekeraar kreeg een adviesverlaging van Berenberg, van ‘kopen’ tot ‘houden’. Gelijktijdig stijgt het koersdoel van 60 tot 65 euro, maar dat is dus onder de huidige koers.

Grosso modo wordt KBC om twee redenen van de kooplijst gehaald': de hoge waardering en de nieuwe overname-ambities. Tegenover zijn Europese sectorgenoten noteert KBC met een premie van 20 procent. Vanwege het businessmodel en de voorzichtige risicobenadering van KBC is een kwaliteitspremie gerechtvaardigd, zeggen analisten Andrew Lowe en Iro Papadopoulou, maar een verdere stijging verwachten ze niet. Bovendien kunnen kosten en een krimpende rentemarges - daar is die chronisch lage rente weer- de toekomstige groei van de winst per aandeel beperken. 'Wij hebben het moeilijk om opwaarts potentieel te vinden', klinkt het. Intussen lijkt volgens analisten bij het management de goesting toe te nemen om weer overnames te doen en dat kan de uitkering van kapitaal aan de aandeelhouders afremmen of uitstellen.

Vervlogen

Vooruitlopend op de halfjaarcijfers stuurden beleggers de voorbije dagen Hamon ruim een kwart hoger. Blijkbaar hoopten ze op beterschap bij de Waalse fabrikant van koeltorens en systemen om rookgassen te zuiveren. Hamon heeft een lange geschiedenis van winstwaarschuwingen en moest begin dit jaar gered worden door de Waalse overheid. Onrechtstreeks kwam er daardoor ook een nieuwe topman, maar veel beterschap is voorlopig niet merkbaar.

De omzet kwam in de eerste zes maanden 5 procent lager uit en het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) kleurde 10,8 miljoen euro rood, wat amper beter is dan het verlies van 12,4 miljoen een jaar eerder. De hoop op een wonder is meteen vervlogen en het aandeel donderde 16,3 procent lager tot 2,75 euro.

Vastgoed

Het meeste bedrijfsnieuws kwam dinsdagavond en vanmorgen uit de vastgoedsector, te beginnen met Aedifica . De specialist in zorgvastgoed maakte over het boekjaar 2016/2017 sterke resultaten bekend die bovendien iets beter waren dan verwacht. Analist Jean-Marie Caucheteux van Degroof Petercam trekt zijn koersdoel lichtjes op, van 84 tot 85 euro, maar laat tegelijk zijn koersdoel dalen van ‘kopen’ tot ‘bijkopen’. Het aandeel won niettemin 0,4 procent tot 79,87 euro.

De koersklim van Montea (+1,5%, 46,99 euro) was indrukwekkender, terwijl het nieuws bescheidener was. De specialist in logistiek vastgoed kondigde drie nieuwe huurovereenkomsten aan, één in Frankrijk en twee in België, die samen goed zijn voor 21.200 m² huuroppervlakte. ‘Het is goed nieuws dat Montea de bezettingsgraad van zijn portefeuille weet te verbeteren en zijn huurdersbasis uitbreidt’, meent analist Alexander Makar van KBC Securities. Hij behoudt zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 45 euro.

Xior (+0,1%, 40,94 euro), de specialist in studentenhomes, kreeg een overwegend positief rapport van de ING-analisten Jaap Kuin en Jason Ball. Die hebben lof voor het groeiverhaal van Xior, dat eind juni voor bijna 150 miljoen euro aan projecten in de pijplijn had zitten. Ze verhogen hun koersdoel van 35 tot 40 euro maar handhaven hun ‘houden’-advies en dat heeft in de eerste plaats te maken met de recente koersopstoot. Het aandeel won de voorbije dagen meer dan 10 procent nadat bekend raakte dat het wordt opgenomen in de EPRA Europa-index.

Bij de investeringsmaatschappij Texaf (-0,8%, 30,75 euro), die in Congo actief is in residentieel vastgoed en in een steengroeve, woog die laatste bijzonder zwaar op het halfjaarresultaat. Omdat de activiteit van Carrigrès stelselmatig vermindert doordat de Congolese overheid nog nauwelijks in infrastructuur investeert, boekte Texaf een uitzonderlijke waardevermindering op de zandsteengroeve. De nettowinst kwam daardoor 88 procent lager uit dan een jaar eerder. Aangezien de vastgoedactiviteit wel goed boert, gaat Texaf zijn dividendbeleid handhaven. Het bedrijf streeft ernaar het dividend jaarlijks met 20 procent op te trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud