Euronext Brussel: Celyad trekt bleek weg

De Brusselse beurs is vandaag hoger geëindigd, maar dat was onvoldoende om het opgelopen verlies tijdens de rest van de week goed te maken. Biotechbedrijf Celyad trok erg bleek weg vandaag.

De Brusselse beurs nam vanmorgen een aarzelende start. In de loop van de voormiddag koos de Bel20 toch duidelijk voor de weg omhoog. Overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone over Griekenland leverde gisteren niets op. Wel werd beslist om maandag op topniveau te onderhandelen, tussen staats- en regeringsleiders. Dat er zo'n top komt, doet vermoeden dat de Griekse zaak (nog) niet verloren is. Rond de middag noteerde de Bel20 dan ook zo'n 1,2 procent hoger, maar later op de dag stak de twijfel bij beleggers toch opnieuw de kop op.

Uiteindelijk bleef er bij het luiden van de slotbel een minieme winst van 0,1 procent over, tot 3.589,68 punten. Met dank aan zwaargewicht AB InBev (+1,2%, 108,4 euro). Over heel de week leed de Bruselse beurs 1,2 procent verlies.

De helft van de aandelen in de index leden verlies. Befimmo (-1,7%, 54,03 euro) en Telenet (-1,6%, 47,81 euro) op kop.

Een van de stijgers in de index was Delhaize (+0,2%, 79,4 euro). Het aandeel kreeg de voorbije dagen nog rake klappen. Delhaize is via dochter Alfa Beta actief in Griekenland. Een mogelijke Grexit zou de winst kunnen aantasten, omdat de Griekse bevolking in dat horrorscenario de vinger dan op de knip zou houden.

Het aandeel Belgacom heet voortaan Proximus (+0,1%, 30,72 euro). De naam Belgacom verdween eerder al uit het straatbeeld, en nu dus ook van de koerstabellen. Door met een merk naar buiten de treden, wil topvrouw Dominique Leroy meer uniformiteit in de verschillende producten van het telecombedrijf (tv, internet, telefonie) creëren.

Op de brede markt sprong vooral Celyad in het oog. Het botechbedrijf maakte vandaag zijn debuut op Nasdaq, maar tot een beursfeestje leidde dat niet. In Brussel donderde het aandeel ruim 15 procent lager, tot 52,96 euro. Celyad haalde met zijn beursgang in de VS 100 miljoen dollar op.  Naast de uitgifte van Amerikaanse aandelen bestond de kapitaalverhoging ook uit een private plaatsing hier. Dat gebeurde tegen 60,25 euro per aandeel, of een korting van 4 procent tegenover de slotkoers van donderdag. De koers zakte evenwel nog fors onder dat intekenbedrag.

Care Property Invest wist het verlies uiteindelijk te beperken tot 0,5 procent (14,23 euro). Het vastgoedbedrijf tankte 38 miljoen euro bij met de uitgifte van 2,8 miljoen nieuwe aandelen. Dat gebeurde tegen 13,45 euro per aandeel. De nieuwe aandelen zullen vanaf 22 juni noteren.

Vastgoedontwikkelaar Atenor (-0,5%, 39,2 euro) krijgt een adviesverhoging van Bank Degroof, van houden naar opbouwen. Het koersdoel wordt wel teruggeschroefd van 47 naar 46 euro, als gevolg van de minder aantrekkelijke renteomgeving. Bank Degroof reageert daarentegen positief op de vooruitgang bij een project in Boedapest. Atenor heeft het tweede gebouw opgeleverd van het Váci Greens-project in de Hongaarse hoofdstad. Het gebouw, met een totale kantooroppervlakte van 18.200 vierkante meter verspreid over zes verdiepingen, wordt volledig verhuurd aan GE. Atenor meldde ook de start van de werken aan het derde gebouw, dat begin volgend jaar moet opgeleverd worden.

Bij de winnaars vinden we onder meer WDP. Na de koersstijging van gisteren spurtte het aandeel opnieuw 3,7 procent hoger, tot 68 euro. WDP maakte gisteren voor 115 miljoen euro aan investeringen in logistieke projecten bekend, vooral in Nederland.

Overigens heeft WDP de voorbije dagen geluk gehad. Net naast de fabriek van Landmännen Unibake in Londerzeel, die door een brand werd verwoest, heeft WDP een diepvriesmagazijn van 8.000 m² opgetrokken voor dezelfde producent, maar dat is gespaard gebleven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud