Euronext Brussel: Belegger kijkt afwachtend richting VS

De Europese beurzen noteren dinsdag licht hoger, maar opvallende koersbewegingen blijven uit. Alles staat vandaag in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Net voor de middag wint de Bel20 0,7 procent tot 2.392,41 punten. De index telt vijf lichte dalers. Conjunctuurgevoelige aandelen als Nyrstar (+2,4%), Bekaert (+1,8%) en Solvay (+1,5%) trekken de kar.

Ook Delhaize (+0,8%, 28,61 euro) kan winnen. De kleinhandelaar is onder de Belgische aandelen het favoriete speeltje van shortsellers. Dat bleek maandag uit het eerste overzicht van (grote) posities van shortsellers door de FSMA. Vier Amerikaanse hefboomfondsen en een Brits investeringsfonds zitten samen 'short' op een totaal van 3,67 procent van Delhaize.

Royal Park Investments (RPI), de 'bad bank' waarin verzekeraar Ageas een belang van 44,7 procent heeft, kondigde maandag aan dat het Bank of America voor de rechter sleept. Royal Park heeft de Amerikaanse grootbank gedagvaard wegens verliezen op herverpakte woningleningen. RPI, dat in handen is van de Belgische staat, Ageas en BNP Paribas, eist een schadevergoeding van meer dan 713 miljoen dollar (558 miljoen euro).

Telenet stijgt een halve procent tot 35,63 euro. Liberty Global, de hoofdaandeelhouder van de Mechelse kabelgroep, is niet zinnens om zijn bod van 35 euro op Telenet te verhogen. Dat raakte gisteren bekend in de marge van een conference call over de bedrijfsresultaten van Liberty Global. 'Als jarenlang aandeelhouder hebben we een goed beeld op de risico's en opportuniteiten voor Telenet', zei CEO Mike Fries. 'Op basis daarvan blijven we ervan overtuigd dat 35 euro een eerlijke prijs is.'

UCB noteert stabiel op 45,72 euro. De biofarmaproducent moet fel aandringen om betaald te worden in Griekenland. Door de crisis kunnen de Griekse ziekenhuizen hun leveranciers nog moeilijk vergoeden. 'We blijven wel leveren, want we kunnen het niet maken dat patiënten zonder geneesmiddelen komen te zitten, maar de betalingen lopen vertraging op', zegt France Nivelle, woordvoerster van UCB. Griekenland is goed voor 1 procent van de omzet van UCB. De impact van de Griekse blootstelling is dan ook beperkt, weet farma-analist Jan De Kerpel van KBC Securities.

Barco koerst een halve procent hoger tot 55 euro. Bank Degroof-analist Siddy Jobe reageert opgetogen over de alliantie met de filmstudio DreamWorks Animation. Die zal zijn volgende 15 animatiefilms mixen met het 3D-geluidsformaat van Barco, dat Auro 11.1 heet. 'Hoe meer filmstudio's kiezen voor het Auro 3D-formaat, hoe meer cinema-uitbaters bereid zullen zijn om de oplossingen van Barco te installeren', aldus Jobe. Hij spreekt van de start van een nieuw groei-initiatief voor het bedrijf.

De radiotherapiespecialist Eckert & Ziegler Bebig (E&Z), het vroegere IBt Bebig, heeft de verkopen van zogenaamde HDR-apparatuur in het derde kwartaal fors zien aantrekken. Daarmee wordt een groot deel van de wat flauwe halfjaarprestatie goed gemaakt. De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 7,86 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebit) kwam uit op 1,07 miljoen euro en de nettowinst op 0,51 miljoen euro. Ter vergelijking: in het hele eerste halfjaar werd een winst van 'slechts' 0,34 miljoen euro geboekt. Het aandeel is onveranderd op 1,82 euro.

Het bod van de familie Macharis op verpakkingsbedrijf VPK Packaging start op 12 november. Dat blijkt uit een financiële advertentie dinsdag in De Tijd. De familie hoopt met een bod van 33 euro per aandeel het bedrijf van de beurs te kunnen halen. Zoals bekend trekken Auriga Finance en Stak Packaging Investments, de vehikels waarachter de familie schuilgaat, 25 miljoen euro uit voor het bod. Ze controleren nu al 90 procent van de aandelen van het bedrijf, en mikken op 95 procent. Ook VPK noteert stabiel op 32,76 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud