Advertentie

Euronext Brussel: EVS krijgt deksel op de neus

©Photo News

De Brusselse beurs koos opnieuw voor de weg omlaag. EVS werd uitgespuwd nu blijkt dat de beeldserverfabrikant weer afstevent op een zwak jaar. Beursdebutant TINC kende een makke start.

Vanmorgen opende de Brusselse beurs nog stabiel, maar in de loop van de dag zakte de Bel20 toch duidelijk weg, om uiteindelijk 0,45 procent lager af te sluiten, op 3.670,86 punten. Daarmee zette de correctie op de beurzen zich door. Ook elders in Europa kleurden de beurstabellen rood. De aandelenmarkten werden opnieuw besmet door de verkoopgolf op de obligatiemarkten.

Binnen de Bel20 was KBC (+1%, 58,82 euro) een van de sterkhouders. Het aandeel koerste hoger na de publicatie van een stevig kwartaalrapport. In het eerste trimester zag de bankverzekeraar de winst met bijna de helft toenemen. Met dank aan de fondsenfabriek, die op volle toeren draait en de bijhorende stijgende commissie-inkomsten.

Andere stijger was Delhaize. De supermarktketen won nog eens 1,3 procent tot 84 euro, nadat het aandeel gisteren al meer dan 14 procent opveerde. Vanmorgen bevestigde Delhaize in een summier persbericht dan toch dat het verkennende fusiegesprekken voert met zijn Nederlandse sectorgenoot Ahold, bekend van Albert Heijn. De gesprekken lekten dit weekend al uit in De Tijd. Na Bank Degroof verhoogde vandaag ook KBC Securities zijn koersdoel voor het aandeel van 84 tot 95 euro. Advies opbouwen. Volgens analist Alan Vandenberghe is een combinatie Delhaize-Ahold vanuit strategisch oogpunt zeker zinvol.

Belgacom ging met verlies de dag uit (-1,4%, tot 32,56 euro). Het telecomaandeel kreeg een koersdoelverhoging van KBC Securities (tot 30,5 euro), maar het Amerikaanse BofA Merrill Lynch zette daarentegen het mes in het koersdoel, en laat de lat zakken van 29,1 naar 26,1 euro. Het Amerikaanse beurshuis ziet de concurrentie op de Belgische telecommarkt weer toenemen, eens Mobistar met zijn kabelaanbod voor de dag zal komen.

Op de aandeelhoudersvergadering van Solvay (-1,39%, 127,25 euro) liet topman Jean-Pierre Clamadieu verstaan op zoek te zijn naar overnames in de Verenigde Staten. 'De dynamiek in de chemiesector is er veel groter dan in Europa. Hier is het moeilijk om nog te produceren', aldus de Fransman.

Op de brede markt was het uitkijken naar het beursdebuut van TINC. Het infrastructuurfonds trok vandaag tegen 11 euro naar Euronext Brussel, maar kende een makke start. TINC sloot uiteindelijk 0,45 procent af op 11,05 euro.

Grootste verliezer was EVS. De Luikse beeldserverfabrikant kende geen al te best 2014 en ook dit jaar belooft een mager beestje te worden. Bij gebrek aan grote sportevenementen verwacht het bedrijf dit jaar 12 tot 24 procent minder omzet. Daarnaast zet ook de zwakke economische groei tv-zenders niet aan om te investeren in de nieuwste technologieën. Vorig jaar kon EVS nog een graantje meepikken van het WK Voetbal in Brazilië en de Olympische Winterspelen in Sochi. Het aandeel kelderde 16,1% tot 29,69 euro.

Aan de andere kant van de beurstabel vonden we Agfa. Het bedrijf uit Mortsel won 3,76% tot 2,32 euro. In het eerste kwartaal wist Agfa de omzetdaling te stoppen. Ook Galapagos (+0,3%, 38,10 euro) was in goede doen, nu blijkt dat het biotechbedrijf meer geld wil ophalen met een notering op Nasdaq. Tot nog toe mikte Galapagos met die aandelenemissie op 200 miljoen dollar, maar dat bedrag is wegens de grote vraag opgetrokken naar 250 miljoen dollar.

Deceuninck liet 2,6 procent liggen, tot 1,91 euro. De specialist in pvc-raamprofielen maakt zich bij zijn kwartaalupdate zorgen over de beschikbaarheid van pvc. Mogelijk zijn er in Europa tekorten vanaf juni. Deceuninck beschikt als groot bedrijf evenwel over een sterke onderhandelingspositie.

Kinepolis (-0,8%, 33,91 euro) blijft op overnamepad, na de recente deals in Nederland en Spanje. De komende weken valt de beslissing of de cinemagroep nu ook in het Nederlandse Den Bosch zal neerstrijken of niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud