Euronext Brussel: Pairi Daiza's pandabroodje is gebakken

De Bel20 is licht lager gesloten na een weinig geïnspireerde handelsdag. Beleggers hielden hun kruit droog in de aanloop naar de drukke resultatendag vandaag. Op Alternext zette Pairi Daiza zijn pandarally onverdroten voort.

De Bel20 was met een halve procent verlies aan de handelsdag begonnen. Onder meer het kleine procent verlies van zwaargewicht AB InBev, een van de kleppers die woensdag jaarresultaten publiceert, woog op de index. Maar aan de eindmeet was dat verlies teruggebracht tot een schamele 0,1 procent op 3.041,71 punten. 

Helemaal onderaan bengelde Thrombogenics. Het biotechbedrijf kwam zo wat op adem na de wilde rit van maandag, toen het aandeel een vijfde hoger schoot na het nieuws dat het management ‘strategische opties’ bekijkt. De grootste vraag die nog restte, was of een deel van die winst van maandag te verklaren was door shorters die hun positie moesten afdekken. Bij de slotbel had beurswaakhond FSMA die nieuwe gegevens nog niet gepubliceerd. Het aandeel gaf uiteindelijk 5,1 procent prijs tot 21,25 euro.

Op de brede markt won bpost 0,9 procent tot 15,18 euro. Gisteren werd de benoeming van Koen Van Gerven tot nieuwe CEO bekrachtigd door de ministerraad. Maar dat was niet echt nieuws meer. Het aandeel had maandag, zonder concrete aanleiding, nog een tikje van 1 procent gekregen. Het enige nieuws dat toen speelde, was de opdoffer die sectorgenoot PostNL kreeg na ontgoochelende resultaten. Maar beide bedrijven zijn moeilijk te vergelijken. Bpost bleek vorig jaar immers beter in staat om de krimpende brievenmarkt op te vangen. 

Analist Tom Simonts van Bolero vindt alvast dat het aandeel te hard werd afgestraft. 'Rendementsaandeel met solide fundamenten', oordeelt Simonts, die meteen liet weten dat bpost gisterochtend aan openingskoers in de portefeuille werd opgenomen. Een voorbeeld dat blijkbaar opvolging kreeg.

Euronav bewoog rustig door de handelsdag, met een licht verlies van 0,5 procent tot 9,65 euro. Maandagavond zetten de aandeelhouders van de tankerrederij het licht op groen om de overname van de Maersk-tankers te financieren met 300 miljoen euro aan nieuwe aandelen.

ING-analist Quirijn Mulder merkt op dat de verwatering van het aandeel sneller verloopt dan verwacht. Euronav kondigde immers aan dat het een converteerbare obligatie, met looptijd tot 2018, vervroegd afwikkelt. Daardoor zullen er in de komende weken nog eens 1 miljoen aandelen bijkomen, wat het totaal op 121 miljoen brengt. Dat kan nog oplopen tot 130 miljoen wanneer een eeuwigdurende converteerbare obligatie, die in 2013 werd gelanceerd, ook wordt omgezet.

Wie echt spektakel wilde zien, moest zich zowaar naar Alternext, het semi-gereglementeerde segment van Euronext Brussel, begeven. Daar is Pairi Daiza tegenwoordig de absolute ster, met  nog maar eens een koerssprong van 10,3 procent tot 62,89 euro.

De oorzaak van die bonanza ligt voor de hand. Sinds het dierenpark in september vorig jaar aankondigde dat het een stel panda’s zou mogen verwelkomen, steeg het aandeel al 115 procent. Die koerssprong moet wel genuanceerd worden, in die zin dat Alternext-aandelen niet meteen bekend staan om hun liquiditeit.

Maar dinsdag gingen er wel meer dan 5.000 stuks over de toonbank, wat lijkt te suggeren dat een aantal grotere partijen in actie zijn geschoten. Het langetermijngemiddelde ligt immers op een dikke 800 stuks per dag. Wie de (ver)kopers zijn, is een raadsel. De FSMA weet in ieder geval van geen tradende insiders, en er zijn ook geen analisten die het bedrijf nauw opvolgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud