Euronext Brussel: Delhaize zakt verder weg

De Bel20 zakte aan hetzelfde gezapige tempo van vorige week 0,3 procent weg. Delhaize sloot voor het eerst sinds maart onder 50 euro. Cardio3 BioSciences schitterde op de brede markt.

Cardio3 Biosciences (+5,8% tot 45,12 euro) was de absolute uitblinker na de instap van het Chinese Medisun International Holdings in het kapitaal. Die investeert 25 miljoen euro en krijgt in ruil 8 procent van de aandelen. Het fonds geeft aan de komende acht manaden nog eens voor 25 miljoen euro aandelen te willen opkopen van bestaande aandeelhouders. Even steeg het aandeel zelfs 11 procent.

In de Bel20 was er minder animo. De sterindex sloot uiteindelijk 0,3 procent lager tot 3.141,83 punten. Delhaize was de grootste verliezer met een daling van 1,9 procent. Zo sloot de retailer voor het eerst sinds maart opnieuw onder 50 euro. Vorige week kondigde Delhaize België een drastisch herstructureringsplan aan waarbij tot 2.500 banen kunnen sneuvelen.

UCB won 1,1 procent tot 60,41 euro. De Europese Investeringsbank EIB investeert 75 miljoen euro in onderzoeksprojecten van UCB. Het is de eerste keer dat de EIB zich waagt buiten het domein van kredietverstrekking. De EIB krijgt een vergoeding indien de projecten succesvol verlopen. Voor UCB is de 75 miljoen euro welkom, al blijft het een relatief beperkt bedrag in vergelijking met de 856 miljoen euro die het vorig jaar investeerde in onderzoek en ontwikkeling.

De hagelstorm die vorige week over Vlaanderen trok, zal een impact van 20 à 30 miljoen euro hebben op de resultaten van de verzekeraar Ageas (-0,6% tot 29,64 euro) . Dat staat in het ochtendrapport van KBC Securities, dat contact legde met het management. 'De verliezen zijn al bij al beheersbaar', zegt analist Matthias De Wit. Hij verwacht dat de onderliggende inkomsten uit verzekeringen in het tweede kwartaal 178 miljoen euro zullen bedragen.

Hij herhaalt zijn koopadvies voor het aandeel. Zijn koersdoel bedraagt 42 euro. Dat betekent dat er volgens hem nog ruim 30 procent opwaarts potentieel is de komende twaalf maanden. De Wit stipt nog aan dat Ageas niet meteen grote overnames nastreeft en dat het bedrijf de bedoeling heeft overtollig kapitaal uit te keren aan de aandeelhouders. De analist verwacht daarover in het tweede kwartaal een aankondiging.

Terug op de brede markt verlaagde Bank Degroof het koersdoel voor EVS (-1,8% tot 36,33 euro) met 13 procent tot 40 euro. 'De managementvooruitzichten voor 2014 zijn teleurstellend', klinkt het. 'Maar nu verlagen we ook onze inschattingen voor omzet en winst in 2015. Het bedrijf zal sterk uit de hoek moeten komen om de omzet in 2015 stabiel te houden. 2015 is namelijk een oneven jaartal zonder grote sportevenementen', aldus Bart Jooris van Bank Degroof.

EVS noteert momenteel tegen 15 keer koers/winst (2014) en 16,8 keer koers/winst (2015, 2016). 'Dat is veel wetende dat we misschien moeten wachten tot 2016 om nog eens wat winstgroei te zien.' De voorbije weken stond het aandeel EVS al zwaar onder druk: -20% op een maand tijd. Dat heeft alles te maken met twijfels over de 2014 en de houdbaarheid van de winstmarges op langere termijn.

Econocom zakt 1,2 procent tot 7,24 euro. Econocom verhoogt zijn kapitaal met 41,2 miljoen euro. Dat is nodig om tegemoet te komen aan de vervroegde terugbetaling van zijn Oceane-obligaties. De kapitaalverhoging creëert ruim 7,8 miljoen nieuwe aandelen en doet de belangen van de (bestaande) aandeelhouders met 6,8 procent verwateren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud