Advertentie

Euronext Brussel: staalkoord en luiers op de bovenste plank

©Bekaert

De Brusselse beurs hield voor de derde op rij nipt de voeten op het droge. Na Umicore de voorbije twee dagen was dit keer een andere industriereus - Bekaert - de sterkhouder.

De Bel20 sloot met een winstje van 0,1 procent op 4.041 punten. Zwaargewicht KBC (68,50 euro, +0,9%) maakt zijn verlies van dinsdag – te wijten aan het knippen van de coupon – weer deels goed.

Het waren echter vooral Bekaert en Ontex die voor motor spelen. De kwartaalupdate van Bekaert was een pak beter dan verwacht. De staaldraadverwerker zag de geconsolideerde omzet met 20 procent stijgen dankzij de ‘zeer sterke’ automobielsector. De helft van de omzetgroei was trouwens organisch. Bekaert herhaalde dat het erin zal slagen over 2017 dezelfde mooie operationele winstmarge te behalen als in 2016 en in de komende vijf jaar naar een marge van 10 procent zal evolueren.

Analisten zijn lovend, maar alleen Stefaan Genoe van Degroof Petercam verandert iets aan zijn koersdoel, dat hij optrekt van 52 tot 53 euro. Hij behoudt zijn koopadvies. David Vagman van KBC Securites, die ‘bijkopen’ aanraadt en koersdoel van 50 euro heeft, merkt op dat het aandeel Bekaert nog altijd niet duur is. De markt heeft dat goed begrepen en stuurde het aandeel 6,1 procent hoger tot 48,84 euro, de hoogste koers sinds de zomer van 2011.

Winstmarge

Ook de kwartaalresultaten van Ontex werden ten volle gewaardeerd. De omzet van de fabrikant van wegwerpluiers groeide met 23 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De groei is vooral te danken aan de overnames in Mexico als Brazilië, maar ook organisch ging Ontex er op vooruit. De ruime winstmarge (rebitda op omzet) bleef op een behoorlijke 12,6 procent, al heeft analist Alan Vandenberghe (KBC Securites) er wel wat vragen bij. Mogelijk is het goede margecijfer te danken aan de impact van grondstofprijzen en zou de trend in de komende kwartalen wel eens kunnen omslaan. Dat zou kunnen verklaren waarom het management aan zijn vooruitzichten vasthoudt. Beleggers maken zich voorlopig geen zorgen: Ontex schoot 3,6 procent hoger tot 33,11 euro.

Charles Bouaziz, de CEO van Ontex ©BELGA

Nog in de Bel20 verloor Ageas 1,6 procent tot 38,28 euro. Het kwartaalrapport van de verzekeraar was een ‘mixed bag’, zoals analist Matthias De Wit van KBC Securites het uitdrukt. Met 222 miljoen euro was de nettowinst uit verzekeringen hoger dan verwacht, maar de Britse dochter draaide wel maar amper break-even. Een bron van zorgen voor De Wit is de kernkapitaalratio die met 5 procentpunten daalde tegenover het vierde kwartaal tot 186 procent. Ook de resultaten van ING Groep (-1,4%, 15,35 euro) werden niet echt goed onthaald, al waren ze beter dan verwacht.

Korting

Op de brede markt kan Sipef scoren dankzij een positief rapport van Berenberg. Het Duitse beurshuis is de opvolging van de plantagegroep gestart met een koopadvies en een koersdoel van 82 euro. ‘Sipef onderscheidt zich van zijn sectorgenoten door zijn focus op duurzame palmolie, de jonge leeftijd van zijn plantages (wat organische volumegroei in de hand werkt) en de beste rendementen in de sector’, klinkt het. Voor de periode 2016-2020 verwacht Berenberg een gemiddelde omzetgroei van 10 procent en een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 12 procent. Het beurshuis wijst er nog op dat Sipef met een korting van 10 tot 20 procent noteert tegenover zijn sectorgenoten. Sipef steeg 5,8 procent tot 66,66 euro.

Onderaan de tabel zakte Agfa-Gevaert verder weg. Na de ontgoochelende resultaten die de Mortselse beeldvormingsgroep dinsdagmorgen publiceerde, kreeg het aandeel al een rammeling van 7,8 procent. Het leed is echter nog niet geleden want vandaag gaat er nog eens 6,8 procent af tot 4,24 euro.

Voetstuk

Even zwaar was de klap voor IBA, dat 6,7 procent omlaag donderde tot 52,44 euro. IBA moest zijn winstprognose voor dit jaar licht bijstellen omdat er vertraging zit op de protontherapieprojecten, vertraging die overigens aan de klanten te wijten is en niet aan IBA. De winstmarge zal tussen 10 en 12 procent liggen, waar het management eerst tussen 11 en 12 procent had beloofd. Ter vergelijking: in 2016 bedroeg de zogenaamde rebit-marge (recurrente bedrijfswinst op omzet) 11 procent. KBC Securities verlaagde alvast zijn koersdoel voor IBA van 61 tot 59 euro. De hevige beursreactie heeft alles te maken met de sterke rally die IBA achter de rug heeft en de hoge waardering die daar het gevolg van is: het is een beurslieveling die van zijn voetstuk valt.

Een vrucht van de cacaoboom, waarin 20 tot 60 cacaobonen zitten. ©edwin timmer

In het Alternext-segment werd ook KKO afgestraft. De holding boven een in aanbouw zijnde cacaoplantage in Ivoorkust zakt 3,6 procent tot 1,59 euro. Het gedurfde landbouwproject kampt met ernstige moeilijkheden, bleek dinsdagavond uit de met vertraging gepubliceerde jaarresultaten. Er sterven meer jonge cacaobomen dan gedacht, de regio waar de plantage verrijst is minder goed geschikt dan gedacht en er is een acuut tekort aan vers geld. KKO heeft al wat extra middelen gevonden, maar gaat zijn plannen drastisch bijsturen en is ook op zoek naar strategische partners.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud