Euronext Brussel: Belgacom en Cofinimmo duwen Bel20 kopje onder

De Bel20 moest voor het eerst deze week terrein prijsgeven. Vooral Cofinimmo en Belgacom wogen op de index, na het knippen van couponnetjes. Op de brede markt maakten Barco en Picanol het mooie weer.

Aanvankelijk opende de Bel20 vandaag in de plus, maar dat liedje duurde niet lang. Bij de slotbel stond er uiteindelijk een verlies van 0,9 procent op de koerstabellen, tot 3.794,21 punten. Daarmee duikt de Bel20 voor het eerst sinds begin april weer onder de 3.800 punten. Een deel van het verlies valt te verklaren door het knippen van couponnetjes bij Belgacom en Cofinimmo. Belgacom (-3,8%, 33,02 euro) noteerde vandaag zonder het slotdividend van 1 euro bruto. Cofinimmo keerde in het kader van de kapitaalronde die vandaag is gestart, het dividend over 2014 én een deeldividend over 2015 uit. Met een verlies van 7 procent (tot 102,3 euro) was het de grootste daler in Brussel.

GDF Suez moest 1,1 procent prijsgeven, tot 19,1 euro. De hele olie- en gassector had het vandaag overigens moeilijk. Vandaag bleek nog maar eens dat de olievoorraden in de VS blijven oplopen.

Ook Colruyt (-1,6%, 43,08 euro) en Delhaize (-1,1%, 82,66 euro) verloren terrein. In Groot-Brittannië biechtte sectorgenoot Tesco een monsterverlies van omgerekend bijna 9 miljard euro op, na afschrijvingen op de waarde van zijn winkels.

Op de brede markt speelden Barco en Picanol zich in de kijker. Barco (+4%, 58 euro) werd opgepikt na de publicatie van zijn kwartaalupdate. Tussen januari en maart zag de Kortrijkse beeldvormingsgroep de omzet met 14,6 procent toenemen tot 241,6 miljoen euro. Barco profiteerde onder meer van de sterke dollar. KBC Securities, dat zijn koersdoel voor het aandeel opkrikte tot 60 euro, is vooral onder de indruk van het orderboek. Eind maart had Barco voor 339,7 miljoen euro aan bestellingen binnen, een stijging van 37,5 miljoen euro in vergelijking met eind 2014 en een stijging van 7,9 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat Barco wordt opgepikt hoeft niet te verwonderen. Sinds begin dit jaar is de koers nauwelijks gestegen, zodat het aandeel een van de achterblijvers is op de Brusselse beurs.

Grootste stijger in Brussel was Picanol (+7%, 41,94 euro). Als weinig liquide aandeel worden koersbewegingen bij Picanol wel uitvergroot. KBC Securities krikte het koersdoel voor het aandeel op tot 46 euro. Analist Guy Sips heeft zijn prognoses wat aangepast om rekening te houden met de evolutie van de wisselkoersen. Vooral de evolutie van de euro tegenover de yen is van cruciaal belang voor Picanol aangezien de grootste concurrenten Japanse bedrijven zijn.

Sips schat de waarde van Picanol op 55,7 euro per aandeel. Kortom, het bedrijf is 985 miljoen euro waard, waarvan een derde toe te schrijven is aan het belang van 30,2 procent in het chemiebedrijf Tessenderlo. Maar omdat het Picanol-aandeel moeilijk verhandelbaar is op de beurs, corrigeert hij dat met een zogeheten illiquiditeitskorting. Resultaat is een koersdoel van 46 euro. Volgens Sips is het aandeel aan die koers 'niet duur'. De koers/winst-verhouding (op basis van de prognoses voor 2015 en 2016) bedraagt respectievelijk 11,2 en 10,6.

Recticel (+1,7%, 5,44 euro) maakte vandaag meer details bekend over zijn kapitaalverhoging met voorkeurrecht. Bestaande aandeelhouders kunnen voor vijf bestaande aandelen, vier nieuwe kopen aan 3,20 euro per stuk. Dat komt neer op een korting van 40 procent tegenover de slotkoers (5,35 euro) van maandag, maar dat is net als bij Tessenderlo en Cofinimmo niet de relevantste vergelijkingsbasis.

Vanavond gaan er immers twee coupons van het aandeel af: die voor het dividend over boekjaar 2014 (0,20 euro bruto) en die met het recht (0,867 euro) om tegen korting op de kapitaalverhoging in te tekenen. Daardoor komt de theoretische koers van Recticel op 4,283 euro uit, waardoor de korting 25 procent bedraagt. Op de beurs won Recticel desondanks terrein. De schuimrubberfabrikant liet ook weten op een winstgroei (recurrente bedrijfskasstroom) van 10 procent te mikken dit jaar. Na vijf opeenvolgende jaren waarin de ebitda daalde, is er dus mogelijk licht aan het einde van de tunnel.

Melexis maakt morgen resultaten over het eerste kwartaal bekend. In afwachting spurtte het aandeel 1,8 procent hoger, tot 59,35 euro.

Op de fixingmarkt bouwde Zenitel (+4,2%, 1,24 euro) een kleine afterparty. Gisteren won het technologiebedrijf ook al meer dan 7 procent.Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud