Advertentie

Euronext Brussel: Sipef al 25% onder jaarpiek

Een plantage van Sipef in Papoea Nieuw-Guinea ©doc

KBC Securities verlaagt de winstprognoses voor Sipef voor 2015 met 31 procent. De palmolieprijs blijft onder druk staan door de OPEC. Slecht nieuws voor Sipef, dat op het laagste peil in meer dan 4 jaar noteert.

De Bel20   gaat onderuit.

UCB verliest terrein na het nieuws dat de verkoop van Kremers Urban, de generische divisie van het farmabedrijf, is afgeblazen. Twee private-equitygroepen wilden 1,2 miljard euro betalen, maar de FDA doorkuiste de plannen. Een maand geleden verschenen de eerste berichten al dat de deal gevaar liep.

Kremers Urban is een overblijfsel uit de overname van het Duitse familiebedrijf Schwarz. Het is gespecialiseerd in generische medicijnen en heeft met een generiek ADHD-medicijn een pareltje in handen. Kremers Urban is zowat de vreemde eend in de bijt bij UCB. Dat het farmabedrijf de divisie zou afstoten, stond in de sterren geschreven.

We zijn natuurlijk ontgoocheld dat de verkoop van onze generische divisie afgeblazen wordt.
Detlef thielgen
CFO van UCB

Maar nu dat moment eindelijk gekomen is, gooit de FDA roet in het eten. Die eist namelijk een extra studie om de te bepalen of het generieke ADHD-medicijn wel identiek hetzelfde is (bio-equivalentie in het jargon) als het origineel Concerta. De resultaten van de studie zullen een vijftal maanden op zich laten wachten. Door de onzekerheid over het sterproduct van Kremers Urban is het niet onlogisch dat de plannen worden afgebroken. 'We zijn natuurlijk ontgoocheld', zegt Detlef Thielgen, CFO van UCB. 'We gaan nu klaarheid scheppen. En we zijn nog steeds van plan de divisie te verkopen. Dat verandert niet.'

'Dit is een duidelijke tegenvaller', reageert Jan De Kerpel van KBC Securities. 'De timing van de verkoop wordt nu onzeker, net als de som die UCB zal opstrijken.' Het beurshuis Petercam verwacht dat de FDA-beslissing ook de omzet en de winstgevendheid van de divisie op korte termijn onder druk zal zetten. 

CMB  neemt de vloot containerschepen over van Delphis voor 2,2 miljoen dollar. Een opmerkelijke zet. En dat heeft meerdere redenen. Delphis is namelijk de rederij die Alexander Saverys (de huiidge CEO van CMB) in 2004 oprichtte. Bovendien strookt de overname niet met het parcours dat CMB de voorbije jaren aflegde.

CMB vormde zich om van een maritiem concern tot een pure drogebulkrederij. Onder andere het havenoverslagbedrijf Hesse Noord Natie ging de deur uit, en gas- en olietransport werd afgesplitst in respectievelijk Exmar en Euronav. Pure spelers met een heel specifieke focus liggen namelijk beter bij investeerders. Dat CMB zich nu ook in de containerscheepvaart gooit, doet dan ook de wenkbrauwen fronsen.

En bovendien is het een zeer moeilijke markt momenteel. Dat de prijzen voor tweedehandsschepen sinds 2010 met meer dan de helft zijn gedaald, is illustratief. Anderzijds heeft Alexander Saverys de containerbusiness jaren geleid bij Delphis en is dit misschien wel het ideale instapmoment voor CMB. Tegendraads investeren, is dat niet de succesformule van veel familiebedrijven?

CMB geeft essentiële informatie over de Delphis-deal niet vrij.
Wouter Vanderhaeghen
analist KBC Securities

Maar volgens Wouter Vanderhaeghen, de scheepvaartspecialist van KBC Securities, geeft CMB enkele cruciale puzzelstukken van de deal niet vrij. 'Essentiële informatie over de waardering van de vloot, de waardering van de contracten en de schulden ontbreekt om de impact van de overname te kunnen inschatten.'

CMB-beleggers hebben er niet echt een goed jaar opzitten. CMB dook de voorbije kwartalen in het rood door onverwacht lage scheepvaarttarieven. Ook het vierde kwartaal zal weinig beterschap brengen. 'Mochten w enig zicht hebben op de evolutie van de markt, zouden we dat zeker meedelen. Maar dat is niet het geval', liet woordvoerder Frank Geerts eind oktober optekenen. Sindsdien is de Baltic Dry Index, een graadmeter voor de scheepvaarttarieven voor producten als ijzererts en steenkool, is al 19 dagen ononderbroken aan het dalen. 

Sipef  krijgt nogmaals een tik. Sinds de jaarpiek in juli is het aandeel al een kwart van zijn waarde kwijtgespeeld. KBC Securities verlaagt het koersdoel voor Sipef met ruim 10 procent tot 53 euro.

Eind oktober was het management ervan overtuigd dat de palmolieprijs in september de bodem had bereikt en geleidelijk aan zou herstellen in 2015. 'Dat was een misvatting', erkende de financieel directeur eerder al. Zoals zovelen had ook het Sipef-management de impact van de OPEC totaal onderschat. Aangezien 10 procent van de wereldwijde palmolieproductie bestemd is voor biodiesel, valt een groot deel van die vraag weg als ruwe olie goedkoper wordt. 

De OPEC en de dalende olieprijs hebben de situatie voor Sipef danig veranderd. We verlagen onze winstprognose voor 2015 met 31 procent.
Pascale Weber
Analiste KBC Securities

Weber verlaagt de prognose voor de palmolieprijs (geleverd in de haven van Rotterdam) van 850 naar 800 dollar per ton in 2015. 'Dat is nog steeds ruim boven de huidige marktprijs van 660 dollar per ton', klinkt het. Weber bouwt bovendien een extra veiligheidsmarge in en rekent op een hogere kost per ton productie. 'En de plannen om het plantage-areaal uit te breiden tot 100.000 hectare lopen wat vertraging op, omdat het niet eenvoudig is gronden te vinden in Indonesië die aan alle duurzaamheidsvoorwaarden voldoen.'

Dat alles maakt dat ze haar winstprognose voor 2014 (-9%), 2015 (-31%) en 2016 (-20%) fors verlaagt. 'Een daling van de palmolieprijs met 100 dollar per ton betekent meteen 12,5 miljoen dollar minder winst voor Sipef', berekende de financieel directeur eerder al voor. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud