Euronext Brussel: Bone Therapeutics op rozen, Ahold Delhaize op verkooplijst

©Bloomberg

De biofarmabedrijven Bone Therapeutics en Argenx maakten vrijdag het mooie weer in Brussel. Ahold Delhaize en Telenet kregen klappen.

In lijn met de andere Europese indexen sloot de Bel20 in de plus. De index won 0,5 procent tot 3.709,556 punten. Daarmee beleefde Euronext Brussel weer een positieve week na twee verliesweken. De weekwinst voor de Bel20 bedroeg 1,9 procent.

De opwaartse kracht kwam vrijdag vooral van industriële waarden als Umicore (+2,3%) en Solvay (+2%), en van ING (+1,1%).

Sterkste stijger in de index was evenwel Argenx, dat 6 procent aandikte tot 81,80 euro. Bij Argenx kijken beleggers uit naar de studieresultaten voor een nieuw medicijn die nog deze maand worden bekendgemaakt. De waarde van het bedrijf kan volgens analisten ruim 300 miljoen euro stijgen.

Efgartigimod, het belangrijkste medicijn uit de pijplijn van Argenx, is een medicijn om de zeldzame bloedziekte ITP te behandelen. 'Bij positieve studieresultaten van efgartigimod kan ons koersdoel met 10 tot 15 euro stijgen', zei bank Degroof Petercam donderdag.

Argenx kreeg echter ook fanmail uit de Verenigde Staten. Beurshuis Stifel is de opvolging gestart met een koopadvies en een koersdoel van 139 dollar (circa 119 euro).

Analist Derek Archila omschrijft Argenx als 'een aandeel dat je moet hebben' ('must own stock'). De reden hiervoor is bij efgartigimod te zoeken. Dat potentiële geneesmiddel is voldoende risicovrij geworden en biedt een opportuniteit om uit te groeien tot 'een pijplijn in een product'. Anders gezegd: de analist ziet nog heel wat meer toepassingen voor efgartigimod.

Door een aanpassing van het indexreglement bestaat de kans dat de Franse energiereus Engie volgend jaar uit de Bel20-index van de beurs van Brussel valt. Momenteel is WDP  de grootste kanshebber om dat zitje in te nemen.

Galapagos  en Morphosys vervolgen hun samenwerking in het onderzoek naar een medicijn tegen eczeem. De twee starten de Fase 1 overbruggingsstudie voor het onderzoeken van een subcutane formulering van MOR106.

Het is nu vooral wachten op de resultaten van de fase 2 van de zogenaamde Iguana-studie met MOR106 bij patiënten met atopische dermatitis. Als die succesvol is kan dat een geschiktere oplossing opleveren  voor  huidziektepatiënten, zeggen de analisten van KBC Securities. 'Deze aankondiging geeft blijk van de nauwe samenwerking tussen Galapagos, Morphosys en Novartis, die allemaal afgestemd zijn op een snelle ontwikkeling van geneesmiddelen.'

De analisten van Berenberg plakken een waarde van 10,7 euro op het eczeemprogramma. Galapagos, dat deze week dankzij goede onderzoeksresultaten voor zijn stermiddel filgotinib de kaap van 100 euro rondde, won 0,15 procent tot 102,15 euro.

Telecomnetwerken

Telecomwaakhond BIPT publiceerde donderdagavond zijn voorstel voor de onderhoudskosten van de vaste telecomnetwerken. Het gaat om de zogenaamde WACC, de weighted average cost of capital of gewogen gemiddelde kosten van het vermogen.

Die cijfers zijn belangrijk voor de berekening van de nieuwe groothandelstarieven die volgend jaar van kracht worden. Zeg maar de huur die alternatieve operatoren aan Proximus (+0,2%, 20,59 euro) en Telenet (-4%, 47,90 euro) betalen om via hun netwerken hun klanten van breedbandinternet en digitale televisie te voorzien. Het bekendste voorbeeld daarvan is Orange Belgium.

Voor die laatste  is de update van de WACC - voor het eerst sinds 2015 - goed nieuws. Het BIPT schat de kosten van het VDSL-netwerk van Proximus en de kabelnetwerken van Telenet en VOO respectievelijk 77 en 193 basispunten goedkoper in dan vroeger.

Aangezien de huurprijs voor Orange wordt gebaseerd op die kost heeft de hurende operator natuurlijk baat bij een lage WACC. Het aandeel schoot 5,4 procent hoger tot 13,70 euro.

Het gaat voor alle duidelijkheid om een voorstel. De operatoren hebben een maand de tijd om te reageren. Eind dit jaar wordt het definitieve kostenmodel van het BIPT verwacht, waarna de nieuwe huurtarieven in het derde kwartaal van 2019 in werking zullen treden, aldus ING-analist David Vagman.

Ahold Delhaize (-4,4%, 19,50 euro)  stond onder druk na een kritisch rapport van het beurshuis UBS over de Amerikaanse poot. De analisten wijzen - net als eerder die van Berenberg - naar de comeback van Walmart, de opmars van prijsbrekers, het belang van e-commerce om Amazon af te houden en de stijgende kosten.

Het advies gaat van 'houden' naar 'verkopen', het koersdoel van 20 naar 18 euro. Ahold Delhaize heeft 15 koopadviezen, 10 keer 'houden' en 6 verkoopadviezen achter zijn naam staan.

Complexe botbreuken

Bone Therapeutics  schoot 7,1 procent hoger tot 9,96 euro. Het Waalse biotechbedrijf heeft een technologie (ALLOB) ontwikkeld om complexe botbreuken te genezen. Het gebruikt daarvoor lichaamscellen van derden, past die in het labo aan en injecteert die in de patiënt. In een beperkte studie behandelde het bedrijf 21 patiënten met botbreuken die na 3 à 7 maanden nog steeds niet genezen waren. 

Beleggers reageerden enthousiast op de succesvolle studie naar de behandeling van niet-helende botbreuken.

De positieve resultaten van de fase 1/fase 2a ondersteunen de eerder behaalde resultaten. 'Hoewel de weg naar de commercialisering nog enkele jaren zal duren, zien we een positieve evolutie', reageren de analisten van KBC Securities. Ze herhalen hun koopadvies en koersdoel van 11 euro.

'Bij alle patiënten hebben we de doelstellingen gehaald', klinkt het bij Bone Therapeutics. Plannen voor de volgende studiefase (fase 2b) worden binnenkort uitgetekend. Bovendien heeft Bone Therapeutics een nieuw productieproces op poten gezet om de behandeling schaalbaar en kostenefficiënter te maken.

Die nieuwe technologie zal ingezet worden in alle toekomstige studies met ALLOB. De aanvraag om de volgende studie voor complexe botbreuken te starten, zal in de tweede jaarhelft van 2019 worden gedaan.

Miss Fresh

Sofina (-2%, 165,60 euro), de holding van de Boëls, investeert voor de tweede keer dit jaar in de Chinese online kruidenier Miss Fresh. Dat is een Chinees bedrijf dat gespecialiseerd is in de online verkoop en levering van verse voedingsproducten van hoge kwaliteit. Het bestaat al vier jaar en is actief in twintig Chinese steden, waaronder de grootsteden Peking, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen.

Sofina stapte begin dit jaar in Miss Fresh naar aanleiding van een kapitaalronde van 500 miljoen dollar (427 miljoen euro). Dat was de zevende geldinzameling van het Chinese internetbedrijf. Via de operatie verwierf de Boël-holding 9,3 miljoen aandelen Miss Fresh, goed voor een belang van 2,3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect