Advertentie

Euronext Brussel: Conte verknalt de beursdag

©rv

De sfeer zat goed, tot ene Conte het woord voerde in de Italiaanse Senaat. 

Noteerde de Brusselse beurs rond de middag nog op winst, dan volgde in de namiddag de rit naar beneden. De eerste toespraak van de Italiaanse premier Giuseppe Conte in de Senaat zorgde voor zenuwachtigheid bij beleggers.  ‘De waarheid is dat we staan voor radicale verandering en we zijn daar fier over.’ Conte wil een soort basisinkomen, belastingverlagingen en een rem op immigratie. De Italiaanse rente steeg meer dan 20 basispunten. En beleggers besloten de bankaandelen te verkopen. De Euro Stoxx Bankenindex verloor 2,1 procent.

In Brussel daalde de Bel20 met 0,9 procent tot 3.799 punten. De financiële zwaargewichten KBC (-2,7%) en ING (-2,1%) kregen flinke tikken. De daling bij moederholding KBC Ancora (-5,1%) werd verzwaard door het knippen van een coupon.

Beter verging het Umicore met een stijging van 0,7 procent tot 50,12 euro. De materialentechnologiegroep roept de analisten dit jaar bijeen in het Verre Oosten, meer bepaald in Seoel en dat is geen toeval. Umicore werpt zich meer en meer op als producent van grondstoffen voor herlaadbare (auto)batterijen en heeft in die sector ook forse investeringen aangekondigd. Het zwaartepunt van de batterijproductie ligt in Zuid-Korea en China: daar zitten de klanten voor batterijmaterialen van de Belgische groep.

Op de brede markt spurtte Curetis 17,3 procent hoger tot 5,02 euro. De Duitse specialist in moleculaire diagnose, die net als Biocartis een zaklabo heeft ontwikkeld dat snel onderzoeksresultaten oplevert, verloor sinds de piek van begin januari (7,96 euro op 10 januari) de helft van zijn waarde. De voornaamste reden hiervoor is de tegenvallende ‘plaatsing’ van Unyvero-systemen. Eind maart waren er zelfs minder van die zaklabo’s in gebruik dan drie maanden eerder. Dit jaar lanceert Curetis de Unyvero in de VS en dat zou voor een groeiversnelling moeten zorgen. Curetis komt de komende dagen wel in de belangstelling te staan: vrijdag organiseert Kempen een roadshow en het bedrijf zal ook aanwezig zijn op de ASM – Microbe 2018-conferentie, die van vrijdag tot zondag plaatsvindt in Atlanta.

Aedifica (+0,4%, 81,40 euro) zet zijn expansie in Duitsland gezwind verder. De specialist in zorgvastgoed koopt er vier sites in exploitatie en bouwt daarnaast een nieuw rustoord. De vijf centra kunnen samen 465 zorgbehoevenden huisvesten en vertegenwoordigen een investering van 39 miljoen euro. Ze worden allemaal uitgebaat door de Duitse private groep Azurit. De analisten van KBC Securities vinden het een goede zaak dat Aedifica met deze deals Azurit Gruppe binnenhaalt. Azurit heeft meer dan 20 jaar ervaring in de uitbating van zorgcentra en baat momenteel 75 sites uit voor samen zowat 8.800 senioren. ‘Dit toont aan dat Aedifica in staat is de beste deals in Duitsland te vinden en uit te voeren.’

D’Ieteren was de grootste daler met een verlies van 9,3 procent tot 33,32 euro. Geen paniek: de groep knipte niet alleen een gewoon dividend (0,95 euro) maar ook een uitzonderlijk dividend (2,85 euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud