Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: Beleggers belonen Jensen en KBC

©BLOOMBERG NEWS

Ondanks de aanslagen in Parijs hebben de beurzen vandaag goed stand gehouden. En zeker Euronext Brussel. Vooral KBC en Jensen speelden zich in de kijker na publicatie van hun kwartaalupdates.

De meeste beurzen gingen vanmorgen duidelijk in het rood. Van een verkoopgolf was evenwel geen sprake, en in de loop van de ochtend werden de verliezen dan ook weggewerkt. In Brussel won de Bel20 uiteindeijk 0,8 procent tot 3.632,44 punten.

Dat de Brusselse beurs zich vandaag onderscheidt van de rest, is vooral te danken aan KBC. De bankverzekeraar maakte vanmorgen beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend. Na de publicatie van de halfjaarcijfers in augustus stond het aandeel onder druk, uit vrees dat de resultaten over het derde kwartaal zouden tegenvallen. De verdere daling van de rente is immers geen goed nieuws voor de klassieke bankactiviteiten van de KBC -het aantrekken en uitlenen van geld. Daardoor verkleint de rentemarge immers, het verschil tussen de rente die KBC op spaargeld biedt en wat de bank krijgt op leningen.

Ook de recente golf van herfinancieringen maakte beleggers wat ongerust. Maar vanmorgen verraste KBC met een nettowinst van 600 miljoen euro, ongeveer evenveel als een jaar geleden toen de groep een boekhoudwinst realiseerde op de participatie in Antwerpse Diamantbank. Topman Johan Thijs erkende wel dat de aanhoudende lage rente een uitdaging blijft voor de hele financiële sector. Beleggers stuurden KBC evenwel 3 procent hoger, tot 56,38 euro.

Delta Lloyd moest dan weer 4,5 procent prijsgeven, tot 6,28 euro. Aanvankelijk won de Nederlandse verzekeraar terrein op het bericht dat zijn volledige portefeuille van kantoorpanden heeft verkocht aan een groep investeerders uit Singapore. Prijskaartje: 226 miljoen euro. Delta Lloyd is de voorbije maanden zowat de helft van zijn beurswaarde verloren, uit vrees dat de groep een kapitaalverhoging moet doorvoeren.

Solvay (-0,3%, 100,55 euro) maakte deze ochtend bekend hoe de resultaten er over 2014 en de eerste negen maanden van 2015 zouden hebben uitgezien mocht het Amerikaanse Cytec, waarvan Solvay eind juli de overname aankondigde, al in de boeken opgenomen geweest zijn. Het gaat om een louter ‘informatieve’ oefening, die de vergelijkbaarheid van de resultaten na de overname moet vergemakkelen.

Zo kwam de omzet van Solvay over de eerste negen maanden van 2015 mét Cytec uit op 9,74 miljard euro, tegenover 8,37 miljard zonder. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) lag op 1,82 miljard euro, tegenover 1,53 miljard zonder. En de nettowinst bedraagt 456 miljoen, tegenover 368 miljoen zonder.

Solvay kondigde de overname van Cytec al eind juli aan, maar de nodige kapitaalverhoging – de eerste in de 152-jarige bedrijfsgeschiedenis – heeft wat voeten in de aarde gehad. Morgen komt alvast het startschot voor die operatie met een buitengewone aandeelhoudersvergadering bij zowel Solvay zelf als het familiale controlevehikel Solvac. Dat moet het pad effenen naar een kapitaalronde met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders later deze maand.

Delhaize (+1,5%, 88,94 euro) en Ahold maakten vanmorgen dan weer meer details bekend over de samenstelling van het nieuwe directiecomité van de fusiegroep. Daarin zal slechts één Belg zetelen. Het gaat om Marc Croonen. De huidige hr-directeur van Delhaize wordt chef duurzaamheid in de nieuwe fusiegroep, niet meteen een belangrijke operationele functie. Hij krijgt ook de titel Chief Transformation & Communication Officer.

Op de brede markt klom Jensen Group tot het hoogste peil sinds 1999. Het aandeel won 5,2 procent (tot 23,98 euro) na de bekendmaking van een degelijke kwartaalupdate. In het derde trimester zag de fabrikant van industriële wasmachines de verkopen met 7,3 procent toenemen tot 67,6 miljoen euro. Na negen maanden staat de teller op 218,2 miljoen euro, goed voor een stijging van 18,5 procent. Op het einde van het derde kwartaal bleek ook het orderboek goed gevuld (+7,6%).

Jensen verwacht dat de cijfers over het hele jaar significant hoger zullen liggen dan in 2014. 'We hebben ons model aangepast en gaan nu uit van een omzet van 275,8 miljoen euro, of een stijging met 15,1 procent', zegt analist Guy Sips van KBC Securities. Het beurshuis zet Jensen alvast op de kooplijst en verhoogt ook het koersdoel van 22 naar 27 euro.

Aan de andere kant van de koerstabellen vonden we Biocartis (-6,8%, 10,91 euro). Voor het eerst sinds de beursgang in april dook het biotechaandeel onder zijn introductiekoers van 11,5 euro. Een concrete aanleiding was er nochtans niet. Vorige week trok wel een rechtstreekse concurrent van Biocartis naar de beurs: Curetis. Daarnaast is de invoering van de speculatietaks geen goed nieuws voor de biotechsector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud