Euronext Brussel: EVS in glijvlucht

©BELGA

EVS betaalde het gelag voor een zwak kwartaal. KBC ging deze keer wel eens goed hoger na mooie kwartaalcijfers.

Op de Brusselse beurs herstelde de Bel20 van de appelflauwte van woensdag. De beursbarometer verstevigde 1,1 procent naar 3.899 punten.

KBC sloot 1,6 procent hoger af op 70,78 euro. Dit keer konden belegger de resultaten dus wel pruimen maar doorgaans worden beter dan verwachte cijfers onthaald op een geeuw. Dat was in 2017 ook het geval, na de cijfers over het eerstetweede en derde kwartaal, alleen na het vierde kwartaal was er applaus dankzij het extraatje voor de aandeelhouder

Ook dit keer waren analisten niet helemaal overtuigd over de 'kwaliteit' van de winst. Die is wel ruim beter dan verwacht, maar in belangrijke mate te danken aan de erg lage voorzieningen voor probleemkredieten. Meer nog: door terugname van provisies zijn die voorzieningen zelfs een winstmotortje geworden. Zeer welgekomen in een tijd waar de lage rente aan de inkomsten uit het kernmetier knabbelt, maar niet echt duurzaam vol te houden.

Wél een de opvallendste stijgers in de Bel20 was Solvay , met een klim van 1,7 procent tot 119,20 euro. UBS haalde de chemiegroep van de verkooplijst en verhoogde het koersdoel van 107 naar 120 euro.

'Het herstel in de luchtvaartbranche en de olie- en gasindustrie zullen de winst en de cashflow ondersteunen, maar natriumcarbonaat (een belangrijk ingedriënt voor onder meer detergenten en glas dat met overcapaciteit kampt, red.) blijft wegen', stelt analist Geoff Haire.  

Voor de meest hallucinante rit tekende buiten de Bel20 EVS . KBC Securities-analist Guy Sips vatte de kwartaalcijfers van de Luikse beeldserverspecialist kernachtig samen. 'Zwak kwartaal, zwak orderboek, zwakke vooruitzichten': hij verlaagde het advies voor de beeldserverspecialist van 'bijkopen' naar 'houden'. 

ING-analist David Vagman vreest dat het zwakke jaarbegin misschien wel een indicatie is van structurele problemen. 'Sectorgenoten zoals Belden hebben aangeven dat grote Amerikaanse klanten - denk aan Disney of ESPN - hun investeringen tegenwoordig liever focussen op directe consumentenplatformen, omdat ze last hebben van klanten die 'de kabel doorknippen' en rivalen als streamingreus Netflix. Dit zet druk op traditionele producten die voor live uitzendingen verkocht worden.'

Nyrstar bleef in de hoek waar de klappen vallen en gleed 4,1 procent weg naar 5,07 euro. De regering van de Australische deelstaat Zuid-Australië dreigt met gerechtelijke stappen omdat de zinkspecialist leningen die deelstaat garandeert, nog niet begint terug te betalen. 

De deal, die drie jaar geleden werd gesloten, voorzag in een uitstel van de schuldaflossingen van maximaal 18 maanden in ruil voor een hogere rente. Op basis daarvan staat Nyrstar recht in de schoenen, maar toch dreigt Zuid-Australië met juridische acties. Dat geeft aan dat Nyrstar de politieke ruggensteun voor Port Pirie kwijt is.

Bovendien kunnen de berichten over het 'uitstelgedrag' bij beleggers de perceptie voeden dat de cruciale reconversie van Port Pirie niet op schema zou zitten. En dat is iets wat Nyrstar ten allen prijze wil vermijden, omdat het later dit jaar 'make or break' wordt: Port Pirie moet cash beginnen genereren in plaats van bloeden, zodat de grote schuldenberg vanaf 2019 kan worden afgetopt. 

In de biotechsector zette Mithra zijn spectaculaire vlucht voort met een winst van 11,6 procent naar 30,30 euro. Begin dit jaar kwam de specialist in geneesmiddelen voor vrouwen beloftevolle onderzoeksresultaten met Donesta en Estelle en hopla, de Belgische biotech heeft er een miljardenbedrijf bij.  De beurswaarde van de Luikse groep piept voor het eerst boven 1 miljard euro. 

Celyad sloot 12,7 procent lager af op 22,90 euro. De koersval gebeurde nadat het Waalse biotechbedrijf een kapitaalverhoging had doorgevoerd aan 22,29 euro, een korting van 15 procent.

Celyad creëert 1,8 miljoen nieuwe aandelen met de transactie, bijna een vijfde van het aantal uitstaande aandelen voor de kapitaalverhoging. De korting op de beurskoers zorgt voor een winstverwateringen. De nieuwe aandeelhouders krijgen meer winst dan de actuele waarde van het bedrag dat ze binnenbrachten.

Campine ging 5,5 procent hoger nadat het bekendmaakte dat het meer gaat recycleren. 

 “We  rollen  momenteel  een  nieuw  plan  uit  waarin   we  significant  gaan  investeren  in additionele technologie en capaciteit om meer materialen te herwinnen uit afval” zegt CEO De Vos. “Campine anticipeert hiermee op de algemene maatschappelijke en politieke trend in  het  streven  naar  een  circulaire  economie.”

Vandaag  recycleert  Campine  Lood  uit  klassieke  autobatterijen  en  ander  loodafval  en produceert het Antimoontrioxide, een vlamvertrager voor kunststoffen. Campine  wil  in  de  volgende  4  jaar  tussen  de  20  à  25 miljoen  Euro  investeren.  Hierbij  is  het  grootste  individuele  project  de  herwinning  van  de plastic  uit  de  batterijbehuizingen.

Alle  investeringen  en  expansies  worden  doorgevoerd op  de  site  van  Campine  in  Beerse, nabij Turnhout, waar vandaag 180 mensen tewerkgesteld worden. 

Sterkste stijgers van Brussel:

- Mithra: +11,60%

- Genkyotex: +6,4%

- IBA: +5,7%

Sterkste dalers van Brussel:

- EVS: -17,4%

- Celyad: -12,7%

- Fountain: -6,7%

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content