Euronext Brussel: het gras is opnieuw groen bij Greenyard

©Greenyard

Een stevig koopadvies deed vrijdag de neergang van het aandeel Greenyard dit jaar even vergeten. Forse klappen waren er voor Bpost en Aperam.

De Europese beurzen eindigden de dag gemengd, maar globaal licht lager (-0,25%). In Brussel sloot de Bel20 de dag af met een kleine plus van 0,1 procent tot 3.556,31 punten. De opwaartse kracht kwam vooral van Engie en Solvay.

Engie (+2,4%, 12,58 euro) gaat maandag de kernreactor Tihange 1, die sinds 13 oktober stillag voor onderhoud, weer opstarten. Vervroegd, om te vermijden dat de stroomproductie in België tekortschiet.

Deutsche Bank haalde na het kwartaalrapport van deze week Solvay (+2,4%, 101,95 euro) van de verkooplijst en verhoogde het advies tot 'houden'; het koersdoel bleef op 105 euro. Na de koersval van meer dan 15 procent over de voorbije twee maanden vindt analiste Virginie Boucher de chemiegroep nu voldoende afgestraft.

'We zijn nu al enige tijd voorzichtig rond het aandeel door een combinatie van het risico op tegenvallende winst (vooral in composietmaterialen en natriumcarbonaat), de relatief lage vrije kasstroom en de vrij stevige waardering vergeleken met de sector', klink het. 'Maar nu noteert Solvay volgens ons onder de billijke waarde, terwijl er geen katalysatoren meer zijn om het aandeel verder te doen zakken. Het risico op tegenvallende winst is nu grotendeels gerealiseerd en de kasstroom zou beterschap moeten tonen dankzij de strikte discipline in kapitaalinvesteringen en de schuldenafbouw. Tegen 11,5 keer de verwachte winst over 2019 is het aandeel nu billijk geprijsd.'

Inox

Grootste dalers in de Bel20 waren Bpost (-6%, 11 euro), dat een nieuw dieptepunt bereikte, en Aperam (-7,6%, 28,42 euro).

De producent van roestvrij staal leed onder twee zaken: een nieuwe winstwaarschuwing van de Duitse staalgroep ThyssenKrupp die de hele sector deed tandenknarsen, en een forse ratingverlaging van Bank of America Merrill Lynch. Die verlaagde de rating voor de maker van roestvrij staal van 'kopen' tot 'underperform' (verkopen). Het koersdoel zakte van 48 naar 30 euro. Ook de adviezen voor sectorgenoten Acerinox en Outokumpu gingen naar beneden. De zakenbank stelt dat de Europese inoxmakers kampen met snel oplopende grondstoffenprijzen, en dat ze die niet kunnen doorrekenen wegens de goedkope import en de overcapaciteit in de wereld.

Colruyt piekte vrijdag kort na opening op 55,78 euro, een record, maar eindigde 0,1 procent lager op 55,30 euro. Te midden het beursgewoel van de voorbije weken biedt de supermarktketen zoals immer ‘rustige vastheid’. Sinds nieuwjaar is het aandeel liefst 28 procent gestegen, ofschoon geen enkele analist echt van Colruyt houdt: van de 19 analisten die volgens Bloomberg de retailer opvolgen, geven er 14 een verkoopadvies en blijven 5 bij houden. Niemand plakt een koopadvies op het aandeel. Analisten hebben het steevast over een prachtig bedrijf, maar een te hoge waardering voor een koopaanbeveling.

Een belangrijke rol bij de recente klim speelden de goede vooruitzichten die topman Jef Colruyt eind september op de jaarvergadering gaf.

Bacterie

Een aandeel dat vrijdag de trend kon keren is Greenyard. De koers klom 7,7 procent naar 8,13 euro na een analistenrapport van Thijs Hoste van Kempen & Co. Hij plakt meteen een koopadvies op Greenyard bij zijn eerste rapport over het bedrijf. Het bijbehorende koersdoel over 12 maanden, 12,5 euro, is ook het hoogste koersdoel van alle analisten. Volgens hem kan het aandeel met twee derde stijgen van de slotkoers van donderdag.

Greenyard speelde dit jaar een aantal believers kwijt, en zag zijn aandeel meer dan halveren. De deconfiture van de beurskoers - die het in 2017 zeer goed had gedaan - was al bezig toen begin juli een terugroepactie nodig bleek. Een Hongaarse fabriek van het bedrijf werd gelinkt aan een bacterie die consumenten het leven had gekost. Daarna volgde een winstwaarschuwing die ook te maken had met een droge zomer en sterke concurrentie. In mei was er ook al een winstwaarschuwing.

Omdat het bedrijf door de gedaalde winst zijn afspraken met de banken dreigde te schenden, verkocht het zijn afdeling horticultuur en maakte het nieuwe afspraken met de banken. Of het tij gekeerd is bleek voorlopig niet uit de beurskoers, die de forse stijging sinds 2012 heeft uitgewist.

Zorgvastgoed

Cofinimmo zakte 0,8 procent tot 107 euro na de cijfers van donderdagavond. Nochtans werden de resultaten van het grootste vastgoedbedrijf op de Brusselse beurs goed onthaald door analisten. 'Door de recente investeringen en indexering van de huurprijzen verwachten we dat de winst per aandeel volgend jaar 5 procent hoger ligt dan dit jaar,' reageren de analisten van ING. 'We denken dat de kans op een hoger dividend na 2019 in de lift zit.' Cofinimmo betaalde 5,5 euro bruto uit per aandeel na 2017, en spiegelde beleggers na dit jaar een stabiele winstuitkering voor. Het advies bij ING blijft staan op 'houden', het koersdoel is 105 euro.

KBC Securities klinkt nog meer overtuigd na de cijfers van het derde kwartaal. 'De groei in zorgvastgoed is bij deze bevestigd,' concludeert het vastgoedduo Jan Opdecam en Alexander Makar. Door recente aankopen bestaat de portefeuille van Cofinimmo sinds kort voor meer dan de helft uit zorgvastgoed. De bedoeling was al heel lang om ergens dit jaar die mijlpaal te bereiken. In absolute cijfers is Cofinimmo zelfs de grootste huisbaas van rusthuizen, service flats of ziekenhuizen in Brussel, meer dan de nichespecialisten Care Property Invest en Aedifica.

De analisten van KBCS bevestigen hun koopadvies en koersdoel van 120 euro. In hun model staat een verwacht dividend van 5,6 euro na het boekjaar 2019 ingevuld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect