Euronext Brussel: Tessenderlo klimt een Tack hoger

©Frank Toussaint

De Brusselse beurs heeft er op het einde van de handelsdag nog een spurtje uitgeperst en sloot nipt boven de 3.800 punten af. Primus van de dag was Tessenderlo.

De Bel20 begon gisteren goed aan de laatste handelsdag van de week, kende rond de middag een dipje, maar perste er op het einde toch nog een spurtje uit. De Brusselse sterindex sloot de dag af met een winst van 0,37 procent, op 3.800,27 punten. 

De aandelenmarkten kregen vandaag rugwind van de Duitse ondernemers. De zogenaamde Ifo-vertrouwensindex steeg in de maand april naar het hoogste peil in tien maanden. Het cijfer toont aan dat de Duitse motor behoorlijk draait -een opsteker na de teleurstellende vertrouwensindex van de Europese aankoopdirecteurs van gisteren.

Na Picanol was het vandaag de beurt aan Tessenderlo (+10,9%, 29,98 euro) om te schitteren op de beurs. Het chemiebedrijf, waar Picanols sterke man Luk Tack ook aan de touwtjes trekt, pakte vanmorgen uit met een beter dan verwacht kwartaalrapport. Vooral de recurrente bedrijfkasstroom kwam hoger uit dan analisten hadden vooropgesteld. Die sterke jaarstart zet het bedrijf ertoe aan om de winstprognose voor dit jaar op te krikken. Tessenderlo mikt dit jaar op een rebitda-groei van 15 à 20 procent. Bij de publicatie van de jaarresultaten in maart was er slechts sprake van een lichte groei van de recurrente bedrijfskasstroom.

Beurshuis Petercam ziet de koers van Tessenderlo stijgen tot 40 euro en plaatst het aandeel op zijn kooplijst. Ook Bank Degroof en KBC Securities zijn enthousiast over het kwartaalrapport van Tessenderlo, maar blijven vasthouden aan hun houden-advies. Ze krikken hun koersdoel wel op tot respectievelijk 29 en 28 euro. In het zog van Tessenderlo klom ook Picanol 2,4 procent hoger, tot 43,4 euro.

Sioen maakte vanmorgen twee overnames bekend. De West-Vlaamse textielgroep neemt een Belgisch en een Frans bedrijf over: Dynatex en Le Comptoir Zouloo. Respectievelijk een specialist in verstevigingsweefsels en een kleurpigmentenbedrijfje. Het gaat om de eerste overnames voor Sioen sinds 2013. Sioen, dat gisteren ook uitpakte met een bemoedigende kwartaalupdate, sloot 2,2 procent hoger af, op 15 euro.

Heel wat minder verging het CMB. De scheepvaartgroep is in het eerste kwartaal van dit jaar diep in het rood beland, zo bleek gisteren nabeurs. Drogebulkdochter Bocimar heeft zwaar te lijden onder de overcapaciteit in de sector, waardoor de vrachttarieven naar historisch lage niveaus zijn gezakt. Om zich te wapenen tegen de crisis, legt CMB een cashbuffer van 200 miljoen dollar aan. Het aandeel ging tijdens de dag zo'n 2 procent lager, maar beperkte het verlies bij de slotbel tot 0,2 procent (12,83 euro).

Eckert & Ziegler Bebig (-2,2%, 1,34 euro) had last van winstnemingen na de spurt van gisteren. Toen schoot het aandeel 8,6 procent hoger na de lancering van een nieuw toestel om implantaten op te laden. Ook VGP (-3,7%, 31 euro) stond bij de verliezers. Sinds begin dit jaar heeft het bedrijf er al een rit van ongeveer 40 procent opzitten. Recticel (-3%, 4,56 euro) verloor vandaag eveneens terrein. Thrombogenics (+2,6%, 5,88 euro) stoomde daarentegen verder door. Gisteren stond het biotechaandeel ook al bij de winnaars na nieuws over zijn oogmedicijn Jetrea.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud