Euronext Brussel: fanmail Bpost beperkt verlies Bel20

ING heeft de Bel20 sinds de opname in de Brusselse beursbarometer in het voorjaar van 2016 nog niet veel plezier bezorgd ©Photo News

Het oer-Belgische Bpost deed dinsdag een moedige poging om de Bel20 in de plus te helpen, maar de koersverliezen van het Nederlandse ING en enkele industriële bedrijven wogen veel zwaarder door.

De Bel20 ging 0,65 procent lager de dag uit op 3.705,22 punten. Daarmee deed de Brusselse beurs het beter dan de Europese beurzen, die gemiddeld meer dan een procent verloren.

Het aandeel dat het verschil maakte, was Bpost , dat na het op zijn zachtst gezegd beroerde eerste halfjaar stilaan zijn straf heeft uitgezeten en 4,7 procent herstelde tot 13,65 euro.

In een lijvig rapport over de Europese posterijen (Österreichische Post, Bpost, Deutsche Post DHL, PostNL en Royal Mail) start Berenberg de opvolging van de Belgische postbode met een koopadvies en koersdoel van 17 euro. Het beurshuis stipt verschillende factoren aan voor dat vrij optimistisch koersdoel, dat 30 procent potentieel impliceert:

  • De binnenlandse activiteiten zijn nog altijd de beste in Europa, ondanks de recente operationele problemen, met 'goede marges, goed beheerde volumes, hoge marktaandelen en betrouwbare rendementen'. 
  • Er zit nog marge op de kostenbesparingen in klassieke post: een nieuwe prijszetting zal helpen om de kostenbasis van de brievenpost te verlagen, terwijl de herstructurering van het personeelsbestand opgedreven wordt. 
  • Radial, de verguisde Amerikaanse overname, kan rechtgetrokken worden. 'We schatten dat de markt het prijskaartje van de overname (700 miljoen euro, red.) twéé keer heeft afgeschreven', luidt het. 'Maar wij denken dat het nieuwe management een geloofwaardig plan heeft'. 
  • Het dividend is duurzaam. Een rendement van 10 procent oogt absurd hoog, maar het bedrijf heeft beloofd voor het dividend over 2018 uit de reserves te putten. Vanaf 2019 moet de uitkering weer gedekt zijn door de verbetering van de cashflow. Ook andere recente analistenrapporten waren eensluidend: voor het management van Bpost is een minstens stabiel dividend ondanks de zwakke resultaten een erezaak. 
  • Waardering: het aandeel noteert tegen 9 keer de verwachte winst over 2019, bij een dividendrement van 10 procent. Dat dividend biedt stevig 'wachtgeld' om in te stappen en te wachten tot het management resultaten aflevert. 

De aandelen die het meest druk zetten op de Bel20, waren Umicore (-1,9%), Solvay (-2%) en ING . In heel Europa stonden industriële bedrijven onder druk door vrees voor opnieuw oplopende handelsspanningen. Ook de groeimarktencrisis, die nu ook Zuid-Afrika heeft bereikt, baart zorgen.

ING was in de ochtendhandel de grootste daler in de Bel20, met een verlies van ruim 3 procent, maar tegen de slotbel was dat verlies gekrompen tot 1,2 procent op 11,55 euro . De Nederlandse bank sloot een monsterschikking van 775 miljoen euro in een witwaszaak en onderstreepte dat die geen impact heeft op het dividendbeleid. Beleggers dachten er duidelijk het hunne van. Er is alleszins een impact op de kernkapitaalbuffer en dus op de 'spaarpot' voor toekomstige dividenden. En dat terwijl analisten eerder al vragen stelden bij de mate waarin de bankgroep te midden vlakke rente-inkomsten de belofte van een jaarlijks stijgend dividend kan waar maken.  

Nu de overname door private-equityreus PAI van de baan is, bleef luierfabrikant Ontex  na de mokerslag van maandag onderuit gaan. Dinsdag ging er 3,3 procent van de koers af tot 19,24 euro, waarmee ook het laatste restje 'PAI-premie' weggesmolten is. 

Kepler Cheuvreux is de volgende die stevig in het koersdoel knipt nu de focus van beleggers weer ongenadig op de kwakkelende gang van zaken (een Braziliaanse overname die zich moeilijk laat renderen, prijzenslag op vele markten en stijgende grondstoffenprijzen) bij de luierfabrikant staat. Het beurshuis haalt het aandeel van de kooplijst en knipt het koersdoel bij van 28 naar 21 euro. 

Beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert  gaat op overnametocht in Spanje en lijkt zo de grafische poot klaar te stomen voor afsplitsing. Doelwit is de Spaanse drukplatenleverancier Ipagsa Industrial. Let wel: de drukplatenfabriek in Barcelona valt buiten de deal, het is de bedoeling de drukplaten bij de eigen fabrieken en derden te halen.

De deal moet Agfa Graphics 30 miljoen extra omzet aanleveren, bij een marge van 'minstens 10 procent'. Dat laatste is belangrijk: CEO Christian Reinaudo streeft er al een tijd naar de marge van de groep naar 10 procent op te krikken. Maar dat blijft een bijzonder moeilijke opdracht: over het eerste halfjaar vertaalden de krimpende omzet en duurdere grondstoffenprijzen zich in een marge van slechts 7,8 procent. 

Echt groot is de overname niet en heel veel zal dus de relatief hoge marge van Ipagsa die van de groep niet optrekken: de 30 miljoen vertegenwoordigt 2,5 procent van de jaaromzet van Agfa Graphics en 1,2 procent van de groepsomzet. 

ING-analist Giel-Jan Triest wordt niet echt warm van de deal en handhaaft zijn 'houden'-advies en koersdoel van 3,40 euro. 'De markt voor drukvoorbereiding biedt geen organische groeiperspectieven die Agfa kunnen helpen om de krimpende bovenste lijn te milderen. Agfa zelf rekent op een krimp van de markt met zo'n 5 procent. Bovendien wordt Agfa zo weer meer afhankelijk van de aluminium- en zilverprijzen.'

Het aandeel zakte 1,2 procent tot 3,75 euro. 

Kepler Cheuvreux knipt na de jongste winstwaarschuwing van Greenyard  - begin vorige week - het koersdoel bij van 12 naar 8,5 euro. Het advies gaat van 'houden' naar 'kopen'. Dit gelet op enig zicht op hoe de groente- en fruitreus de zware schuldenlast gaat aanpakken en de uitzonderlijk slechte resultaten dit boekjaar. Greenyard brokkelde nog eens 1,5 procent af naar 8,01 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect