Euronext Brussel: Bpost grootste stijger in Bel20

Bone Therapeutics heeft geld genoeg om het einde van een belangrijk fase II-onderzoek te halen. ©Saskia Vanderstichele

Bpost was de primus in de Bel20. Nyrstar rapporteerde donderdagochtend al, maar kreeg ook vrijdag de rode lantaarn toegewezen.

De Brusselse beurs zette vrijdag een dagwinst van 0,6 procent neer tot 3.894,60 punten, maar dat volstond niet om een weekverlies (-0,35%) uit te wissen. De grootste stijgers van de week waren Telenet (+4,7%), Engie (+1,8%) en Cofinimmo (+1,4%). Bij Bpost ging er op een paar dagen ruim een tiende van de koers na de kwartaalresultaten. Vrijdag werd de pijn verzacht door een stijging van 2,45 procent tot 16,28 euro, maar net als voor de index volstond dat niet om alles goed te maken.

Bpost (+2,5%, 16,28 euro) werd de grootste stijger van de dag binnen de Bel20-index, ondanks een extra verkoopadvies van HSBC, en een koersdoel dat zakt naar 14 euro. Een half jaar geleden had dezelfde analist nog een 'houden'-advies met een koersdoel van 25,8 euro uitstaan. Het is het derde verkoopadvies voor Bpost, volgens onze Bloomberg-terminal. Vijf analisten hebben hun geloof nog niet opgegeven en adviseren te kopen, vijf anderen adviseren het aandeel te behouden.

Ook de (kwartaal)resultaten van Nyrstar wogen op dag twee na de publicatie nog steeds op de beurskoers. Er ging nog eens 5,9 procent van de beurskoers voor de zinkverwerker en -mijner tot 5,15 euro. Analisten toonden zich donderdag sceptisch over de belofte in de tweede jaarhelft al een positieve kasstroom te realiseren. De zwakkere zinkprijs en verwerkingslonen zitten tegen. 

Even terug naar de Bel20 waar Proximus 1,2 procent verloor tot 24,60 euro na kwartaalresultaten die aan de verwachtingen beantwoordden. Vooral de consumentenafdeling deed het goed. Met het ‘all in’-pakket Tuttimus weet de telecomoperator steeds meer klanten te lokken en aan zich te binden.

Intervest Offices & Warehouses kwam met resultaten die de koers niet beïnvloedden. Toch ging er 3,4 procent af, omdat uitgerekend op hetzelfde moment de dividendcoupon werd geknipt. Het koersverlies van 0,80 euro was echter kleiner dan het brutodividend van 1,40 euro.

Xior, een ander vastgoedbedrijf gespecialiseerd in studentenkoten, bevestigde de eigen prognoses voor het volledige boekjaar na het eerste kwartaal. Het nettohuurresultaat lag 81 procent hoger dan een jaar geleden, dankzij agressieve expansie in eigen land maar vooral in Nederland. De bezettingsgraad steeg op drie maanden van 97,9 naar 98,45 procent. Het aandeel trok 1,9 procent hoger tot 37,70 euro.

Door de publieke kapitaalverhoging van midden 2017 en een rist overnames waarbij betaald werd met nieuwe Xior-aandelen schoot het aantal beursgenoteerde stukken van het bedrijf de hoogte in, van 5,4 miljoen eind maart 2017 naar 8,6 miljoen een jaar later. Toch kon de winst per aandeel stijgen van 0,16 naar 0,28 euro per aandeel in het eerste kwartaal. De bedoeling is om een EPRA-winst (de maatstaf voor vastgoedbedrijven) van 1,43 euro neer te zetten dit jaar, waardoor het dividend bijna kan verdubbelen van 0,635 eurocent tot minstens 1,2 euro. Een gereglementeerde beursgenoteerde vastgoedvennootschap (GVV) moet volgens de wet minstens 80 procent van de winst uitkeren.

'De cijfers van Xior gingen hoger aan een explosief tempo, grotendeels dankzij overnames', reageerde Degroof Petercam. Jean-Marie Caucheteux bevestigt zijn bijkopen-advies en koersdoel van 40 euro. Maar de echte groei moet volgens ING nog komen. 'Gebaseerd op de huidige pijplijn moet er in 2019 nog sterkere groei van de EPRA-winst en het dividend komen.' De vastgoedanalisten van dienst herhalen hun koopadvies met koersdoel van 40 euro.

Het Mexicaanse onderzoek waarvoor de notering van Ontex donderdag even werd opgeschort zal hoe dan ook weinig pijn doen voor de luierfabrikant denkt ING. Die nam eind 2015 Grupo Mabe over, dat nu in het vizier komt van de Mexicaanse waakhond die de hele sector onderzoekt. De onderzochte periode dateert van voor de overname, maar Ontex erfde wel de juridische verantwoordelijkheid. 'Toch voorzag de deal een schadevergoeding van de verkoper in het geval van zo'n boetes. De oprichter van Grupo Mabe zit nog steeds in het bestuur van Ontex', weet analist Reg Watson. 

'De maximale straf is 10 procent van de omzet van Grupo Mabe', verduidelijkt hij nog. 'Dat komt neer op een boete van 18 miljoen euro. Daarnaast hebben de onderzoekers maar 600 werkdagen om bewijzen te verzamelen. De dreiging kan niet meer dan een paar jaar aanslepen.' Ontex zette vorig jaar een omzet van bijna 2,5 miljard euro neer. De nettowinst bedroeg meer dan 128 miljoen. Ontex bleef stabiel op 20,90 euro.

Bone Therpaeutics

De koers van Bone sloot 0,95 procent hoger op 9,59 euro na de kwartaalupdate van de biotecher. Eind maart had het Waalse onderzoeksbedrijf 10,4 miljoen euro op de rekening staan. Hoewel het verwacht dit jaar 15 à 16 miljoen op te gebruiken in zijn orthopedische onderzoeken stelt het toch voldoende reserves te hebben tot en met het derde kwartaal van 2019. Grote investeerders kochten in februari immers voor 19,5 miljoen euro converteerbare obligaties. Nog maar 6,6 miljoen euro daarvan werd tot dusver omgezet in eigen vermogen voor Bone. De rest moet voor oktober 2019 omgezet worden, en dat zal bijna 12,9 miljoen in het laatje brengen.

Geen onbelangrijke datum voor Bone, dat na een mislukte paringsdans met een Russische partner eind 2017 dringend verse cash nodig had. Nu kan het licht blijven branden in de laboratoria in Gosselies tot een van de belangrijkste stamcelonderzoeken nieuwe definitieve resultaten kan voorleggen. In de loop van februari had Bone 32 patiënten gevonden voor zijn fase 2-onderzoek (van drie fases) met het potentiële middel Allob. Het 'spinal fusion'-spoor zou moeten leiden tot een manier om ruggenwervels aan elkaar te bevestigen. Voorlopige resultaten noemt Bone 'veelbelovend', omdat in september bleek dat bij de 15 eerste proefkonijnen minder pijn aan de rug en de benen werd vastgesteld. Midden 2019 moet er een definitief resultaat zijn, alle 32 patiënten moeten een jaar na de behandeling opgevolgd worden.

Nog belangrijker is het Fase 3-onderzoek (de laatste fase) naar Preob, het andere stamcelspoor van Bone. Halverwege 2018 komen er voorlopige resultaten aan van 44 patiënten met avasculaire necrosis (AVN) of osteonecrose. Dat is het gevolg van bot dat tijdelijk of permanent bloedtoevoer verloren is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud