Euronext Brussel: Duitsers lusten Colruyt niet

©BELGA

Een kritisch rapport van Deutsche Bank stuurt Colruyt ruim 4 procent lager. Voor Balta regent het koersdoelverlagingen. Option lijkt nog maar eens gered, maar de aandeelhouders betalen daar een serieuze prijs voor.

De Europese beurzen openden met verlies in het zog van Azië, maar intussen staan kleine winsten op de borden. Dubbel goed nieuws – van Aviva en Allianz - zet de verzekeraars hoger, terwijl zorgen over duurdere leningen voor Chinese ondernemingen op de grondstofwaarden wegen.

In Brussel stijgt de Bel20 rond het middaguur met 0,3 procent tot 3.997 punten. De index ging vanmorgen weer even boven 4.000 punten, maar kon dat peil niet vasthouden. UCB gaat met de grootste koerswinst lopen: de farmagroep wint 1,7 procent tot 62,70 euro bij een stevig handelsvolume. Volgens Bloomberg is er veel interesse in UCB, maar er is geen specifiek nieuws. Zwaargewicht Engie (+1,2%) draagt het meest bij tot de winst van de Brusselse barometer.

De meest opvallende beweging in de Bel20 zien we bij Colruyt. De prijsvolger uit Halle krijgt stevig op zijn donder met een verlies van 4,3 procent tot 43,01 euro. Het duurde even voor duidelijk werd wat er aan de hand was, want ook hier was er geen nieuws van het bedrijf. Een koersdoelverlaging bij Deutsche Bank bleek de oorzaak.

Colruyt maakt op 12 december de halfjaarresultaten bekend en de analisten Maxime Mallet en Niamh MCSherry verwachten dat dat dan zal blijken dat de operationele winstmarge (ebit op omzet) met 20 basispunten is gedaald. Ze verwachten 50 basispunten druk van de supermarkten, die deels zal goedgemaakt worden door de groothandels- en foodservice-activiteiten. Deutsche Bank wijst op de intensere concurrentie in België die zowel uitgaat van discounters als van Ahold Delhaize en op de marges weegt.

Hun koersdoel zakt van 45,10 tot 41 euro, maar hun advies blijft op ‘houden’ staan. De analisten blijven voorzichtig gelet op de 'zwakke trend' en de 'veeleisende waardering' van het aandeel. Het inkoopprogramma van 350 miljoen euro over twee jaar dat Colruyt eind september aankondigde, biedt wel enige steun voor de koers op middellange termijn, merken ze op. In een reactie zegt Colruyt ‘geconcentreerd te blijven op de uitvoering van onze langetermijnstrategie’.

Verwateren

De notering van Option was sinds donderdagnamiddag opgeschort in afwachting van nieuws over de toekomst van het bedrijf. Dat kwam er voorbeurs: Option wordt voor de zoveelste keer gered, maar de ingrepen hebben wel stevige gevolgen.

Het bedrijf krijgt een overbruggingskrediet van 1,6 miljoen euro, hoofdzakelijk van Marc Coucke, de schulden worden omgezet in aandelen en Option neemt Crescent, de holding van Eric Van Zele en enkele andere ex-toppers van Telindus, over. Om die overname van 10,1 miljoen euro te financieren zullen 910 miljoen nieuwe aandelen worden uitgegeven. Option wil zo met een schone lei starten onder een nieuwe CEO en krijgt volgend jaar ook een nieuwe naam.

De bestaande aandeelhouders verwateren echter fors, wat de stevige duik van het aandeel verklaart: -15,7% tot 0,059 euro. KBC Securities laat alvast zijn koersdoel zakken van 0,05 tot 0,04 euro.

Stols

Ander groot nieuws was er vanmorgen bij Fagron (-0,6%, 11,34 euro). De specialist in farmaceutische bereidingen schuift verrassend Hans Stols opzij. De man die Fagron van de ondergang redde verdwijnt als CEO en als bestuurder. Raphael Padilla, momenteel verantwoordelijk voor de Zuid-Amerikaanse en Zuid-Europese activiteiten, gaat voorlopig het bedrijf leiden. Volgens Fagron is de stabiliteit van het bedrijf de voorbije twee jaar succesvol hersteld en is voor de nieuwe fase, waarin Fagron zijn leidende posities verder zal uitbouwen, een ander leiderschap vereist. Of er meer achter het plotse vertrek van Stols zit, is momenteel niet duidelijk.

©RV DOC

Verschillende analisten reageren op de verrassende winstwaarschuwing die Balta (-0,7%, 9,23 euro) vrijdag uitstuurde. KBC Securities laat zijn koersdoel zakken van 14 tot 12 euro. Dit heeft het vertrouwen een stevige klap gegeven, zegt analist Wim Hoste, die al zwaar ontgoocheld was na de zwakke derdekwartaalresultaten. De nieuwe winstwaarschuwing maakt duidelijk dat Balta veel cyclischer is dan tot dusver aangenomen en het management beweert, klinkt het. Na de koersval van 18,4 procent van vrijdag is de notering wel aantrekkelijk genoeg voor Hoste om zijn bijkopen-advies te behouden.

Ook J.P. Morgan heeft zijn koersdoel voor Balta teruggeschroefd, van 14,50 tot 12 euro. Het advies van analist Alexander Mees zakt van 'overweight' (kopen) tot 'neutral'. Degroof Petercam heeft zijn winstramingen verlaagd met 11 procent voor 2017 en met bijna 20 procent voor 2018. Het koersdoel zakt van 11 tot 9,5 euro en het 'afbouwen'-advies blijft overeind.

Biocartis, specialist in moleculaire diagnostiek, brengt twee bijkomende tests voor zijn Idylla-systeem op de markt. Het gaat om twee vloeibare biopsie testen (op basis van bloed) die RAS-mutaties opsporen bij patiënten met uitgezaaide colorectale kanker (darmkanker). De testen werden ontwikkeld samen met het Duitse Merck KGaA en detecteren samen 44 mutaties. Met die kennis kunnen medici sneller een aangepaste behandeling toepassen. Ook voor Biocartis is dit een stap voorwaarts. De analisten van KBC Securities hebben het over ‘een positieve evolutie voor het testmenu van de onderneming’. Biocartis schiet 5,9 procent hoger tot 14,03 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud