Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: Fagron half miljard beurswaarde kwijt

©Christophe Ketels / BELGA

Op Euronext Brussel kreeg Fagron andermaal een oplawaai nadat analisten van KBC Securities en ABN Amro hun advies en koersdoel voor het aandeel verlaagden. Sinds de leverancier van ingrediënten voor apothekers vorige week tegenvallende resultaten publiceerde, is Fagrons beurswaarde al met een half miljard gedaald.

Fagron   ging vrijdag het weekend in met een verlies van 8 procent op 25,35 euro na een 'double whammy' van KBC Securities en ABN AMRO. Beide beurshuizen verlaagden hun advies en koersdoel voor het aandeel nadat Fagron vorige week opbiechte dat de minder voordelige terugbetalingspolitiek in de Amerikaanse gezondheidszorg flink begint door te wegen op de omzetgroei. 

Jan De Kerpel van  KBC Securities verlaagt nu zijn omzetprognoses voor 2015 en 2016 met respectievelijk 4 en 6 procent. De nettowinst zou een kwart lager moeten uitkomen in die boekjaren. Op langere termijn zou Fagron nu jaarlijks een omzetgroei van 5 procent moeten kennen, in plaats van 8 procent.

De Kerpel verlaagt zijn advies voor Fagron naar 'houden' en geeft het aandeel een koersdoel mee van 32 euro. ABN Amro gaat nog verder en zette zijn koersdoel terug naar 29 euro. Het advies voor het aandeel gaat naar 'Hold'. 

Lotus Bakeries werkte zichzelf dan weer in de kijker met het nieuws dat het de controle verwerft over het Britse Balanced Food Products. De Lembeekse koekjesbakker legt 57 miljoen euro op tafel voor een belang van 67 procent in die producent van glutenvrije koeken. Niet dat dat plots voor enorme koersschommelingen heeft geleid. Het aandeel sloot 0,2 procent lager op 1.325 euro.

Palmolieprijs treft Sipef

Sipef    viel met 1,6 procent terug naar 14,39 euro. De plantagegroep maakt volgende week, op 20 augustus, zijn resultaten voor de eerste jaarhelft bekend. Wellicht zullen die cijfers niet bepaald fraai zijn, want Sipef wordt al een tijd geconfronteerd met fors lagere prijzen voor palmolie, het product dat het meest wordt geproduceerd door de plantagegroep.

'We zitten momenteel in een situatie die we sinds 2009 niet meer hebben gezien,' zei topman François Van Hoydonck aan De Tijd. Van Hoydonk denkt dat de bodem nu is bereikt, maar dat het nog zes maanden kan duren voor we een echt prijsherstel zullen zien. 'We moeten dit uitzweten. Maar op de middellange termijn verandert het plaatje niet', klinkt het.

Toch zetten de lagere prijzen Sipef ertoe aan om het wat rustiger aan te doen wat de uitbreidingsplannen betreft voor de plantages in Indonesië en Papoea Nieuw-Guinea. De groep wil die expansie financieren met zijn cashflow. Om te vermijden dat Sipef zeker geen schulden zou moeten aangaan, gaat het nu wat trager uitbreiden in Papoea Nieuw-Guinea. 

Ook analisten spelen op safe. Bernard Hanssens, analist bij Bank Degroof, verlaagt zijn koersdoel voor het aandeel van 50 naar 46 euro. Hij behoudt zijn 'neutral'-advies. Hanssens verwacht dat door de lage palmolieprijzen de nettowinst over de eerste zes maanden zal halveren in vergelijking met de halfjaarwinst van 2014, zegt de analist van Bank Degroof. 

Tack gaat shoppen

Tessenderlo  steeg 1,8 procent op 34,29 euro. Luc Tack, de sterke man achter Picanol, blijft maar aandelen in de chemiegroep bijkopen. Via zijn privé-vehikel Symphony Mills en de Picanol-dochter Verbrugge is Tack al sinds begin juni gretig aandelen Tessenderlo aan het inslaan. Tack kocht al voor ruim 28,4 miljoen euro aandelen Tessenderlo, leert een overzicht dat de financieeltoezichthouder FSMA publiceerde. De ondernemer controleert nu al een derde van de chemiegroep. 

Tegenvaller voor Einhorn

Het globale plaatje op de Brusselse beurs is negatief: de Bel20 verloor 0,7 procent op 3.648,08 punten. De meest opvallende daler was Delta Lloyd  , dat een tik van 3,8 procent kreeg op 11,38 euro.

Sinds beleggers deze week uit de zwakke halfjaarresultaten opmaakten dat Delta Lloyd mogelijk een kapitaalverhoging moet doorvoeren om zijn solvabiliteit op  te krikken, verloor het aandeel al meer dan 30 procent van zijn waarde. Dat is ook een pijnlijke zaak voor de Amerikaanse hefboomfondscelebrity David Einhorn. Die bouwde onlangs een belang van 5 procent op in Delta Lloyd. Een participatiemelding van de Nederlandse financieeltoezichthouder AFM leert dat Einhorn zijn belang in de verzekeraar wel lichtjes heeft afgebouwd naar 4,84 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud