Euronext Brussel: Belgacom naar hoogste peil in zes jaar

In Brussel maakte de Bel20 de verliezen van maandag meer dan goed. Belgacom en GDF Suez waren de uitblinkers.

Geen tweede baaldag op rij voor de Brusselse beurs. De Bel20 sloot met 1,6 procent winst. Dat brengt het puntentotaal op 3.110,32. Maandag boerde de sterindex nog een half procent achteruit. Vooral de resultaten van de doorlichting van de Europese banksector woog op het gemoed.

Uit die oefening bleek dat er vooral in Italië problemen zijn, met Banca Monte dei Paschi di Siena als negatieve uitschieter. De oudste bank ter wereld komt 2,1 miljard euro eigen vermogen tekort. Beleggers straften daarop zowat de hele sector af, inclusief KBC dat zonder tekortkomingen de testen doorstond.

Dinsdag was het stof duidelijk gaan liggen. De Eurostoxx Banks, de graadmeter voor de Europese bankensector, won 1,8 procent. KBC steeg 1,7 procent naar 41,25 euro. Daarmee is het verlies van 2,7 procent op maandag deels gecompenseerd.

De winst van de Bel20 was vooral te danken aan GDF Suez. Met een weging van 11,3 procent is de Franse nutsgroep na AB InBev (+1,7%, 86,29 euro) het grootste zwaargewicht in de index. Het aandeel van GDF ging 3,1 procent hoger naar 18,65 euro.

GDF-dochter Electrabel verkoopt haar belang in de zeven energie-intercommunales die samen Eandis vormen. De Tijd berekende dat de operatie - die past in de liberalisering van de energiemarkt in ons land - bijna een miljard euro in het laatje kan brengen. Bovendien valt de Franse energiereus ook in de smaak bij Macquarie. De Australische zakenbank begon de opvolging van GDF met een koopadvies en een koersdoel van 20,50 euro.

De tweede uitblinker binnen de Bel20 was Belgacom met een winst van 2,8 procent naar 30,35 euro. Het is van oktober 2008 geleden dat het voormalige staatsbeddrijf nog zo hoog noteerde. De voorbije twee weken dikte de koers al ruim 17 procent aan.

Vorige vrijdag verhoogde de groep zijn winstprognose na een goed kwartaal. Volgens de webiste van de toezichthouder FSMA was dat het signaal voor Luxor Capital en Marshall Wace om hun shortposities af te bouwen. Shorters verkopen geleende aandelen om die later goedkoper terug te kopen. Als dergelijke partijen hun posities beginnen sluiten, kan dat dus de koers van een aandeel ondersteunen.   

Nog in de Brusselse hoofdindex meldde UCB (-0,2%, 65,42 euro) dat het positieve resultaten ontvangen heeft voor de fase III-testen in Japan en China van epilepsiemiddel Vimpat. 'De positieve resultaten liggen in lijn van de verwachtingen', stelt KBC Securities-analist Jan De Kerpel, die vermoedt dat UCB in Japan zal blijven samenwerken met zijn huidige partner Otsuka. De Kerpel wijzigt zijn koersdoel van 70 euro en 'houden'-advies niet.

De biofarmagroep publiceerde vrijdag cijfers voor de eerste negen maanden van het jaar, waarop beleggers eerder ontgoocheld reageerden. De omzet uit de drie nieuwe stermedicijnen, waar Vimpat er een van is, bleef onder de verwachtingen. Volgens ING-analist Matthias Maenhaut is het nieuws van de goedkeuring in Azië geen reden om de prognoses te verhogen, maar kan het wel het sentiment rond de vooruitzichten van UCB zelf doen keren. De groep verwacht een piekverkoop voor Vimpat van 1,2 miljard in 2020, maar daar werden dus vraagtekens bij gesteld. Maenhaut zelf gelooft in een hogere piekverkoop van 1,5 miljard euro in 2022. De ING-analist geeft eveneens een 'houden'-advies en een richtprijs van 70 euro.

Op de continumarkt kwamen voorbeurs twee vastgoedbevaks met cijfers aandraven. Vastned Retail Belgium (-0,2%, 55,6 euro) zag het operationeel uitkeerbare resultaat in de eerste negen maanden van dit jaar toenemen tot 2,02 euro per aandeel ten opzichte van 1,96 euro per aandeel in dezelfde periode vorig jaar. Het brutodividend voor boekjaar 2014 zal naar verwachting tussen 2,68 en 2,73 euro per aandeel bedragen. Over boekjaar 2013 bedroeg het brutodividend 2,65 euro.

Bij Intervest Offices & Warehouses (-0,6%, 21,81 euro) daalde het operationeel uitkeerbare resultaat over dezelfde vergelijkingsperiode van 1,26 euro per aandeel vorig jaar naar 1,15 euro per aandeel dit jaar. Het dividend zal daarom lager zijn dit jaar. Naar verwachting bruto tussen 1,37 en 1,42 euro, terwijl het brutodividend vorig jaar 1,53 euro bedroeg. De verwachtingen voor het brutodividend zijn daarmee wel naar boven bijgesteld. Eerder werd een vork tussen 1,33 en 1,42 euro vooropgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud