Euronext Brussel: Belgacom imponeert

©Dieter Telemans

Investeerders reageren positief op de kwartaalcijfers van Belgacom en Ageas. 'Belgacom is opnieuw op het groeipad. Dit geeft vertrouwen dat het dividend houdbaar is.'

De Bel20  eindigde met winst. Belgacom was de grootste stijger in de Bel20. Belgacom veranderde zijn naam onlangs naar Proxmis, maar op de Brusselse beurs staat nog steeds Belgacom op de tabellen. Ook dat zou nog voor de zomer moeten veranderen.

Proximus  heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De omzet steeg met 5,4 procent en de bedrijskasstroom met 3,7 procent. Analisten hadden op minder gerekend. Het bedrijf herhaalt zijn prognose voor 2015, zijnde een stabiele tot lichte groei van de omzet en winst.

'Deze cijfers tonen aan dat het bedrijf opnieuw op een groeipad zit', luidt de reactie bij Bank Degroof. Lange tijd ging het minder goed, door de concurrentie van Telenet en de bikkelharde strijd in de sector van de mobilofonie.

Bank Degroof behoudt zijn neutral-advies. 'De waardering blijft eerder hoog. En de stijgende rente op de financiële markten helpt ook niet', klinkt het. Een hogere rente op staatsobligaties vermindert namelijk de aantrekkingskracht van dividendaandelen. Ook het advies van ING en Rabo Securities is 'houden'. 'Belgacom noteert met een premie tegenover het gemiddelde van de sectorgenoten', aldus Rabo.

'Liever Telenet en KPN'

De voorkeur van ING blijft uitgaan naar Telenet en KPN. 'Telenet noteert aan dezelfde multiple als Belgacom maar het groeipotentieel is groter en overnames kunnen het bedrijf naar een hoger niveau tillen', klinkt het. 'De waarderingsmultiple van KPN is dan weer lager, maar het bedrijf heeft een gelijkaardig groeiprofiel.'

'Dividend is houdbaar'

Petercam ziet evenwel meer positieve signalen en raadt aan het aandeel te kopen. Het koersdoel bedraagt 36 euro. 'De lancering van de nieuwe merknaam en de focus op de verkoop van telecompakketten levert vruchten op. De resultaten geven ons meer vertrouwen dat het dividend van 1,50 euro per aandeel houdbaar is', klinkt het. 'Met een dividendrendement van 4,7 procent denken we trouwens dat de Belgische staat nog niet meteen zijn belang van de hand zal doen.'

Azië boven bij Ageas

Ageas  wint terrein. De nettowinst uit de verzekeringsactiviteiten steeg in het eerste kwartaal met 37 procent tot 197,7 miljoen euro. Dat is zomaar even 23 miljoen euro meer dan de gemiddelde analistenprognose. Vooral de Aziatische activiteiten presteerden beter dan verwacht. In het VK schreef Ageas opnieuw zwarte cijfers na een verlies van 5,5 miljoen euro in het eerste kwartaal vorig jaar. Toen zorgden winterstormen er voor een miljoenenfactuur. KBC Securities behoudt het koopadvies met een koersdoel van 42 euro.

Enkele aandelen die de voorbije dagen fors verloren, staan nu bovenaan: Euronav , Nyrstar en Melexis .

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud