Euronext Brussel: Euronav en Exmar ‘full steam ahead'

De VLCC Aquitaine van Euronav ©Euronav

Op een vlakke Brusselse beurs waren het opnieuw de scheepvaartaandelen die de wind in de zeilen hebben. Euronav en Exmar genoten nog na van goed nieuws van vorige week.

Na vier dagen rust zit er weinig beweging in de Europese beurzen. De oliebedrijven en de mijnbouwers zitten in de lift door hogere olie- en metaalprijzen. Technologiewaarden staan dan weer onder druk, een uitvloeisel van berichten dat de iPhone X minder goed verkoopt dan verwacht. Apple zou hierdoor zijn verkoopprognose moeten aanpassen, waardoor toeleveraars klappen kregen in New York en op de Aziatische beurzen.

Met een kleine winst van 0,2 procent tot 4.003 punten zat de Bel20 op dezelfde lijn. De Brusselse graadmeter steeg gestaag in de eerste tien maanden van het jaar, om begin november een piek van 4.118 punten te bereiken. Daarna werd winst genomen en sinds midden vorige maand slabakt de index. Wat niet wegneemt dat de Bel20 sinds begin dit jaar met 10,75 procent is gestegen.

De grootste procentuele winst in de index is voor Umicore (39,79 euro, +2,8%). De materiaaltechnologiegroep surft mee op de golf van stijgende metaalprijzen, die de resultaten van de belangrijke recyclagetak ondersteunen. 

Olie en goed nieuws

Op de brede markt stonden de twee scheepvaartaandelen weer vooraan. De tankerrederij Euronav (+3,9%, 7,68 euro) gaat net als de oliewaarden hoger door de opstoot van de olieprijs dinsdag. De Brent-olie sloot toen 2,7 procent hoger boven 67 dollar per vat door de ontploffing van een belangrijke pijpleiding in Libië. Hoewel olie produceren en olie vervoeren niet hetzelfde is, scheren beleggers olieproducenten en tankeroperatoren veelal over dezelfde kam.

Euronav geniet ook nog na van de grote overname die het vorige week aankondigde. De Antwerpse groep neemt haar Amerikaanse rivaal Gener8 Maritime over en wordt zo de grootste tankerrederij ter wereld. Als de vrachttarieven gaan stijgen, zal de grotere schaal een hefboom zetten op de winst.

Ook Exmar (+6,6%, 6,45 euro) had een week geleden goed nieuws. De specialist in het vervoer van gassen heeft een contract beet voor zijn drijvend hervergassingsplatform (FSRU), vanaf midden volgend jaar. Details ontbreken nog, maar het is elk geval een opsteker voor Exmar, dat door tal van onzekerheden een moeilijk jaar achter de rug heeft.

Ook hier is er mogelijk een link met de olieprijs. Duurdere olie zal zich vertalen in het opstarten (of herstarten) van meer olie- en gasprojecten, wat een goede zaak is voor verschillende activiteiten van Exmar.

Biotech

Op een rustige beursdag viel de euforische klim van Argenx des te harder op. Het Gentse biotechbedrijf trok 8,1 procent hoger naar 52,99 euro en liet tussentijds een vers record optekenen. Concreet nieuws is er niet rond het aandeel, behalve natuurlijk dat Argenx met voorsprong hét Brussels aandeel van het jaar is. En dus is het logisch dat veel (grote) beleggers nog snel aan 'window dressing' doen: hun portefeuille opsmukken door nog snel het aandeel van het jaar in de portefeuille te stoppen. 

Duidelijk is dat de beursgang op Nasdaq en de doorbraak in het onderzoek naar een zeldzame spierziekte de groep dit jaar een enorme boost hebben gegeven. Beurshuis Piper Jaffray verhoogde vorige week zijn koersdoel in één trek van 32 naar 100 dollar. 

Een boost die ook Het Financieele Dagblad niet ontgaan is. In zijn Bartjes-column met de sprekende kop 'lessen van de lama' staat de Nederlandse zakenkrant bewonderend stil voor het Gentse duo Ablynx/Argenx. 

De grootste daler op de Brusselse beurs was vandaag opnieuw Bone Therapeutics, met een verlies van 3,6 procent tot 7,92 euro. De Waalse specialist in stamceltherapie moest half december ter elfder ure zijn kapitaalronde - die zeer welkom geweest zou zijn - afblazen omdat het Russische farmabedrijf Pharmstandard plots afhaakte. Sindsdien verloor het aandeel Bone bijna 20 procent. 

Nederland

Kinepolis (stabiel op 56 euro) blijft op het overnamepad. De bioscoopgroep neemt in Nederland twee bestaande complexen over – in Schagen en Hoofddorp – en een nieuwbouwproject in Haarlem en legt daar in totaal 27,5 miljoen euro voor op tafel. Kinepolis versterkt zo zijn positie in Nederland, waar het al 15 cinemacomplexen bezit en volgend jaar nog een nieuw complex opent in ’s-Hertogenbosch.

‘Met deze overname voert Kinepolis zijn belofte uit na de recente private plaatsing van obligaties bij institutionele investeerders ter waarde van 125 miljoen euro’, zegt analist Guy Sips van KBC Securities. De groep had toen gezegd dat de opbrengst zou gebruikt worden voor verdere expansie, renovatie van overgenomen cinema’s, investeringen in nieuwe ervaringsconcepten en overnames.

Zomerakkoord

Sommige koerswinsten zijn het gevolg van blokorders, waarvan er vandaag al twee grote werden uitgevoerd op Euronext Brussel. Een blok van 34.302 aandelen CFE, wat overeenstemt met 0,5 procent van de free float van de Brusselse bouwgroep, werd verkocht tegen 121,55 euro het stuk of in totaal voor 4,17 miljoen euro. CFE, het moederbedrijf van de baggergroep DEME, won 2 procent tot 122,45 euro.

Bij Jensen-Group werd een blok van 122.876 aandelen verhandeld tegen 39,115 euro per aandeel. Die partij stemt overeen met 3,4 procent van de free float van de fabrikant van industriële wasserijen. Het aandeel sloot 4,9 procent hoger op 40,55 euro.

De blokverkopen zijn mogelijk een gevolg van het Zomerakkoord. Vanaf volgend jaar zullen vennootschappen vaker een meerwaardebelasting moeten betalen op aandelen die ze verkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud