Euronext Brussel: CMB schiet omhoog

De Bel20 eindigde met 0,2 procent winst. UCB was de koploper. CFE liep in de kijker na recordresultaten van de Nederlandse concurrent Boskalis.

De drogebulkrederij CMB nam de kop met 3 procent winst tot 17,45 euro. De Baltic Dry Index, een barometer in de tarieven voor zeetransport van materialen zoals ijzererts, is deze week al met 10 procent toegenomen.

Melexis zakte 0,8 procent tot 33,72 euro. UBS plakt een koersdoel van 35 euro op de specialist in chips voor de autosector. De analisten merken op dat Melexis ook in de moeilijke crisisjaren hard is blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. 'Meer dan 20 procent van de omzet in 2009', zeggen ze. 'En daar begint het bedrijf nu de vruchten van te plukken. Het heeft een sterke productportefeuille en wint marktaandeel. We denken dat die trend zich verder zal zetten.'

Maar het beurshuis zet ook enkele kanttekeningen. 'Het aandeel wordt momenteel gewaardeeerd tegen 14,7 keer de verwachte winst per aandeel (in 2015), tegenover het historisch gemiddelde van 13,6. Maar met de huidige groeivooruitzichten is dat en de premie tegenover sectorgenoten wel gerechtvaardigd.' UBS verwacht dat de bedrijfswinst in 2016 de kaap van 100 miljoen euro zal nemen, tegenover 64 miljoen euro vorig jaar.

CFE won 1 procent. CFE, sinds vorig jaar volledig eigenaar van de baggeraar DEME, valt in de gratie van beleggers na de recordresultaten van Boskalis. Boskalis en CFE zijn de enige twee beursgenoteerde baggeraars ter wereld. 

Het Nederlandse bedrijf spreekt in zijn halfjaarrapport over 'uitdagende marktomstandigheden' maar tegelijkertijd ook over 'hoge vlootbezetting en goede projectmarges' op baggerprojecten. 

Tot vorig jaar deelde CFE het aandeelhouderschap van baggerdochter DEME met de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren. Maar in een deal greep Ackermans de macht bij DEME. Resultaat was dat DEME volledig in CFE werd ondergebracht en dat Ackermans 60 procent van CFE verwierf. En dat CFE dus meer dan ooit een baggeraar is. Bijna driekwart van de omzet komt immers van DEME met voor de rest nog wat bouwactiviteiten.

Het onafhankelijke beurshuis Mirabaud zet AB InBev (+0,5% tot 81,47 euro) op zijn kooplijst met een koersdoel van 90 euro. 'De combinatie van 3 procent dividendrendement, het vooruitzicht op aandeleninkopen en de internationale expansie van Corona maken van AB InBev een aantrekkelijke investering', klinkt het. We verwachten een rendement van 35 procent over de komende drie jaren. Het beurshuis ziet de recente koersdaling als een mooi instapmoment. 

Mirabaud-analist Jonathan Fyfe bracht een rapport uit na grondige lezing van de tweedekwartaalresultaten van 's werelds grootste brouwer. Daar zat heel wat 'ruis' op door boekhoudkundige effecten in de VS, glastekorten in Mexico en de eerste bijdrages van de teruggekochte Zuid-Koreaanse brouwer Oriental Brewery. Maar als die elementen uit de cijfers gefilterd worden, blijkt de brede bedrijfswinst (ebitda) nog steeds de verwachtingen te overtreffen.

De analist toont zich vooral erg optimistisch over de toekomstige bijdrage van Corona, het sterbier van Grupo Modelo. 'Indien het management het succes van Corona in Australië kan repliceren in grote markten zoals China en Brazilië, waar het bedrijf nu zelf de distributie in handen heeft genomen, zien wij een potentiële bijdrage aan de ebitda van om en bij de 1 miljard dollar', aldus Fyfe.


 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud