Euronext Brussel: Trafigura geeft Nyrstar zuurstof

Licht aan het einde van de tunnel? ©Nyrstar

Nyrstar is geen centjesaandeel meer nu grootaandeelhouder Trafigura een nieuwe kredietlijn overweegt. Sioen profiteerde van sterke resultaten.

Na een sterk openingsbegin zijn de Europese beurzen wat teruggevallen, maar de Bel20 tikte niettemin met een plusje van 0,1 procent op 3.529 punten af.

Het meest opvallende aandeel ws zonder twijfel dat van Nyrstar  (+52%, 1,32 euro). De zinkspecialist stijgt voor de derde dag op rij stevig en is daardoor geen centjesaandeel meer. Sinds de slotkoers van dinsdagavond bedraagt de stijging 110 procent. Daarmee is het analistenrapport van ABN Amro dat Nyrstar maandag 50 procent lager stuurde volledig verteerd. 

Let wel: de beurswaarde is sinds het dieptepunt van dinsdag ruim verdubbeld naar 146 miljoen euro, maar is nog altijd minder dan een derde van de 500 miljoen vlak vóór Nyrstar beleggers op 20 september schokte met een winstwaarschuwing. 

Volgens het persbureau Bloomberg onderhandelen de grondstoffenhandelaar Trafigura en enkele banken om nieuwe financiering te voorzien voor Nyrstar. Trafigura, Nyrstars grootste aandeelhouder, zou een kredietfaciliteit toekennen aan Nyrstar om de werkingskosten van het bedrijf te dekken. De lening zou een stuk groter zijn dan de kredietfaciliteit van 250 miljoen die Trafigura nu al toekent. 

Gimv   voert exclusieve onderhandelingen over de overname van een meerderheidsbelang in het Franse Groupe Claire, een producent van toebehoren voor het drinkwaternet. Groupe Claire ontwerpt, ontwikkelt en levert de apparatuur voor de aansluiting, meting van verbruik en het beheer van drinkwaterstelsels. 

Volgens Cédric Duinslaeger van KBC Securities is de overname no big deal. 'We vinden het een interessant domein om in te investeren. Zeker omdat het verouderde Franse drinkwaternetwerk aan vervanging toe is,' zegt hij. 'Maar omdat de omzet van Groupe Claire maar 50 miljoen euro bedraagt, verwachten we geen grote impact op de netto-actiefwaarde van Gimv.'

Hij stipt aan dat de overname is in de strategie van Gimv om in te zetten op smart cities, toepassingen om steden leefbaarder te maken. Die tak maakt intussen zowat 16 procent uit van de portefeuille van Gimv, schat Duinslaeger. 

Gimv vlagde 0,4 procent lager af op 47,05 euro.  

Deutsche Bank trekt het koersdoel voor KBC   op van 76 naar 77 euro. De nettowinst van de bank lag 4 procent hoger dan de voorspellingen van het beurshuis. De bank- en verzekeringsgroep slaagde er ook in om in het derde kwartaal de doelstelling van een kernkapitaalratio van 16 procent te bereiken. 

DB wijst erop dat de ratio in het vierde kwartaal met 7 basispunten zal verbeteren door de verkoop van probleemkredieten in Ierland. DB handhaaft bijgevolg het koopadvies. Ook Credit Suisse verhoogt het koersdoel van 68 naar 70 euro, maar blijft bij een 'neutraal' advies. KBC sloop 0,3 procent hoger naar 62,50 euro. 

Het beurshuis Berenberg verlaagt het koersdoel voor Sioen   van 33,5 naar 31 euro. Het beurshuis wijst daarvoor naar de beslissing van het management om de oudste productielijn van de geotextielafdeling van de hand te doen. Daardoor valt een stuk van de productiecapaciteit weg, wat zal wegen op de omzet. 

Daarnaast verlaagt Berenberg de schattingen voor de brutowinstmarge voor 2018 van 50 naar 49,3 procent. Die zal lager uitvallen door de duurdere olie en tijdelijke transportproblemen door het lage waterniveau van de Rijn. 

Berenberg handhaaft wel een overtuigd koopadvies, wat het aandeel 2,4 procent laat opveren naar 23,85 euro. Het beurshuis looft de innovatiedrang en winstgevendheid van Sioen. Het beurshuis verwacht een sterk vierde kwartaal voor de coatingdivisie door een goedgevuld orderboek. De omzet van de kledingdivisie zal afhangen van het weer in de laatste drie maanden van het jaar. Een late winter kan de vraag drukken. 

De vastgoedgroep Atenor   (50 euro, +1%) maakte gisteren bij de kwartaalupdate bekend dat het een investering doet in Duitsland. Een goede stap volgens KBC Securities die positief is over de Centraal- en Oost-Europese markt. 'Die markt is een sterke winstdrijver,' klinkt het. 'Atenor kan nog meer profiteren van het momentum en de liquiditeit in de markt door de investering in Polen

Atenor dingt mee naar een Europese aanbesteding. De Europese Unie heeft 100 vierkante meter aan ontwikkelden terreinen nodig voor Europese instellingen. Volgens KBCS is Atenor een van de belangrijkste kandidaten voor de aanbesteding via haar site The One die 30.000 vierkante meter herbergt. 

MDxHealth  (+15,8%, 1,60 euro) krabbelt recht na de pandoering (-17%) gisteren. In een analistenrapport was Berenberg erg kritisch over ConfirmMDx, de belangrijkste kankertest van het bedrijf. Het verlaagde het advies van 'kopen' naar 'houden' en het koersdoel van 5,75 naar 1,85 euro. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud