Euronext Brussel - Bpost in het slop, Nyrstar aan de top

©BELGA

De Brusselse beurs bleef woensdag achter op de rest van Europa en dat was vooral aan Bpost te wijten, dat een zwaar tegenvallende winstprognose gaf en zwaar werd afgestraft. Andere ontgoochelingen kwamen van de Tack-bedrijven Picanol en Tessenderlo Group.

Euronext Brussel beleefde zeker niet zijn beste dag. Terwijl de Europese beurzen de verliezen beperkten, zakt de Bel20 1 procent tot 3.929 punten. De vier stijgers (Engie, Galapagos, Cofinimmo en Bekaert) waren in de minderheid.

De jaarcijfers van Bpost voldeden in grote lijnen aan de verwachtingen. Omzetmatig rondde het postbedrijf voor het eerst de kaap van 3 miljard euro – met dank aan de sterke groei van het pakjesvervoer – maar de brievenpost kromp sterker dan verwacht. De brutobedrijfswinst (ebitda) was met 598 miljoen een fractie beter dan geraamd.

De grote tegenvaller is de winstprognose voor 2018: topman Koen Van Gerven rekent op een recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) van 560-600 miljoen euro. Dat is niet alleen een pak lager dan de consensusprognose, maar betekent ook dat het cijfer dit jaar lager kan uitkomen dan in 2017. De oorzaak ligt enerzijds bij de afkalvende brievenpost, anderzijds bij het vorig jaar overgenomen Amerikaanse e-commercebedrijf Radial waar duidelijk problemen zijn opgedoken.

Het aandeel dook 22 procent lager tot 21,74 euro. Het is Bposts grootste daling sinds het bedrijf in juni 2013 naar de beurs trok. 

Analisten zijn scherp voor Bpost. ING heeft het over een significante winstwaarschuwing. Analist Marc Zwartsenburg plaatst de ebitda-prognose tegenover de consensusverwachting die volgens hem op 648 miljoen euro stond. Bpost zit met zijn prognose 10,5 procent lager. Analist Marcel Achterberg van Degroof Petercam had tot dusver een 'houden'-rating en een koersdoel van 27,50 euro voor Bpost, maar gaat beide herzien na de conference call. Over Radial werden analisten alvast niet veel wijzer tijdens die call; het is wachten tot de investeerdersdag in juni.

Blockbusters

Nog in de Bel20 genoot Galapagos (+0,3%, 84,12 euro) maar in beperkte mate van een koopadvies van Berenberg, dat het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf voortaan opvolgt. Het beurshuis plakt een koersdoel van 112 euro op het aandeel, het op een na hoogste van alle analisten die Galapagos volgen.

Onderzoek in een labo van Galapagos ©BELGAIMAGE

Galapagos heeft de voorbije zes maanden al sterk gepresteerd op de beurs dankzij vooruitgang rond kandidaat-geneesmiddelen die zich in het midden- en laat stadium bevinden. De Berenberg-analisten Klara Fernandes, Alistair Campbell en David Hogg verwachten echter verdere ontwikkelingen in de vijf kernprogramma’s, die stuk voor stuk kunnen uitgroeien tot blockbusters. Dat zal de koers verder aandrijven. Op basis van een som-der-delenwaardering zien de Berenberg-analisten 33 procent opwaarts potentieel voor het aandeel.

Ontgoocheling

De Tack-bedrijven Picanol en Tessenderlo Group zorgden met hun jaarcijfers allebei voor een ontgoocheling. Weefmachinebouwer Picanol boekte wel 8 procent meer omzet, maar door hogere kosten bleef de bedrijfswinst stabiel. De nettowinst daalde tot 101,7 miljoen euro door een gevoelige lagere winstbijdrage van Tessenderlo Group. Picanol verloor 4,2 procent tot 92 euro.

Tessenderlo Group (-5,7%, 34,40 euro) presteerde vorig jaar nog zwakker dan verwacht. Terwijl de omzet 4 procent steeg, viel de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) van de chemiegroep 6 procent terug, vooral door de zwakkere dollar. Analisten hadden net een hogere winst verwacht.

Voor 2018 verwacht Tessenderlo Group een vergelijkbare brutobedrijfswinst. De combinatie van een zwak resultaat en ontgoochelende vooruitzichten brengt analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam ertoe haar koersdoel te laten zakken van 42 tot 37 euro. Haar advies blijft ‘houden’.

Vertrouwen

Analisten zijn tevreden over de jaarcijfers waarmee projectontwikkelaar Immobel dinsdagavond naar buiten kwam. Vooral de stijging van het dividend met een tiende tot 2,20 euro bruto per aandeel en de goed gevulde projectpijplijn voor de komende jaren kunnen overtuigen.

Bank Degroof Petercam verhoogt het advies van 'opbouwen' naar 'kopen', met een koersdoel van 60 euro. '2017 was zoals verwacht een overgangsjaar', stelt analist Jean-Marie Caucheteux. 'Maar de komende drie jaar zien er goed uit, met meer dan tien projecten die tot de resultaten zullen bijdragen. De stijging van het dividend met 10 procent toont vertrouwen van het management in de komende jaren.' Immobel wint 3,5 procent tot 53,60 euro.

Twee aandelen presteerden opvallend goed. Curetis, het Duitse bedrijf dat een minilabo heeft ontwikkeld, kreeg in de VS een patent voor de Unyvero Lysator-technologie. Die dient om de weefselstalen voor te bereiden die in het minilabo Unyvero worden ingebracht. Voor deze technologie kreeg Curetis eerder al patenten in Australië, China en Japan, en lopen aanvragen in Europa en Canada. Het aandeel schoot 2,9 procent hoger tot 6,42 euro.

Nyrstar (+12,2%, 6,34 euro) profiteerde voluit van een Amerikaans koopadvies. Goldman Sachs heeft de rating voor de zinkgroep opgetrokken van 'neutraal' tot 'kopen'. Analist Eugene King laat zijn koersdoel stijgen van 5,75 tot 7,50 euro.

De aanpassing gebeurt in een rapport over de mijnbouwsector. Het Amerikaanse beurshuis verhoogt zijn rating voor de Europese mijnbouwers van 'neutraal' tot 'aantrekkelijk' en geeft verscheidene mijnbouwbedrijven een hoger advies. De reden hiervoor is dat ze genieten van een robuuste wereldvraag, sterke vrije kasstromen genereren en zullen profiteren van een stijgende inflatie.

Voor Nyrstar is er nu een aantrekkelijk instappunt, meent Goldman Sachs, nu de gemoderniseerde fabriek in Port Pirie begint te draaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content