Euronext Brussel: Econocom en Eckert & Ziegler stelen de show

©BELGAPLUS

Tegenvallende economische cijfers uit de eurozone en China duwen de Bel20 kopje onder. Op de brede markt stelen onder meer Econocom en Eckert & Ziegler de show.

De Brusselse beurs moet net als zijn Europese sectorgenoten terrein prijsgeven, na de publicatie van tegenvallende economische cijfers in de eurozone. Zo daalde de indicator van de aankoopdirecteurs, de PMI Composite-index, in april onverwacht. Daaruit valt af te leiden dat de groei in de eurozone aan het haperen is. In China, 's werelds grootste verbruiker van metalen, bleek ook dat de industrie in april onverwacht gekrompen is. In Brussel speelt Umicore rond de middag 0,8 procent kwijt. Ook zwaargewichten AB InBev (-1,5%) en KBC (-1,2%) staan onder druk. UCB (+1%) en Belgacom (+1,8%) bieden een beetje weerwerk in de Bel20. Die noteert rond de middag op een verlies van 0,7 procent.

Op de brede markt speelt Recticel zich in de kijker. Op basis van de slotkoers van gisteravond verliest het aandeel zo'n 11,3 procent tot 4,83 euro. Maar dat is optisch bedrog. In de eerste plaats ging gisterenavond het dividend van 20 cent bruto van de koers. Ten tweede is ook het voorkeurrecht afgesplitst om in te tekenen op de kapitaalverhoging. Met vijf rechten kan u vier nieuwe aandelen kopen tegen 3,20 euro per stuk. Het recht wordt momenteel op de beurs verhandeld tegen 1,32 euro per stuk. Inclusief het dividend, kijkt de Recticel-beleggers vandaag aan tegen een winst van 16,7 procent. Op basis van de theoretische koers -berekend op basis van slotkoers en de waarde van het inschrijvingsrecht van gisteren- bedraagt de winst 6 procent. Recticel liet gisteren ook weten beterschap te verwachten dit jaar.

Melexis moet bijna 1 procent inleveren. De fabrikant van chips voor de autosector pakte uit met een mooi kwartaalrapport en krikte de verwachtingen voor het hele jaar op. Petercam haalde het aandeel evenwel van zijn kooplijst omwille van waarderingsredenen.

Ook Sioen kwam vanmorgen met een kwartaalupdate. Het textielbedrijf zag de omzet met 5,5 procent toenemen tot 86 miljoen euro, en ziet beterschap op de markt. Beleggers sturen het aandeel ongeveer 1,4 procent hoger. Econocom wordt op de kooplijst bij ING gezet. Volgens het beurshuis zit de toekomstige groei nog niet verwerkt in de koers van het aandeel. Econocom staat rond de middag bijna 5 procent hoger.

Sipef moet 1,4 procent inleveren. De plantageholding verwacht dit jaar beduidend lagere resultaten als gevolg van lagere prijzen. Eerder hield Sipef het gewoon op lagere cijfers.

Thrombogenics start een onderzoek naar nieuwe toepassingen van zijn oogmedicijn Jetrea. Als het middel werkt bij mensen met bloedklonters in het netvlies, kan het Leuvense bedrijf een nieuwe markt aanboren van 16 miljoen patiënten wereldwijd. Beleggers belonen het aandeel met een plus van 1,8 procent.

De specialist in kankerbehandeling Eckert & Ziegler Bebig brengt een nieuw toestel op de markt om implantaten op te laden. Het toestel kreeg alvast groen licht in de Verenigde Staten, de belangrijkste markt voor brachytherapie. Met een koerssprong van ruim 6 procent is het aandeel een van de grootste stijgers in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud