Advertentie

Euronext Brussel - Biotech maakt mooie weer

©Argenx

Op een vlakke beurs zorgden de biotechaandelen voor flink wat animo. Argenx schoot fors hoger na positieve testresultaten voor twee producten. Galapagos werd opgenomen in een toonaangevende Amerikaanse biotechindex.

De Europese beurzen konden de opwaartse trend in Azië niet volgen; ze sloten nagenoeg onveranderd (-0,05%). De Brusselse beurs sloot 0,2 procent lager op 4.019 punten.

AB InBev verloor 0,1 procent tot 94,31 euro. Volgens Reuters zal AB InBev, net als verschillende andere brouwers, meedingen bij de gedeeltelijke privatisering van de Vietnamese staatsbrouwerij Sabeco, die deze week van start gaat. De operatie is een buitenkans want de biersector is al sterk geconsolideerd en Vietnam heeft een jonge, snel groeiende bevolking - en bovendien een echte biercultuur.

Galapagos was met een winst van 3,5 procent tot 76,04 euro de sterkste stijger in de Bel20. Het biotechbedrijf gaat vanaf 18 december deel uitmaken van de Nasdaq Biotech Index, de belangrijkste graadmeter voor beursgenoteerde biotech-aandelen. De opname zorgt voor meer zichtbaarheid bij grote investeerders.

Uitblinker

Op de brede markt was Argenx de absolute uitblinker na dubbel goed nieuws. Beleggers reageerden euforisch en deden het aandeel 56,5 procent hoger schieten tot 39,40 euro. Uit de eerste resultaten van een Fase 2-onderzoek blijkt dat ARGX-113 werkt bij myasthenia gravis (MG), een zeldzame ernstige spierziekte. Het middel werd goed verdragen en zorgde ook voor een verbetering van de toestand van de patiënten in vergelijking met de placebogroep.

Ook in het kankerprogramma van Argenx zit er schot. Bij een groepje van zes patiënten met leukemie waren er bemoedigende signalen als reactie op de behandeling met ARGX-110 in combinatie met azacitidine. Het onderzoek zit wel nog in een heel prille fase.

Het toekomstig potentieel voor beide middelen zet KBC Securities ertoe aan het koersdoel fors op te trekken, van 19 tot 34 euro, en – bijna vanzelfsprekend – het koopadvies te handhaven. Er zijn immers nog meer ziekten die voor een behandeling met ARGX-113 of ARGX-110 in aanmerking komen. Stéphanie Put van Degroof Petercam herhaalt haar koopadvies en gaat na de conference calls die vandaag gepland zijn, haar koersdoel herzien.

Russen

Bone Therapeutics, het bedrijf uit Gosselies dat zich toelegt op beenderceltherapie, sloot een samenwerkingsakkoord met Cellthera Pharm, de celtherapiedochter van de Russische farmagroep Pharmstandard JSC. De twee bedrijven gaan samenwerken op het vlak van celtherapieën voor orthopedie en beenderziekten. Mogelijk zal Bone zijn celtherapieplatformen Preob en Allob in licentie geven aan Cellthera Pharm voor de Russische Federatie en de GOS-landen. Over dit plan moet wel nog verder onderhandeld worden en boekenonderzoek worden gevoerd.

De samenwerking zou er ook kunnen toe leiden dat Cellthera in de toekomst in het kapitaal van Bone stapt in het kader van een toekomstige kapitaalronde. Het aandeel won 2,8 procent tot 9,20 euro.

Andere biotechbedrijven surften mee op de nieuwe golf van interesse: Tigenix steeg 4,2 procent, Celyad 6,6 procent en Ablynx 1 procent. Thrombogenics herstelde 2,2 procent van de 18%-tik van vrijdag nadat het zijn verst gevorderde oogproduct had afgevoerd wegens het niet vinden van testpatiënten.

Estelle

Mithra, de specialist in geneesmiddelen voor vrouwen, heeft een in september aangekondigd contract met Libbs, de marktleider voor vrouwengeneeskunde in Brazilië, afgerond. De overeenkomst geeft Libbs exclusieve rechten gedurende 20 jaar voor de commercialisering van de anticonceptiepil Estelle in Brazilië.

De ondertekening levert Mithra een mijlpaalbetaling van 20 miljoen euro op - 14 miljoen nu, bij de ondertekening, en 6 miljoen begin 2018 – en inkomsten eens de verkoop van Estelle van start gaat. Niet onbelangrijk is dat Libbs ook het recht krijgt om Estelle te produceren in zijn fabriek in Sao Paulo. Voorlopig enkel voor Brazilië, maar uitbreiding naar andere landen in de toekomst is mogelijk.

‘Een veelbelovende stapt in Mithra’s partnerstrategie voor Estelle’, meent analist Thijs Hoste van Degroof Petercam, die zijn koopadvies en koersdoel van 13 euro herhaalt. Mithra steeg 0,5 procent tot 10,69 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud