Advertentie

Euronext Brussel: Telenet deelt mokerslag uit aan Mobistar

©BELGA

Telecom boven (en onder) maandag op de Brusselse beurs. Met de aankondiging dat Telenet Base gaat overnemen, deelt het kabelbedrijf Mobistar een serieuze uppercut uit.

De Brusselse beurs is de week stevig gestart. Na de winstnemingen van vorige week pikken beleggers aandelen weer gretig op. De Bel20 klom 1,1 procent hoger naar 3.826, 28 punten. Het nieuws werd volledig gedomineerd door de deal die Telenet en Base sloten.

Het kabelbedrijf legt 1,325 miljard euro op tafel voor Base en koopt zo een eigen mobiel netwerk. Momenteel stuurt Telenet zijn mobiel verkeer via het netwerk van Mobistar, waarmee het nog tot 2017 een netwerkdeal heeft. Maar die MVNO-overeenkomst zal dus niet verlengd worden. Dat vooruitzicht deed Mobistar-aandeelhouders massaal naar de uitgang hollen. Met een verlies van 11,4 procent naar 15,5 euro is het aandeel de pineut van de dag.

Telenet won daarentegen 5,6 procent naar 55,46 euro. Analisten loven de deal met Base. 'Tegen vijf keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) is de overnameprijs een goede deal', meent analist Bart Jooris (Bank Degroof). Ook Emmanuel Carlier van ING ziet heil in de overname van Base. 'Dit komt het groeiprofiel van Telenet ten goede (omzetten van prepaid- naar postpaidklanten, zakelijke markt, enz.). En Telenet versterkt zich met het oog op een mogelijke overname van zijn Waalse tegenhanger Voo.' KBC Securities krikt alvast het koersdoel voor Telenet op, van 53 tot 58 euro, en zet het aandeel ook op zijn kooplijst.

Mobistar vliegt daarentegen op de verkooplijst, zowel bij Bank Degroof (sell) als KBC Securities (reduce). Voor Mobistar is de deal immers slecht nieuws. Met Telenet verliest de gsm-operator zijn belangrijkste klant. De netwerkdeal met Telenet vertegenwoordigt zo'n 17 à 20 procent van Mobistars bedrijfskasstroom, schatten Bank Degroof en KBC Securities. Dat komt voor de dochter van Orange (het vroegere France Télécom) vanaf 2018 neer op zowat 50 miljoen euro minder bedrijfskasstroom.

Belgacom won 2,8 procent naar 34,31 euro. Mobistar is nu de enige overblijvende uitdager van Telenet en Proximus. Carlier ziet de mobiele prijzenconcurrentie  stilvallen nu zowel Proximus als Telenet een vast en een mobiel netwerk heeft. En dat is goed nieuws voor de marges.

Andere opvallende stijger is Galapagos (+2,3%, 31,8 eruo). Vorige week explodeerde de koers al, toen het Mechelse biotechbedrijf uitstekende testresultaten bekendmaakte voor zijn potentieel reumamiddel. Daarnaast onthulde Galapagos ook plannen om naar Wall Street te trekken. Minder goed verging het Thrombogenics, dat opnieuw 4,6 procent moest inleveren naar 5,72 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud