Euronext Brussel: Mobistar roeit tegen de stroom in

© /Hollandse Hoogte

Terug van even weggeweest: de zorgen om de wereldeconomie. Die deden de Brusselse beurs vandaag in het rood belanden. Iep Invest, Thrombogenics en Mobistar roeien tegen de stroom in.

Doet ze het of doet ze het niet? Dat was de vraag die beleggers de voorbije dagen in de ban hield. Zou Janet Yellen de rente in de Verenigde Staten voor het eerst in negen jaar durven verhogen, of zouden de groeivertraging in China en de lage inflatie haar daarvan weerhouden? Het werd dat laatste: de Fed hield de rente in de VS ongemoeid en zet haar gratisgeldbeleid dus nog wat langer voort.

Door de beslissing steeg de euro tegenover de dollar. En dat is geen goed nieuws voor ECB-voorzitter Mario Draghi, die nu al alles uit de kast moet halen om de inflatie op te krikken.

Een duurdere euro maakt import goedkoper, waardoor er neerwaartse druk op de prijzen ontstaat en dat wil Draghi net vermijden, want de inflatie, die amper boven de nul procent uitkomt, ligt nu al ver van de doelstelling va de ECB van om en bij de 2 procent. Exportbedrijven krijgen het door de duurdere euro dan weer moeilijker om hun waar te slijten, wat een rem kan zetten op de economische activiteit.

Een lage rente wordt doorgaans als positief beschouwd door de aandelenmarkten, maar die focusten niet op de rente, maar wel om op het commentaar van voorzitster Janet Yellen, waardoor de zorgen om de wereldeconomie weer op de voorgrond belanden. In de loop van de namiddag namen de verliezen wel weer wat af.

Uiteindelijk moest de Bel20 1,4 procent prjisgeven, tot 3.418,37 punten.

AB InBev (-2,3%, 98,3 euro), dat de voorbije twee dagen nog terrein won na de bekendmaking van zijn plannen om sectorgenoot SABMiller in te lijven, nam wat gas terug. Grootste verliezer was evenwel Delta Lloyd (-4,8%, 8,37 euro). Sinds de bekendmaking van de halfjaarcijfers is het aandeel zowat gehalveerd in waarde. Ook KBC (-2%, 57,35 euro) verloor terrein. In heel Europa hadden de bankaandelen het overigens moeilijk, omdat een renteverhoging in de VS uitbleef.

Ook industriële waarden als Umicore (-2,1%, 36,13 euro) en Solvay (-2,4%, 97,41 euro) kregen klappen. De Belegger heeft een kooporder voor Solvay geplaatst tegen een limietprijs van 92,20 euro.

Voor grote stijgers moesten we naar de brede markt. Daar won Iep Invest 6,4 procent (tot 5,15 euro), nu het zijn slag heeft thuisgehaald in een zaak tegen zakenman Guido Dumarey.

Iep kibbelde met Dumarey over een onderpand van 420.000 aandelen Iep Invest die Dumarey zou weggesluisd hebben van een bijzondere rekening. Van de rechter moeten Dumarey en zijn holding Creacorp het pand op 420.000 aandelen Iep Invest herstellen, aangevuld met een pand op een geldsom van 1.890.000 euro. Daarnaast zijn Dumarey en Creacorp ook veroordeeld tot de betaling van een bedrag van 1 miljoen dollar, omdat ze de aangegane verbintenissen niet hebben nageleefd.

Ook Thrombogenics (+3,6%, 4,42 euro) was in goede doen. Eerder deze week bleek dat shorters, die speculeerden op een koersdaling, hun posities moesten afsluiten. Sinds begin deze maand is het aandeel al zowat de helft in waarde gestegen.

Speelde zich eveneens in de kijker: Mobistar (+3,1%, 19,80 euro). Het aandeel profiteerde van de uitspraak van het moederbedrijf Orange dat stelt dat zijn Belgische dochter zal worden omgedoopt tot OrangeDat deed beleggers andermaal speculeren dat Orange de minderheidsaandeelhouders van Mobistar zal uitkopen en de gsm-operator dus van de beurs zou worden gehaald. Orange is voor 52,1 procent eigenaar van de Belgische operator.

In het verleden liet Stéphane Richard, topman van Orange, nog uitschijnen dat Mobistar tot de dochters behoort die wel eens in de etalage zouden kunnen worden gezet. Maar met zijn jongste uitspraak lijkt de CEO die stelling dus te ontkrachten.

Volgens Mobistar-voorzitter Jan Steyaert heeft Orange de bestuurders van Mobistar gevraagd om de impact van een rebranding te onderzoeken. Dat is in het verleden ook al een aantal keer gebeurd, maar toen concludeerde de raad van bestuur dat de merkbekendheid van het bijna 20 jaar oude Mobistar te groot is om te laten varen. Wanneer de 'diepgaande analyse' wordt afgerond, is niet bekend. Bij Mobistar luidt het dat er geen timing vastligt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud