Euronext Brussel: Telenet opnieuw onderuit, Celyad door het dolle heen

Celyad specialiseert zich in het manipuleren van immuuncellen.

AB InBev en Telenet hielden vrijdag de Bel20-index aan de grond. Op de brede markt schitterde het biotechbedrijf Celyad.

De Europese beurzen sloten gemiddeld 0,4 procent in de plus. De Bel20 bleef wat achter - de Brusselse sterindex sloot 0,1 procent hoger op 3.912,92 punten - en dat was aan twee aandelen te wijten: AB InBev en Telenet stonden serieus op de rem.

Voor de tweede dag op rij kreeg Telenet zwaar op zijn donder. Uit de eerstekwartaalupdate bleek dat het internet- en televisiebedrijf last heeft van Netflix en het goedkopere tv-aanbod van Orange Belgium en Scarlet (Proximus). Donderdag maakte het aandeel al een duik van 5,9 procent en die lijn werd vrijdag doorgetrokken met 5,8 procent verlies tot 47,64 euro. 

Degroof Petercam verlaagde zijn koersdoel voor Telenet van 68 naar 61 euro. Het Parijse beurshuis Exane gaf het aandeel een 'houden'-advies en een koersdoel van 50 euro.

AB InBev (-1,85% tot 84,19 euro) had last van een adviesverlaging bij Bank of America Merrill Lynch. Analist Fernando Ferreira ziet een 'wall of worries' die op het aandeel kunnen wegen. Hij verwacht vanaf 2019 een aanzienlijke groeivertraging. De schuldenzware balans verhoogt dan weer de kans op herfinancieringkosten en hypothekeert de ruimte voor overnames.

'Om toch overnames te kunnen doen moet het management mogelijk snoeien in zijn dividend en investeringen, of nieuwe aandelen uitgeven', vulde Ferreira aan. De analist besloot met de vaststelling dat AB InBev de onbetwiste leider is in een dalende markt van het pilsbier. 'Dat is geen voordeel.'

De grootste winsten in de Bel20 waren voor Ontex (+2,5%, 21,18 euro) en UCB (+2,3%, 62,16 euro). Een mogelijke verklaring voor de koerswinst van de farmagroep kwam nabeurs. UCB liet weten dat het Europese comité dat geneesmiddelen onderzoekt en aanbevelingen formuleert voor het Europese geneesmiddelenagentschap EMA, voorstander is van een uitbreiding van het toepassingsveld van Cimzia tot volwassen patiënten met matige tot ernstige psoriasis. 

Op de brede markt stak het Waalse biotechbedrijf Celyad er met kop en schouders bovenuit. Het aandeel schoot 22,7 procent hoger tot 29,98 euro.

Celyad liet voorbeurs weten dat de patiëntcasus uit zijn THINK Phase I-onderzoek naar een middel tegen leukemie vrijdag is verschenen in het Haematologica Journal. Daarbij werd een opgegeven leukemiepatiënt succesvol behandeld met de immuuntherapie van Celyad.

Ahold Delhaize (+0,75%, 134 euro) had weinig last van een adviesverlaging bij Goldman Sachs. Het Amerikaanse beurshuis wijzigde de rating van ‘kopen’ naar ‘neutraal’ omdat het aandeel maar een ‘beperkt’ opwaarts potentieel zou hebben. ‘Ondanks de recente sterkte van de koers van het aandeel, geloven wij dat de inflatievooruitzichten in Ahold Delhaizes kernmarkt op een aanhoudend lage of zelfs dalende voedingsprijzeninflatie wijzen’, aldus Goldman Sachs. De analisten trokken wel hun koersdoel op tot 20,40 euro.

In de onderste regionen was ook Euronav terug te vinden. De tankerrederij verloor 3,9% tot 6,83 euro en maakte zo het 4,3 procent-herstel van donderdag ongedaan. Euronav noteert nu weer bijna even laag als woensdag, toen het aandeel een klap van 6,9 procent incasseerde na zwakke kwartaalresultaten. Door lage vrachttarieven dook Euronav in het eerste kwartaal stevig in het rood. CEO Paddy Rodgers waarschuwde bovendien dat er niet onmiddellijk beterschap gloort. Een jaar geleden stelde de topman nog beterschap in het vooruitzicht voor 2018. Niet dus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud