Advertentie

Euronext Brussel: biofarma in trek na grote deal

Het voormalige beursgebouw in Brussel ©Photo News

In lijn met de andere Europese beurzen beweegt de Bel20 weinig. De biotechwaarden zijn in trek nadat het Waalse Ogeda voor een stevig bedrag werd overgenomen door het Japanse Astellas.

Bij het begin van het tweede kwartaal blijven de beurzen dicht bij huis. Het eerste kwartaal was bijzonder goed voor de Europese aandelenmarkten, die gemiddeld meer dan 6 procent wonnen. Deze week staat niet alleen een rist macro-economische cijfers op het programma, maar ook een ontmoeting tussen de twee machtigste mannen ter wereld, Donald Trump en Xi Jinping. De presidenten spreken elkaar donderdag en vrijdag in Florida. Met die ontmoeting voor de boeg mogen we deze week nogmaals een herinschatting van de ‘Trump-trade’, de forse stijging van de beurzen sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, verwachten, stellen analisten.

In Brussel noteert de Bel20 rond 12 uur 0,1 procent hoger op 3.819 punten. Het zijn in de eerste plaats de financials die de index aan de grond houden. ING zakt 0,6 procent en KBC 1 procent. AB InBev (+0,7%) en de industriële aandelen Solvay (+0,9%) en Umicore (+0,8%) gaan hoger. ABN AMRO heeft het advies voor Solvay opgetrokken van ‘verkopen’ naar ‘houden’. Het koersdoel dat analist Mutlu Gundogan voor ogen heeft, stijgt van 103,38 naar 115 euro. Overigens noteert Solvay daar al iets boven (115,6 euro).

Op de brede markt valt er duidelijk meer te beleven dan in de Bel20. Daar springt Keyware 7,5 procent hoger tot 1,36 euro, waarmee de specialist in elektronische betaaltechnologie verder herstelt van de klappen die hij incasseerde na de publicatie van zijn jaarresultaten. Daaruit bleek dat de omzet vorig jaar mooi was gestegen, maar de nettowinst was gedaald door oude belastingen.

Ogeda

Een grote deal doet de interesse in biotechaandelen opvlammen. Vanmorgen raakte bekend dat het Waalse biofarmabedrijf Ogeda, dat een medicijn op de plank heeft om opvliegers – een klassiek ongemak bij vrouwen in de menopauze - te bestrijden, voor 800 miljoen euro wordt overgenomen door de Japanse groep Astellas Pharma. Een beursgang was een van de mogelijkheden die Ogeda in gedachten had om verder te groeien, maar daar komt dus niets van in huis.

Sectorgenoten liggen door de transactie wel in het zonnetje. Celyad stijgt 9 procent, ASIT Biotech 2,7 procent en Genkyotex 2,8 procent. Ook het Nederlandse Kiadis (+3,6%) gaat mee, al speelt hier ook positief nieuws over klinische onderzoeken mee. Het bedrijf kreeg van de Belgische en Duitse geneesmiddelenautoriteiten groen licht voor onderzoeken rond twee verschillende producten, respectievelijk voor de behandeling van acute leukemie en de bloedziekte thalassemie.

Biobest zet Belgische hommels in om bomen en planten te bestuiven. ©Dries Luyten

Van de Ogeda-deal plukt ook Quest for Growth (+3%) de vruchten. Ogeda zit namelijk in de portefeuille van het Capricorn Health-tech Fund, waarin QfG participeert. QfG verwacht bij een succesvolle afronding van de transactie een positieve impact op haar intrinsieke waarde van 0,57 euro per aandeel. Dat zet er KBC Securities toe aan het koersdoel voor QfG op te trekken van 7,50 tot 8,10 euro. Analist Cédric Duinslaeger blijft bij zijn ‘houden’-advies.

Ook Compagnie du Bois Sauvage bezit een belang in Ogeda en zal door de verkoop van het Waalse bedrijf in het eerste halfjaar een positief niet-recurrent resultaat boeken van 5,5 euro per aandeel. Bois Sauvage (-0,9%) kan dat nieuws echter niet verzilveren.

Hilversum

Aedifica (+0,03%, 70,63 euro) laat er geen gras over groeien. De vastgoedgroep is de 219 miljoen euro die ze onlangs ophaalde via een kapitaalverhoging, al aan het investeren. Aedifica koopt twee zorgresidenties aan in Hilversum, een nog te bouwen complex ter waarde van 8 miljoen euro (Martha Flora Hilversum) en een bestaand gebouw (Villa Walgaerde) ter waarde van 4 miljoen euro. Aedifica liet vrijdagavond ook weten dat de verbouwings- en uitbreidingswerken aan het woonzorgcentrum ‘La Ferme Blanche’ in Remicourt voltooid zijn, zodat het nu in gebruik kan worden genomen. In de drie projecten samen investeerde Aedifica 19 miljoen euro. ‘Andere investeringsdossiers worden bestudeerd’, gaf het bedrijf aan.

Floridienne maakte eind vorig week degelijke jaarresultaten bekend, waarin vooral de sterke prestatie van Biobest, de Kempische specialist in bestuiving door hommels en natuurlijke bestrijding, opviel. Het zijn echter niet de resultaten maar de vooruitzichten die analist Guy Sips van KBC Securities ertoe brengen zijn koersdoel op te trekken van 115 tot 140 euro. Met uitzondering van de chemietak, waar de visibiliteit minder goed is, klinkt Floridienne positief voor zowel de divisie feestvoeding als de tak ‘life sciences’. Floridienne schrijft 0,8 procent bij tot 130 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud