Euronext Brussel: Farma springt vooruit, Colruyt achteruit

De producent van aangepaste geneesmiddelen profiteerde van een koopadvies. ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Colruyt beperkte de dagwinst van de Bel20, en is weer een verkoopadvies rijker. Fagron deed het omgekeerde dankzij een koopadvies van Kepler Cheuvreux.

Sommige Europese beurzen konden donderdag een procent winnen, al bleven Frankfurt en ook Brussel steken op 0,6 procent. De Bel20 eindigde op 3801 punten.

Hoogvlieger in Brussel was de Belgisch-Nederlandse fabrikant van geneesmiddelen Fagron (+7,2%, 16,14 euro). Het beurshuis Kepler Cheuvreux start de opvolging van Fagron met een koopadvies. Het koersdoel is 17 euro. De analisten van het beurshuis loven de sterke positie van Fagron in de markt van aangepaste geneesmiddelen. Bovendien is de concurrentie beperkt door de hoge toegangsbarrières. 

Fagron heeft goede groeiperspectieven. Een Amerikaanse concurrent ligt in de clinch met toezichthouders. Daar kan Fagron van profiteren. Ook de nieuwe CEO en voortdurende innovatie moeten de organische groei een boost geven.

Daarnaast wijst Kepler op de oorlogskas van 250 miljoen euro die gebruikt kan worden om de gefragmenteerde markt te consolideren.

Andere koerssprongen bevonden zich in dezelfde sfeer als het farma-aandeel Fagron. Mithra, de beurskampioen van de eerste jaarhelft, won nog maar eens 7,4 procent, terwijl eerste achtervolger Thrombogenics net dezelfde stijging neerzette. Thrombo werkt zich de afgelopen weken in de kijker met een ontketende beurskoers. Dat spektakel trekt blijkbaar dag na dag nieuwe kopers aan.

Avantium torende nog boven dat groepje uit, en steeg donderdag 8,4 procent tot 5,84 euro. Dat is nog altijd maar iets meer dan de helft van de 11 euro waartegen de specialist in bioplastiek in maart 2017 naar de beurs trok. Zeggen dat Avantium sindsdien de verwachtingen niet kon inlossen, is een understatement van jewelste. De fabriek in Antwerpen loopt jaren vertraging op, sommige analisten verwachten dat het bedrijf pas tegen 2025 of 2026 winstgevend zal zijn.  

ING steekt het aandeel vandaag een hart onder de riem met een koopadvies en koersdoel van 12,90 euro. Dit naar aanleiding van de recente beleggersdag rond het Zambezi-project, waarbij het bedrijf via zijn 'Dawn Technology' biomassa probeert om te zetten in suikers. 

'We ramen de markt voor industriële glucose wereldwijd op 21 miljard dollar', stelt analist Reg Watson. 'Als Avantium met Dawn Technology commercieel weet door te breken, kan dat bijna 10 euro extra per aandeel betekenen'. 

Op dit ogenblik domineren de agroreuzen ADM en Cargill de glucosemarkt, op basis van maïszetmeel. Met zijn technologie hoopt Avantium op termijn het gebruik van voedsel bij de productie van glucose uit te schakelen. 

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Colruyt. De investeringsbank Exane BNP Paribas verlaagt het advies voor de supermarktketen naar 'underperform'. De bank denkt dat de concurrentie tussen Belgische supermarkten nog zal verhevigen met de komst van de Nederlandse discountketen Jumbo.

Colruyt heeft altijd genoteerd met een premie tegenover zijn sectorgenoten door zijn defensieve karakter. Maar door een agressief inkoopprogramma heeft de supermarktketen de premie opgetrokken tot 40 procent. Overdreven, vindt Exane. Bovendien is het aankoopprogramma van 350 miljoen euro bijna vervolledigd.

De komst van Jumbo is nakend, zegt de bank. Een nieuwe prijzenoorlog kan de marges van Colruyt verder onder druk zetten. Exane verlaagt het koersdoel van 43 naar 38,5 euro.

ASIT biotech (+0,3%, 3,57 euro) verloor 's ochtends terrein maar eindigde quasi stabiel. Gisteren haalde het biotechbedrijf 12 miljoen euro vers kapitaal op via de uitgifte van converteerbare obligaties. 

De obligaties hebben een looptijd van 12 maanden en kunnen op verzoek van de houders vóór de vervaldag worden omgezet, of op de eindvervaldag automatisch tegen conversieprijs. Die conversieprijs beloopt 92 procent van de gemiddelde koers van de laatste beursdag voor het conversieverzoek, met een minimum van 1,1368 euro. De obligaties betekenen een beangrijke verwatering van de bestaande aandeelhouders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content