Euronext Brussel: Braziliaanse taksen halen AB InBev van voetstuk

De Bel20 is woensdag lager geëindigd. Oorzaken waren de dividendknip bij GDF Suez en winstnemingen bij AB InBev, versterkt door onrust over hogere taksen in Brazilië.

De Bel20 klokte af op 3.089,80 punten, een daling van 0,9 procent. De overige Europese beurzen legden een eerder wisselvallig rapport voor, met winsten voor Amsterdam en Frankfurt, terwijl Parijs eveneens in de rode cijfers ging, zij het minder diep dan op Euronext Brussel.

Een belangrijke oorzaak van die daling was de dividendknip bij energiegroep GDF Suez. Die coupon van 0,67 eurocent per aandeel kwam bovenop een lichte daling van het aandeel, wat het totale verlies bracht op 4,1 procent tot 18,18 euro.

Ook zwaargewicht AB InBev woog op de Bel20 met een verlies van 3 procent tot 78,44 euro. Dinsdag tikte het aandeel nog een nieuwe recordkoers aan, waarbij het aandeel voor het eerst boven de kaap van 80 euro sloot.

Dat bleek voor vele beleggers een uitgelezen kans om winst te nemen op ‘s werelds grootste brouwer. De verliezen versnelden toen bekend raakte dat de Braziliaanse overheid plannen heeft om de taksen op bier en frisdrank te verhogen vanaf 1 juni. Net voor de start van het WK voetbal, dus. Hoewel de impact van die maatregel, bedoeld om de overheidsfinanciën wat aan te zuiveren, voor consumenten beperkt zal blijven tot een gemiddelde prijsstijging van 1,3 procent, lijdt het geen twijfel dat dit zal wegen op de winstmarges van AB InBev in Brazilië.

Het aandeel van AmBev, de Braziliaanse dochter van AB InBev, dook meer dan 5 procent lager nadat het nieuws uitlekte. ‘s Werelds grootste brouwer hield woensdag zijn algemene vergadering, maar wie daar nieuws hoopte te rapen, kwam bedrogen uit. Er kwam geen enkele vraag van de aandeelhouders, en de kwartaalcijfers zijn voor volgende week. 

Voor het goede nieuws moesten beleggers vooral op de brede markt zijn. Daar ging chemiegroep Tessenderlo 6,3 procent hoger tot 22,07 euro. De reden lag voor de hand: het management kwam met geruststellende kwartaalcijfers en trekt zijn winstprognose voor heel 2014 lichtjes op 'na een sterke start van het jaar. Het analistenlegertje vindt trouwens dat de directie veel te voorzichtig is en verhoogt zijn winstverwachtingen met tien procent of meer.

Bernard Hanssens van Bank Degroof vindt het wel jammer dat de nieuwe co-CEO Luc Tack nog steeds geen duidelijkheid verschaft over zijn plannen met de chemiegroep. Blijft Tessenderlo actief in het ophalen en verwerken van slachtafval in Frankrijk? Of gaat die activiteit de deur uit? En wat met de productie van kunststofleidingsystemen en de waterzuivering? Hanssens hoopt op een strategische update tijdens de algemene vergadering.

Technologiegroep Option is aan een heuse revival bezig. Dinsdag kwam er al meer dan 15 procent bij, woensdag was het aandeel opnieuw de sterkste stijger van de brede Brusselse markt met een sprong van 23,3 procent tot 0,53 euro. Sinds begin deze week is de marktwaarde al met 42 procent gestegen, sinds de aankondiging van de kapitaalinjectie van 12 miljoen - met onder meer Marc Coucke - is het aandeel in waarde verdubbeld.

Bij metaalverwerker Nyrstar (2,87 euro, -0,4%) vielen deze keer geen lijken uit de kast, de productievolumes zitten op schema, de verwerkingsprijzen voor zink zijn stevig gestegen, het bedrijf kon dus zijn doelstellingen voor dit jaar bevestigen. Nyrstar zet wel twee mijnen in de etalage en waarschuwt voor de dure euro. Weefgetouwenfabrikant Picanol (28,60 euro, onveranderd) incasseerde een omzetdaling van 23 procent in het eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud