Euronext Brussel: fanmail voor Bpost, verkoopadvies voor Melexis

©REUTERS

De Europese beurzen herstelden vrijdag na een late rally op Wall Street. Kepler Cheuvreux startte de opvolging van Melexis met een verkoopadvies.

Na de zware verkoopgolf van gisteren knoopten de Europese beurzen weer aan met winst. De Bel20 klom 0,6 procent.

Bpost  was de grootste stijger van dienst in de Bel20. Het aandeel won 7,8 procent tot 7,83 euro. Temidden van alle beurshuizen die de handdoek gooien, is er een die koppig in het aandeel blijft geloven: UBS. Het beurshuis knipte het koersdoel van Bpost bij van 18 naar 12,8 euro. Maar gezien het potentieel van 75 procent over 12 maanden blijft UBS bij het koopadvies.

Volgens UBS prijst de huidige aandelenprijs een langetermijnwinstmarge in van 5 procent. Dat is een worstcasescenario, zegt het beurshuis. Het wijst erop dat de consensus voor 2019 op een ebitmarge van 9 procent ligt. Het beurshuis zelf mikt op een ebitmarge van 8 procent.

UBS meent dat het huidige dividend wel haalbaar is op voorwaarde dat de winstgevendheid vanaf 2021 herstelt. In noodgevallen kan Bpost nog altijd putten uit de reserves ter grootte van 172 miljoen euro.

'Bpost heeft in 2001 al eens een succesvolle herstructurering doorgemaakt en het bedrijf is in staat om dat nog eens te doen', klinkt het, verwijzend naar het arbeidsakkoord dat Bpost het sloot met de vakbonden. 'België is een aantrekkelijke markt voor pakjes omdat grote multinationals er weinig interesse in hebben. Bovendien heeft de Belgische overheid, die de helft van de aandelen in handen heeft, zich bereid getoond om de regels aan te passen om zo het postbedrijf levensvatbaar te houden.'

Melexis  vonden we aan de andere kant van het koersenbord terug. Het beurshuis Kepler vindt de koersval (-30% sinds juni) van Melexis geen reden om te kopen. Integendeel, ze starten de opvolging van de chipfabrikant met een verkoopadvies en een koersdoel van 44 euro. 

Het beurshuis gelooft dat Melexis aan het begin staat van een cyclus met lage winstgroei. Kepler verwacht dat Melexis de winst per aandeel negatief zal bijstellen en zit 9 procent onder de brutobedrijfswinstconsensus voor 2019.

'Ondanks de recente koersdaling denken we dat het risico op een lagere herwaardering van het aandeel groot is', klinkt het. 'De waardering van het aandeel is historisch gezien overdreven geweest. De huidige waardering ligt meer in lijn met het historisch gemiddelde. We wachten op een beter instapmoment om van het aantrekkelijke langetermijngroeiverhaal te profiteren.'

Brederode  ging hoger in de nasleep van de resultaten van gisterenavond. De holding zag de waarde van de portefeuille boven 2 miljard euro uitkomen. Inclusief dividenden bedraagt de totale prestatie van de portefeuille sinds begin dit jaar 19 procent voor private equity en 6 procent voor aandelen.

De netto-actuele waarde per aandeel van Brederode kwam volgens KBC Securities eind november uit op 70,1 euro. Dat is meer dan wat Cédric Duinslaeger van KBCS verwacht had (68,8 euro). 

Duinslaeger waarschuwt wel dat de schattingen voor de waarde van de private equityportefeuille zich baseerden op waarderingen op 30 september. Daarom ligt de waarde nu wellicht lager gezien de moeilijke marktomstandigheden. 

KBCS schat de korting van Brederode op de actuele waarde op 24,9 procent, in lijn met het gemiddelde over twee jaar van 23,7 procent. Het beurshuis handhaaft het 'houden'-advies en het koersdoel van 55 euro. 

Befimmo  maakte donderdag bekend dat het meerderheidsaandeelhouder wordt van de coworkingspecialist Silversquare

'De overname bevestigt het groeipad van Befimmo en we geloven dat het de juiste beslissing is', klinkt het. Ze voegen er wel een belangrijke kanttekening aan toe nu Befimmo vrij onbekend terrein betreedt. 'We wachten af wat de impact is voor Befimmo van het huurdersrisico.'

De overname van de coworkingspecialist brengt risico's met zich mee omtrent de duurtijd van de leasecontracten en de solvabiliteit van de huurders. Daarnaast is er ook een gevolg voor het werkkapitaal aangezien coworkingplaatsen intensief gebruikt worden en ze vaak heringericht moeten worden om aan nieuwe modetrends te voldoen. 

Volgens KBCS duurt het twee jaar voor een coworkingplaats volledige bezetting bereikt. Het break-evenpunt zou op een bezettingsgraad van 70 procent moeten liggen. Bovendien kan je door het hebben van een coworkingplaats in het gebouw de andere verdiepingen sneller vehuren.

KBCS blijft bij het 'houden'-advies en het koersdoel van 53,5 euro.

Atenor  heeft de verkoop van het Luxemburgse kantoor- en winkelproject NAOS, een gebouw van 14.000 m² dat in het Groothertogdom in aanbouw is en in september 2019 opgeleverd wordt, afgerond. De vastgoedontwikkelaar had een belang van 55 procent in NAOS, dat luidens het jaarverslag eind 2017 voor 5,5 miljoen euro in de boeken stond. 

'Deze verkoop zal een positief effect hebben op de resultaten van 2018 en 2019', verzekert Stéphan Sonneville in een persmededeling. Daarnaast bevestigt Atenor dat de winst van dit jaar in lijn zal liggen met die van vorig jaar.

Het farmabedrijf Acacia Pharma , dat op de Brusselse beurs noteert, mag haar geneesmiddel Barhemsys opnieuw ter goedkeuring indienen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Barhemsys is een middel om misselijkheid na operaties tegen te gaan.

Eerder vroeg het FDA bijkomende informatie over leveranciers van de ingrediënten van het geneesmiddel waarop het aandeel kelderde. Maar Acacia mag het nu opnieuw proberen. De nieuwe D-Day voor het bedrijf: 5 mei 2019. Acacia mikt op een lancering van Barmhemsys in de eerste helft van 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud