Euronext Brussel: belegger omarmt Econocom

Net als de meeste Europese indexen sloot de Bel20 lager. De index verloor 0,9 procent tot 3.167 punten. Econocom, Mobistar en Nyrstar waren de sterren van de beursvloer.

IT-dienstenverlener Econocom (6,80 euro, +5,5%) was de op twee na sterkste stijger in Brussel en ging tot 8 procent hoger. Nochtans kwam het bedrijf donderdag na beurs met een 19 procent lagere bedrijfswinst tot 31 miljoen. Maar de prognose van een omzet van meer dan 2 miljard en een operationele winst rond 100 miljoen blijft overeind en daar trekt de markt zich duidelijk aan op. Na anderhalf uur handel wint het aandeel bijna acht procent.

Bij KBC Securities zien ze geen reden om het koersdoel (7 euro) of het advies ('houden') te wijzigen. ING ontwaart een kleine winstwaarschuwing bij Econocom dat spreekt van een een recurrente bedrijfswinst van 100 miljoen tegen voorheen een rebit van méér dan 100 miljoen. De enige trigger voor een koersstijging is volgens Matthias Maenhaut de herfinanciering van de schulden, maar er zijn op dit ogenblik geen indicaties dat dit snel zal gebeuren. 

CMB (17,30 euro, -0,9%) kwam donderdag eveneens na beurs met kwartaalcijfers en die hielden toch een kleine verrassing in. Het verlies van 3,1 miljoen dollar van het eerste kwartaal werd immers omgezet in een kleine winst van 0,3 miljoen dollar. Maar voor een groep die vooral actief is in scheepvaart en meer bepaald droge bulk, is die resultaatsverbetering jammer genoeg wel te danken aan een behoorlijke prestatie van luchtvaartdochter ASL Aviation (+4,3 miljoen).

Drogebulkdochter Bocimar dook 5,8 miljoen in het rood en daar zijn meerdere verklaringen voor: de kwakkelende economie, de overcapaciteit in de sector en de lage vrachttarieven. Dat laatste is helaas een chronisch euvel aan het worden. Voor de tweede helft van het jaar rekent Bocimar op beterschap vooral dan bij de grotere capesize-schepen (meer dan 150.000 ton), terwijl de rederij het voorbije kwartaal het relatief beter deed in de kleinere schepen.

Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities is alles behalve enthousiast. 'Het tweede kwartaal was dan wel beter dan verwacht, je kan moeilijk gaan juichen op basis van de resultaten die een weerspiegeling zijn van een flauwe drogebulkmarkt. CMB rekent wel op een beetje beterschap omdat de ijzerertsexport uit Brazilië zou aantrekken'. Hij blijft bij zijn advies 'houden' met een koersdoel van 21 euro.

Zinksmelter en mijnbouwer Nyrstar (3,01 euro, +5,6%) en telecomgroep Mobistar (15,36 euro, +5,9%) genoten nog na van hun beter dan verwachte kwartaalcijfers en zetten hun herstel door. Ze waren zelfs de sterkste stijgers op de beurs. Aan de andere zijde van het spectrum duikt biotechbedrijf Thrombogenics (9,54 euro, -5,1%) fors lager, allicht nemen beleggers hun winst. De voorbije week was de koers immers met een vijfde gestegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud