Euronext Brussel - Kiadis en MDxHealth in trek, Mithra onder druk

©Kiadis

De Bel20 won 0,8 procent. Het deed daarmee beter dan de andere Europese aandelen (+0,4%).

Een groot deel van de Bel20-stijging was te danken aan KBC dat met 2,1 procent hoger ging tot 63,70 euro. Alle Europese banken waren maandag in goeden doen met een gemiddelde stijging van 0,9 procent.

ING, dat vorige week een rotweek kende na een megaschikking en IT-problemen, ging een half procent hoger tot 11,16 euro. Morgan Stanley verlaagde zijn koersdoel voor de bank van 13 naar 12,20 euro. Het verkoopadvies werd herhaald.

Nog in de sterindex was telecom in trek. Dat kwam omdat Deutsche Bank zijn advies voor de voorlopig slechtst presterende sector van het jaar (-14%) optrok van 'verkopen', naar 'kopen'. Volgens de analisten zal het herstel van de Europese economie de telecombedrijven ten goede komen.

Hoewel Proximus en Telenet geen aandacht krijgen in het rapport profiteerden ze toch beide mee van het algemeen koopadvies met een winst van respectievelijk 2 en 1,9 procent. Orange Belgium daarentegen zakt 0,8 procent tot 13,12 euro. En dat terwijl de Franse moedergroep Orange wel op de kooplijst van Deutsche Bank terechtkwam.

Op de brede markt staat MDxHealth met grote voorsprong bovenaan: +19,9 procent tot 3,38 euro. Daarvoor mag het Berenberg bedanken. Het beurshuis herhaalde zijn koopadvies voor het aandeel. Het koersdoel gaat wel naar beneden, van 6,10 tot 5,75 euro, maar dat is nog altijd het dubbele van de slotkoers van vrijdag. 

'Het aandeel biedt 100 procent stijgingspotentieel voor geduldige beleggers die door de kortetermijnmist heen kijken en focussen op het aanzienlijke langetermijnpotentieel', klinkt. De analisten verlaagden hun omzetverwachtingen voor de periode 2018-'20 met 3 à 4 procent. Aanleiding zijn de lagere volumeverkoop van de prostaatkankertest ConfirmMDx in het tweede kwartaal. Sindsdien verloor het aandeel een vijfde van zijn waarde.

De Berenberg-analisten vinden die koersval overdreven. 'Beleggers onderschatten de versnelling van SelectMDx, de andere prostaatkankertest met een veel groter potentieel. Op middellange tot lange termijn kan het bedrijf profiteren van SelectMDx die met een Amerikaans marktaandeel van 20 procent tot een waarde van 16 euro per aandeel kan leiden.'

De analisten schatten het potentieel voor de test in Europa en de VS op meer dan 1 miljard dollar. Tegen eind 2022 mikken ze op een penetratie van 4 procent.

Ook Kiadis had de wind in de zeilen: +16,50 procent tot 14,56 euro. Vorige week vlamde het biotechaandeel 29 procent hoger na een positief rapport van KBC Securities. Het beurshuis verhoogde toen zijn koersdoel van 12,50 tot 20,50 euro.

Onderaan bengelde sectorgenoot Mithra met een verlies van 4 procent tot 32,50 euro. Eerder op de dag liep het verlies op tot 16 procent. De handel werd even stilgelegd toen de daling 10 procent bedroeg.

'We gaan Donesta zelf ontwikkelen, zonder partner.' Ziedaar de zeven woorden in het interview van L'Echo met Mithra-topman François Fornieri die het aandeel een pandoering geven.

Net als anticonceptiemiddel Estelle zit het in een laat ontwikkelingsstadium en is het een potentiële blockbuster met een miljardenomzet. Voor Estelle werkt Mithra wel samen met een partner, waaronder het Canadese Searchlight.

Donesta is een kandidaat-medicijn om opvliegers tijdens de menopauze onder controle te krijgen. Beleggers gingen er volgens analisten van uit dat het bedrijf het risico van ontwikkeling zou delen met een partner.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud