Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: het koersdoel dat verdrievoudigde

Het staat vast: Bone Therapeutics kan zijn lopende onderzoeken niet financieren tot 2019 zonder een kapitaaloperatie. ©Bone Therapeutics

Een verkoopadvies duwde ING en ook de Bel20 in het rood. Bij Argenx ging het koersdoel bij Degroof Petercam maal drie.

De Bel20 vlagde 0,4 procent lager af op 4.161 punten.

Dit vooral door een kritisch rapport van Credit Suisse over ING  (16,36 euro, -1,8%), met een weging van 12,2 procent na KBC en Engie de invloedrijkste Bel20-component. Het beurshuis zet de Nederlandse bankreus in de aanloop van de jaarcijfers op 31 januari op de verkooplijst, bij gebrek aan positieve katalysatoren op korte termijn en een mogelijk te ambitieuze dividendpolitiek.

Vergeleken met KBC - dat met verzekeringen en vermogensbeheer stevig gediversifieerd is - en ABN AMRO - dat over een sterke privaatbank beschikt - is ING voor meer dan 70 procent afhankelijk van netto rente-inkomsten en die staan door de lage rente stevig onder druk. 

Voor KBC  hanteert analist Marcell Houben een 'neutraal' advies. 'Sterke fundamentals, maar die zitten al in de koers', luidt het oordeel. De voorkeur gaat naar ABN AMRO, dat via dividend en de inkoop van eigen aandelen zo'n 8,5 procent rendement biedt aan de aandeelhouders. 

Koersdoel x3

Het is héél snel gegaan met Argenx (+6,2%, 57 euro) in de afgelopen weken. Toen ARGX-113 een doorbraak boekte tijdens klinisch onderzoek viel een groot deel van het beleggingsrisico weg en stroomde het geld toe.

Dankzij een eindspurt in de laatste weken van het jaar - die overigens de stand in onze Beursrally sterk beïnvloedde - leverde het aandeel de beste koersprestatie van de volledige Brusselse beurs. Het potentiële geneesmiddel wordt momenteel getest voor drie  spierziekten. Alles samen treffen die aandoeningen vandaag 375.000 patiënten wereldwijd.

Ontketend vlamde het aandeel alle koersdoelen van analisten - die unisono adviseerden te kopen - voorbij. In analistenrapporten kijken wij vooral naar de rating en de achterliggende redenering, maar zeg nu zelf: hoe vaak ziet u een koersdoel plotsklaps verdrievoudigen?

Dat is wat gebeurt met het koersdoel van Degroof Petercam, nadat analiste Stéphanie Put de klinische resultaten grondig heeft doorgelicht. Het koersdoel over 12 maanden stijgt van 21 naar 66 euro, het advies blijft onveranderd 'kopen'.

Put gaat er prat op dat Argenx meer in huis heeft dan ARGX-113: 'Er is een brede en gediversifieerde pijplijn,' vat ze samen. 'Met ARGX-110 werkt het aan een behandeling tegen acute myeloïde leukemie (AML), een ziekte die 40.000 mensen treft. AML doodt vandaag nog steeds veel mensen.'

'Het is goed dat het bedrijf erop mikt om onderzoeken die het zelf kan commercialiseren ook in eigen handen houdt, terwijl het partners zoekt voor de grotere ziektebeelden.'

Het Waalse biotechbedrijf Bone Therapeutics (+1,9%, 9,51 euro) kwam 's ochtends met een stand van zaken. Zoals we gewoon zijn in een sector waar onderzoeken veel geld kosten en de uitkomst onzeker is, zijn de cash burn en de cashvoorraad de twee belangrijkste cijfers voor aandeelhouders.

Vorig jaar verbruikte Bone 11,9 miljoen euro, net geen 1 miljoen euro per maand dus. De kaspositie (8,4 miljoen euro) ziet er niet geweldig uit en een kapitaalronde in de komende maanden is onafwendbaar.

Traditiegetrouw zorgt dat voor wat nerveuze koersbewegingen wanneer beleggers anticiperen op de aankondiging, of nadien reageren op de precieze modaliteiten ervan. Deze zomer, of liefst nog wat vroeger, zal het zover zijn. Het bedrijf ondernam al een poging om 8 miljoen op te halen in december. Die operatie werd afgelast toen de Russische partner die beloofd had de helft van dat bedrag te voorzien, zich alsnog terugtrok

Ook nog dit jaar nadert een publicatie van tussentijdse resultaten voor PREOB, een middel tegen avasculaire necrose waarbij bot afsterft door een gebrek aan bloedtoevoer. Dat onderzoek zit nu in de laatste klinische testfase voor Bone over een echt geneesmiddel kan spreken. In de vooruitblik van deze ochtend stelt Bone dat het voorlopige resultaten verwacht in de tweede jaarhelft. Daarnaast komen er nog dit kwartaal resultaten voor een ander middel dat in een eerdere testfase zit. 'Vooral de resultaten van PREOB kunnen een katalysator zijn,' blikken de analisten van KBC Securities vooruit.

Punten voor transparantie

Transparant zijn loont, voor een van de meest discrete bedrijven op het Brusselse koersenbord.

In een reactie op de trading update van Sofina (137 euro, +0,3%) - voortaan een halfjaarlijkse traditie - verhoogt KBC Securities het koersdoel over 12 maanden van 130 naar 138 euro. Het advies blijft staan op 'houden'. 'We zijn fan van deze nieuwsbrief,' reageert analist Cédric Duinslaeger.

Hij denkt dat de intrinsieke waarde per aandeel sinds nieuwjaar verder steeg tot 168,8 euro. Zijn koersdoel houdt rekening met een holdingkorting van 18 procent. Volgens zijn data was het gemiddelde in de afgelopen twee maanden 23 procent. Holdingdiscounts verkleinen doorgaans als de beurzen langdurig in goede doen zijn.

Ook bij Degroof Petercam stijgt het koersdoel, deze keer van 140 naar 145 euro. Analist Thijs Hoste had de intrinsieke waarde voordien lager ingeschat. Met een scherpgesteld beeld van de onderliggende beleggingsportefeuille ontwaart hij nu een discount van 22 procent, terwijl hij een korting van 20 procent fair vindt in het huidige beursklimaat.

Beide specialisten halen ook aan dat Sofina een actief halfjaar achter de rug heeft. Zo was er een bijkomende investering in The Hut Group, JF Hillebrand en private equity-fonds. Het was al geweten dat de volledige participatie in het Franse Eurazeo was verkocht, en een groot deel van Deceuninck in cash was omgezet. Dat moest gemeld worden omdat er telkens drempels werden overschreden. Nu blijkt ook dat Caledonia volledig van de hand werd gedaan, voor zo'n 90 miljoen euro. Zo komt Sofina aan een cashpositie van 679 miljoen euro, of ongeveer 12 procent van de portefeuille.

Pas op 30 maart geeft Sofina volledig inzicht in de stand van zaken op 31 december, bij de publicatie van het uitgebreide jaarverslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud