Euronext Brussel: Intervest Offices keldert

Van een verlies van bijna 1,4 procent naar een winst van 0,5 procent. De handelsdag op de Brusselse beurs had vandaag veel weg van een ritje op een rollercoaster. Grootste verliezer was Intervest Offices.

Vanmorgen zag het er nochtans naar uit dat het opnieuw een rode dag zou worden op de Brusselse beurs. De Bel20 opende licht negatief, en diepte dat verlies in de loop van de voormiddag verder uit. Euronext Brussel dook zelfs even officieel in correctie. Rond 11.35 uur  zakte de Bel20 tot 3.518,47 punten. Oftewel: meer dan 10 procent onder de piek van 3.910,33 euro die op 14 april dit jaar bereikt werd. Nadien herstelde de index zich, dankzij koopjesjagers en onder impuls van een positieve start op Wall Street.

Die 10%-drempel is zo'n technische barrière: eens je daar doorzakt, worden vaak automatisch orders in gang gezet. In casu: kooporders. Marktspecialisten gaan er immers vanuit dat dit een correctie in een stijgende markt is, en dan is zo'n terugval een ideaal instapmoment, luidt de redenering.

Binnen de Bel20 was Delhaize de grootste pineut. De supermarktketen moest 1 procent inleveren, tot 79,21 euro. Delhaize is via de keten Alfa Beta actief op de Griekse markt. Een eventuele Grexit zou kunnen wegen op de resultaten van de Griekse poot, omdat de Grieken dan minder zullen uitgeven, zo schreef Rabobank gisteren nog in een rapport. Voor de fusieplannen met Ahold vreest Rabobank niet, mocht het rampscenario van een Griekse exit uit de eurozone zich voltrekken.

Grootste stijger was UCB (+1,2%, 63,94 euro). Het Franse biotechbedrijf Oncodesign, dat begin deze maand de samenwerking met UCB verder uitbreidde, is sinds die aankondiging meer dan in waarde verdubbeld op de beurs.

Op de brede markt donderde Intervest Offices & Warehouses zoals verwacht fors lager. De vastgoedvennootschap speelde 10 procent kwijt, tot 20,02 euro. Gisteren was het aandeel geschorst omdat aandeelhouder NSI een deel van zijn 50,2%-belang in de markt plaatste. Uiteindelijk werd een pakket van 35 procent van de hand gedaan. Dat gebeurde tegen 19,5 euro per aandeel, terwijl de slotkoers maandag 22,19 euro bedroeg. Een van de kopers is Belfius Insurance. De verzekeraar bouwde een belang van 10,3 procent op in Intervest.

KBC Securities heeft zijn advies voor Intervest wel opgetrokken van houden naar kopen. Koersdoel: 26 euro. Analist Koen Overlaet-Michiels reageert positief op de verkoop, omdat de schaduw die boven het aandeel hing, nu weg is. Het was in de markt bekend dat het Nederlandse NSI deels uit Intervest wou stappen. Bovendien werd NSI gehinderd door de moeilijkere marktomstandigheden in Nederland, waardoor het minder voluit kon gaan bij kapitaalverhogingen bij Intervest, en zo een rem zette op het groeipotentieel van het bedrijf. 'Die schaduw is nu weg, waardoor er meer ademruimte is voor Intervest.'

De notering van Care Property Invest was geschorst, in afwachting van de publicatie van de resultaten van de kapitaalverhoging. Zoals bekend wil CP Invest, dat tot voor kort door het leven ging als Serviceflats Invest, 36,7 tot 40 miljoen euro ophalen door maximaal 2,8 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. De uitgifteprijs voor een aandeel lag tussen 13 en 14,25 euro.

WDP won 2,6 procent (tot 65,56 euro) na de aankondiging dat de vastgoedgroep voor 115 miljoen euro vastgoed in Nederland en België aankocht. Bank Degroof krikt zijn advies voor het aandeel op tot houden.

Mobistar veerde 0,6 procent op, tot 16,67 euro. Bank Degroof verhoogde het koersdoel voor het aandeel en legt de lat op 15 euro. Ook het advies ging omhoog, weliswaar van verkopen naar afbouwen.

CMB spurtte 1,6 procent hoger, tot 12,8 euro. De Baltic Dry Index (BDI), een samenvattende index van de vrachttarieven op 20 belangrijke scheepvaartroutes voor droge bulk, staat op het hoogste peil sinds eind januari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud