Euronext Brussel: 'Paniek is ver te zoeken'

KBC staat maandag zwaar onder druk op de Brusselse beurs. ©Wim Kempenaers (WKB)

Hoewel Griekenland akelig dicht bij een faillissement staat, blijven beleggers ervan overtuigd dat de schade uiteindelijk beheersbaar zal blijven. De Bel20 kende weliswaar een rotdag. Maar de Apocalyps zal voor een andere keer zijn.

Nochtans zag het maandagochtend er lang niet goed uit. Het nieuws dat Griekenland alle onderhandelingen met zijn geldschieters opblies en kapitaalcontroles oplegde aan zijn banken, hakte er diep in bij beleggers.

Met een Grieks faillissement in het vooruitzicht gooiden ze en masse hun Europese aandelen de deur uit. Ook de Brusselse beurs ontsnapte niet aan die verkoopgolf.

De Bel20 ging aanvankelijk tot vier procent lager. Maar niet lang na die eerste schok keerde de rust toch wat terug. 'Eerst verkopen. Daarna nadenken. In zo'n situatie zie je beleggers wel vaker op die manier reageren', vatte  een handelaar van een groot beurshuis op. 'Vandaar dat je nu ook deze herstelbeweging ziet. De meeste marktpartijen blijven er namelijk van overtuigd dat Griekenland geen risico zou vormen voor het financiële systeem. Van paniek is er dus zeker geen sprake.'

Nu, herstelbeweging is eigenlijk wel een heel groot woord. De Bel20 ging de dag uiteindelijk toch nog uit met een verlies van 2,6 procent op 3.621,09 punten.

Met een verlies van 4,3 procent op 76,64 euro was Delhaize de grootste daler binnen de Bel20. Via zijn dochter Alfa Beta is de supermarktgroep dan ook in vrij grote mate blootgesteld aan Griekenland. Iets waar analist Hans D’Haese van Bank Degroof eveneens naar verwees in een nieuw rapport.  ‘AlfaBeta is goed voor ongeveer 7 procent van de de geconsolideerde omzet en bedrijfswinst voor heel de groep', klinkt het. 'En gezien de uitzonderlijke situatie waarin Griekenland zich vandaag bevindt, zullen die cijfers nog een tijd onder druk blijven.' 

D'Haese denkt evenwel niet dat een Grieks echec Delhaizes supermarktromance met Ahold zal verstoren. 'Een dealbreaker is dit niet', zegt hij. Hij behoudt zijn Accumulate-advies en koersdoel van 90 euro. 

Ook de financiële aandelen stonden flink onder druk. KBC en Delta Lloyd verloren elk zo’n 3 procent op respectievelijk 60,30 en 14,88 euro. Opvallend was wel dat Ageas een flink deel van zijn ochtendverliezen wist goed te maken. De verzekeraar sloot de dag uiteindelijk zelfs af met een verlies van 0,7 procent op 34,78 euro. 

Solvay (-3%, 125,60 euro) kon weinig profijt halen uit een positief analistenrapport van  Petercam. Volgens het beurshuis is de chemiegroep vandaag nochtans behoorlijk goedkoop geprijsd. Solvay noteert vandaag namelijk aan 6,4 zijn recurrente bedrijfskasstroom voor 2016, zegt Petercam.

Gezien het feit dat Solvay de voorbije vijf kwartalen steeds een mooie winst kon voorleggen, is dat een aantrekkelijke waardering, klinkt het. Het beurshuis verhoogt zijn koersdoel van 145 euro naar 165 euro. Dat waardeert Solvay meteen op 8,1 keer de verwachte bedrijfskasstroom voor 2016.

De vastgoedgroep Immobel daalde met 2,8 procent in waarde op 48,60 euro. In een persbericht bevestigde Immobel dat het een mogelijke fusie onderzoekt met Allfin. Dat is het vastgoedbedrijf rond Marnix Galle - mijnheer Michèle Sioen, de topvrouw van het gelijknamige textielbedrijf.

Allfin bouwde in de herfst van vorig jaar een belang van 29,85 procent op in Immobel. Sindsdien speculeren beleggers op een mogelijke fusie van de twee ondernemingen. In een reactie op een artikel in La Libre Belgique bevestigde Immobel dat die piste momenteel wordt onderzocht door beide bedrijven. Maar het is verre van zeker of er daadwerkelijk een fusie zal komen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud