Euronext Brussel: Jensen in de kijker na kooptip

©rv

Option stijgt fors na de kapitaalinjectie van een Amerikaanse sectorgenoot. Jensen is een van de favoriete 'cleantechaandelen' bij het Capricorn-fonds.

Option  krijgt via een converteerbare obligatie 6 miljoen euro toegestopt van het Amerikaanse Danlaw. Daarmee is Option weer een tijdje uit de nood geholpen. Danlaw is gespecialiseerd in elektronica voor genetwerkte voertuigen, telematica en infotainmentsystemen. 

KBC Securities verhoogt zijn advies, maar spring nu niet meteen een gat in de lucht. Het advies stijgt van 'verkopen' naar 'afbouwen'. Het koersdoel bedraagt 0,20 euro. 'Met het partnerschap versterken beide bedrijven hun positie in de markt voor internet of things. Samen zullen ze werk maken van gezamenlijke marketing en ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor bijvoorbeeld slimme auto's, slimme huizen en slimme steden', zegt analist Guy Sips.  'Maar de instap van Danlaw betekent voor de bestaande aandeelhouders wel een grote verwatering.'

Nyrstar  legde een plan voor om zijn balans proper te maken. Het wil 250 à 275 miljoen euro ophalen via een kapitaalverhoging. Daarbovenop mikt het op nog eens maximaal 450 miljoen euro via een obligatie en bankfinanciering met toekomstige zinkproductie als onderpand. Bovendien bekijkt het bedrijf alle opties voor zijn kwakkelende en verlieslatende mijnactiviteiten. Zelfs een volledige verkoop is een optie. 

Volgens ING is het nog te vroeg om al victorie te kraaien, en dat heeft alles te maken met hoofdaandeelhouder Trafigura die zich bereid verklaart om de helft van de kapitaalverhoging op zich te nemen. Maar dan zal de Europese Commissie eerst haar fiat moeten geven. 'En daar zijn nog geen garanties voor', aldus ING. 'Het is nog te vroeg om al positief te worden.' Trafigura zegt erbij dat het de bedoeling is om maximum 49,9 procent van Nyrstar in handen te hebben. Tot zover de speculatie over een overnamebod.

Petercam verhoogt het koersdoel voor GBL  van 78 tot 84 euro. 'Het aandeel noteert traditiegetrouw met een korting van 20 à 30 procent tegenover de intrinsieke waarde van de beleggingsportefeuille', klinkt het. Momenteel is dat 24 procent. 'We denken dat dat structureel zal dalen tot 20 procent. Enerzijds omdat het bedrijf beter communiceert, en omdat de transformatie van de investeringsportefeuille met succes blijkt te verlopen.' 

GBL is al enige tijd bezig met de afbouw van zijn 'oude' belangen in onder andere Total en Engie. Daartegenover staan de nog vrij recente investeringen in bedrijven als Umicore, Ontex en Adidas, die te boek staan als 'incubatorinvesteringen'. Die deden het op de beurs vrij goed sinds de instap van de holding. Ze tekenen intussen al voor zowat 10 procent van de totale portefeuillewaarde. 'Dat alles moet investeerders vertrouwen geven in de capaciteiten van het management en in de langetermijnvisie die de holding voor ogen heeft, 'klinkt het bij KBC Securities. De Franse reuzen LafargeHolcim en Total blijven de grote kleppers in de portefeuille. 

Jensen-Group   gaat fors omhoog. Yves Vaneerdewegh, investeringsmanager bij Capricorn Venture Partners, tipt het aandeel in de weekendkrant van De Tijd. Vaneerdewegh gaf precies een jaar geleden zijn vijf kooptips van dat moment. Wie zijn strategie volgde, boekte een rendement van 48 procent.

'Jensen is marktleider in industriële wasmachines en daaraan verbonden automatiseringssystemen. De innovatieve systemen van het bedrijf dragen bij tot hogere efficiëntie in water- en energieverbruik. De recente cijfers zijn sterk met een omzetstijging van 24 procent en een winststijging van 14 procent in het eerste halfjaar. Toch blijft de waardering laag met een verwachte koers/winst van minder dan 12. Jensen-Group is een van de grootste posities in Quest Cleantech Fund en maakt bijna 6 procent van de portefeuille uit', luidde het. 

Ook Zetes stond in zijn lijstje. Zetes is een van de lijntjes in de portefeuille van Quest for Growth. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud