Advertentie

Euronext Brussel: Colruyt krijgt stevige boost van Goldman Sachs

©BELGA

Na een zware offday donderdag is Euronext Brussel dan toch met een mooie winst het weekend in kunnen gaan. Vooral Colruyt stond in de spotlights nu Goldman Sachs het aandeel van het strafbankje haalt.

Donderdag hadden beleggers nog teleurgesteld gereageerd omdat de ECB geen spectaculair steunprogramma voor de economie had aangekondigd. Vrijdag zagen diezelfde beleggers die dip van de dag voordien veeleer als een koopgelegenheid.

Dankzij een veel beter dan verwacht jobrapport uit de VS maakte economisch optimisme weer zijn comeback op de aandelenmarkten. In Brussel sloot de Bel20 1,2 procent hoger op 3.169,72 punten. 

Vooral de supermarktketen Colruyt stond in de kijker, met een winst van 2,1 procent op 34,93 euro. De zakenbank Goldman Sachs haalde de supermarktketen van het strafbankje en verhoogde zijn advies van ‘verkopen’ naar 'neutral', zeg maar: bijhouden, met een koersdoel van 35,5 euro. 

Analist Rob Joyce meent wel dat de winst nog een tijd onder druk zal blijven, onder meer omdat de kosten verbonden aan de Belgische vestigingen hoger uitvallen. De groeiende concurrentie met prijsbrekers als Aldi en Lidl knaagt natuurlijk ook aan de marges, klinkt het.

Maar ten opzichte van de meer traditionele supermarkten - denk daarbij aan de Delhaizes van deze wereld - meent Joyce dat het nog goed zit met het model dat Colruyt hanteert.

Op de brede markt won Nyrstar 1,6 procent op 2,54 euro. De grondstoffenhandelaar Trafigura duikt na de kapitaalronde bij Nyrstar op in het kapitaal van de zinkspecialist. Trafigura wordt zo de grootste aandeelhouder. Nyrstar krijgt zo weer een grondstoffenhandelaar als belangrijkste aandeelhouder: tot begin 2013 was dat Glencore. Die maakte bij de fusie met Xstrata komaf met het partnerschap, ironisch genoeg liep toen even Trafigura over de tong als potentiële nieuwe hoofdafnemer van Nyrstar-zink. Maar daar kwam niets van in huis.

De fabrikant van deeltjesversnellers IBA werd eveneens op een positief analistenrapport getrakteerd  en won 1,1 procent op 14,35 euro. Dat is de hoogste koers sinds september 2008. Maar volgens analist Martin Brunniger zit er nog rek op de klim. Hij geeft een koopadvies voor IBA en kleeft een koersdoel van 16 euro op het aandeel. Dat is 11 procent hoger dan vandaag.

Veel van Brunnigers optimisme is te verklaren door het feit dat IBA met een marktaandeel van circa 50 procent  de markt voor protontherapie domineert. Dat is een methode om kanker te bestrijden via nucleaire bestraling. Die therapie werkt gerichter dan klassieke radiotherapie - er wordt dus minder gezond weefsel beschadigd bij de bestraling van kankercellen.'Vandaar dat protontherapie de komende jaren alleen maar aan terrein zal winnen,' zegt Brunniger vanuit Londen. 'Er zijn eigenlijk ook nauwelijks concurrenten te bedenken die een bedreiging kunnen vormen voor de verdere groei van IBA.’

De investeringsmaatschappij Quest for Growth werd 2 procent duurder op  7,25 euro. De voorbije maand verkocht Quest zijn belang in de beeldvormingsgroep Barco en LPKF Laser & Electronics. Analist Yves Franco van KBC Securities berekende dat het aandeel Quest for Growth nu zo’n 30 procent onder de intrinsieke waarde noteert - zeg maar wat Quest zou krijgen als het vandaag al zijn participaties van de hand zou doen. 'De hoogste discount die we dit jaar hebben gezien, maar het ligt wel nog in het gemiddelde van de afgelopen twee jaar,' zegt Franco. Op basis van die décote houdt de analist er rekening mee dat Quest for Growth een dividend van 0,59 euro (bruto) kan uitkeren over het nog lopende boekjaar 2014.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud