Euronext Brussel: Frère haalt banden met Umicore aan

©Photo News

Euronext Brussel kon zich vrijdag herpakken na de offday van donderdag. Al hield de Bel20 -index het wel bij een bescheiden winst van 0,3 procent op 3.712,80 punten.

Die kleine klim kon ook niet verhinderen dat de Brusselse sterindex zijn grootste verlies op weekbasis sinds begin dit jaar leed. De afgelopen vijf handelsdagen moest de graadmeter 1,5 procent prijsgeven. Sinds Nieuwjaar is de Bel20 al met 13 procent de hoogte ingegaan. In combinatie met de aanhoudene klim van de euro en wat mindere Amerikaanse economische cijfers zette dat beleggers aan tot winstnemingen.

Die situatie lijkt ook voor meer volatiliteit op de beurs te zorgen: sommige aandelen schoten in de loop van de dag zowat alle kanten uit. De Nederlandse ‘inwijkeling’ Delta Lloyd bijvoorbeeld. De verzekeraar kon lange tijd profiteren van positieve rapporten van Goldman Sachs en Exane BNP Paribas. Die kleven een koersdoel van respectievelijk 20 en 21 euro op het aandeel. Dat zou betekenen dat Delta Lloyd bijna een vijfde zou kunnen stijgen ten opzichte van de huidige beurskoers. Maar dat bleek onvoldoende om beleggers te overtuigen: het aandeel ging het weekend in met een verlies van 0,1 procent op 17,51 euro. 

'KBC is te duur'

Bank-verzekeraar KBC ondervond niet al te veel hinder van een adviesverlaging door Bank Degroof. Het aandeel wint 0,1 procent op 57,07 euro. Analist Dirk Peeters trok weliswaar zijn koersdoel voor het aandeel op van 36 naar 44 euro. Maar na de recente koersklim noteert KBC vandaag al boven de 57 euro, en dat is blijkbaar iets te veel van het goede. ‘Ten opzichte van ons koersdoel is het aandeel nu te duur,’ schrijft Peeters. ‘Daarom verlagen we ons advies van ‘afbouwen’ naar ‘verkopen’.’

Wordt Umicore (+0,5%, 39,01 euro) dan toch een strategische investering voor GBL (-0,1 procent op 76,12 euro)? De holding rond financier Albert Frère bouwde recent een belang van 13 procent op in de materiaaltechnologiegroep. Totnogtoe omschreef GBL die participatie steeds als 'kweekvijverinvestering', om aan te geven dat de groep nog niet een van de hoekstenen van de beleggingsportefeuille vormde. 

Maar nu worden de banden tussen Umicore en GBL toch nog iets meer aangehaald: Umicore draagt Ian Gallienne, de schoonzoon van Frère en de co-gedelegeerd bestuurder van GBL, voor  als bestuurder. 

Zitjes bij de zinkverwerker

Of ook de grondstoffentrader Trafigura er in zal slagen om voet aan grond te krijgen in de raad van bestuur van Nyrstar, valt nog af te wachten. Het bedrijf is zich sinds oktober gretig aan het inkopen in Nyrstar en heeft nu ruim 15 procent in handen. Dat geeft Trafigura nu voldoende vertrouwen om twee nieuwe bestuurders te willen benoemen bij de zinkverwerker. Analist Junior Cuigniez van het beurshuis Petercam denkt wel dat Trafigura kans op slagen heeft om een zitje te verkrijgen bij Nyrstar. 

Cuigniez trekt trouwens zijn advies voor Nyrstar op naar 'kopen', met een koersdoel van 4,75 euro.  De stijgende dollar en betere financiële omstandigheden voor smelters kunnen Nyrstar een duw in de rug geven. 'Nyrstar is nu een van de goedkoopste aandelen die we vandaag volgen, en noteert aan slechts 3,6 keer de verwachte bedrijfskasstroom voor 2015. Dat geeft ons ruimte om ons koersdoel op te trekken en ons advies te verhogen.'Dankzij die schouderklop won Nyrstar  5,5 procent op 3,63 euro.

De sterkste stijger op de Brusselse beurs was vrijdag echter Lotus Bakeries, dat een winst van 5,7 procent boekte op 1.278,95 euro. Daarmee heeft de koekjesfabrikant zijn dip van eerder deze week helemaal verwerkt. Ook  Resilux maakte de verliezen van eerder deze week goed en wonn  4,5 procent op 161,95 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud