Euronext Brussel: Galapagos en Mobistar sterren van de dag

Arnaud De Laviolette wordt de nieuwe CFO van D'Ieteren ©Thierry du Bois

De Bel20 kende een licht verlies. Galapagos en Mobistar waren de sterren van de dag. 

De Bel20 sloot 0,2 procent lager af op 3.753,6 punten, en presteerde daarme beter dan het Europees gemiddelde. UCB (+1,9%, 64,64 euro) en Delta Lloyd (-1,9%, 16,14 euro) zaten aan weerskanten van het spectrum. 

D’Ieteren (-0,7%, 35,69 euro)  - het bedrijf dat eerder dit jaar nipt de Bel20-drempel  haalde - boekte in het eerste kwartaal 10,4 procent meer omzet, waartoe D'Ieteren Auto en autoglashersteller Belron ongeveer even sterk bijdroegen. Bij Belron kwam die groei er ondanks een daling van het aantal interventies (voor herstelling of vervanging), maar dat werd gecompenseerd door gunstige wisselkoerseffecten.

De omzetgroei van D'Ieteren lag iets boven de marktconsensus van 9 procent. De groep blijft bij zijn prognose van een toename van de winst met meer dan tien procent over het hele jaar.

Bernard Hanssens van Bank Degroof vindt de winstprognose van de groep nog steeds te conservatief, 'maar we erkennen dat de daling van het aantal opdrachten (-4%) bij Belron reden tot ontgoocheling is. Het zou ons niet verbazen dat het aandeel de komende dagen onder druk blijft.' Hanssens behoudt zijn advies 'neutraal' met een koersdoel van 34 euro.

Wim Hoste van KBCS ziet het anders: hij blijft bij zijn advies 'bijkopen' en verhoogt zelfs zijn koersdoel met 3 euro tot 38 euro. Hij vindt de waardering van het aandeel vandaag nog 'redelijk'.

Arnaud Laviolette wordt de nieuwe CFO van D'Ieteren. Laviolette is nu nog aan de slag bij de GBL als directeur deelnemingen. Vanaf 1 september komt hij in dienst, D'Ieteren zit sinds einde maart zonder financieel topman.

Het meeste vuurwerk vond op de brede markt plaats. Mobistar won 6,9 procent tot 16,79 euro. De Belgische telecomwaakhond BIPT gunt de operator een fikse korting op de groothandelsprijs die hij Telenet moet betalen voor toegang tot de kabel.

Galapagos (48,9 euro, +6,1%)  was de andere knaller. Het aandeel won dit jaar al 220 procent, met dank aan de goede resultaten voor een reumamiddel en de beursgang op Nasdaq. Voorlopig trekt Euronext echter het laken naar zich toe. Op Euronext verwisselden gisteren een half miljoen stukken van eigenaar, op een halve dag Nasdaq waren dat er goed 60.000.

Ook TiGenix (0,79 euro, +1,7%) deed het goed en ging even ruim 5 procent hoger. De resultaten van een onderzoek in de eerste fase van Cx611 bevestigen dat het medicament veilig is en goed kan verdragen worden. Dit keer werd het getest met de bedoeling er patiënten mee te behandelen die lijden aan sepsis of bloedvergiftiging. Cx611 is ontwikkeld uit stamcellen en wordt intraveneus toegediend.

Een minpunt in het onderzoek was dat er geen significant effect van Cx611 inzake anti-onstekingsactiviteit werd vastgesteld. Volgens TiGenix komt dat mogelijk doordat de duur van de behandeling te kort was. Mogelijk werd Cx611 ook niet geactiveerd omdat het onstekingsniveau bij patiënten met sepsis veel hoger is. TiGenix gaat de onderzoeksgegevens nu verder analyseren samen met zijn klinisch-adviesraad.

Jan De Kerpel van KBCS ziet geen reden om zijn advies (bijkopen) of koersdoel (0,95 euro) aan te passen. 'Het nieuws heeft geen impact op onze waardering, maar het kan wegen op het beleggerssentiment.' Dat laatste kwam dus niet uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud