Euronext Brussel: UBS haalt Galapagos van zijn wolk

Acacia Pharma noteert sinds 5 maart op Euronext Brussel. ©EURONEXT

Een rapport haalt Galapagos van zijn wolk. En tegenover de verrijzenis van Fagron staat het besef dat de beurscarrière van Dexia echt wel definitief dood is.

De Bel20 trapte de week op een valse noot af. De Bel20  finishte 0,5 procent lager op 3.868 punten. 

Op Galapagos   (-5,9%, 78,12 euro) werd winst genomen na de sprong van vrijdag. Die was te danken aan een fors hoger koersdoel bij KBC Securities, dat volgde op goed nieuws rond het potentiële geneesmiddel GLPG1690 voor chronische longziekten. 

Voor bijkomende druk zorgde een koersdoelverlaging van UBS, van 95 tot 88 euro. Het Zwitserse beurshuis blijft bij zijn 'neutraal' advies. Analist Marcus Koch verhoogt ten eerste zijn prognoses voor de onderzoeksuitgaven, mede door het donderdagavond aangekondigde fase 3-onderzoek rond GLPG-1690. Hij rekent nu op een cash burn van 240 miljoen euro in boekjaar 2018. Ten tweede verwacht hij op korte termijn minder mijlpaalbetalingen rond het onderzoek naar de taaislijmziekte. Beide factoren verklaren samen het iets lagere koersdoel.

De verzekeringsanalisten van Credit Suisse verlagen dan weer hun advies voor Ageas (-0,9%, 43,28 euro) zakken naar neutraal. Het koersdoel gaat van van 49,50 naar 45 euro. Ze achten de kans nu veel kleiner dat BNP Paribas bereid is de resterende 25 procent-belang in AG Insurance aan Ageas - dat al 75 procent heeft - te verkopen.

En dat is belangrijk aangezien België meer dan 100 procent van alle vrije kapitaal van Ageas genereert en 100 procent van AG Insurance verwerven voor Ageas dus een relatief makkelijke manier zou zijn om aandeelhouderswaarde te creëren. Bovendien is Credit Suisse sceptisch over de kapitaalgeneratie in Azië. Die is theoretisch erg groot, maar de dividenden die vanuit de Aziatische joint ventures naar de moedermaatschappij 'opstromen' blijven ontgoochelend.

VOO

In een interview met onze zusterkrant L’Echo gaf Telenet-topman John Porter te verstaan dat hij 1,3 miljard euro veil heeft voor VOO. Het telecommerk behoort toe aan de Luikse intercommunale Nethys en de Brusselse intercommunale Brutélé en staat eigenlijk niet te koop. Volgens Porter zou Telenet niettemin de best mogelijke partner zijn voor VOO.

Analist Ruben Devos van KBC Securities onderschrijft het strategisch nut van zo’n overname, die ook synergievoordelen zou creëren, maar vraagt zich af of de mededingingsautoriteiten en de regelgevers er wel mee zullen instemmen. Het aandeel Telenet zakte 0,5 procent naar 52,80 euro. .

Megafabriek

Fagron   steeg voor de zesde dag op rij. De specialist in apothekersbereidingen lijkt de moeilijke jaren achter de rug te hebben. Vorige week bleek dat het bedrijf over het eerste kwartaal een organische omzetgroei van 6,8 procent realiseerde, wat merkelijk beter was dan verwacht. Vooral de Verenigde Staten droegen daartoe bij dankzij de megafabriek voor steriele bereidingen in Wichita die stilaan op toeren komt en heel wat potentieel heeft.

Fagron dikte 4,6 procent naar 14,27 euro, het hoogste peil sinds eind 2015. Daarmee lijkt de verrijzenis bijna compleet, na de bijna-doodervaring begin 2016. Toen bezweek Fagron bijna onder enkele desastreuze Amerikaanse overnames en een schuldenberg, maar een kapitaalinjectie van Filip Balcaen en Waterland bracht redding. 

Tegenpool is Dexia, dat 14,8 procent prijsgaf tot 6,70 euro. Dat is een zoveelste diepterecord. Dat de beursgenoteerde aandelen Dexia naar boven afgerond waardeloos zijn, was al jaren duidelijk. Maar geleidelijk aan begint dat besef ook in de beurskoers door te dringen.

Een belangrijke factor is de reverse split begin 2016. Daardoor was Dexia plots geen centjesaandeel meer, wat het aandeel minder interessant maakte voor speculanten. Ter info: zonder die reverse split zou het aandeel nu tegen ... 0,0067 euro noteren. Of nog anders: rekening houdend met de reverse split piekte het aandeel op 23 mei 2007 op 22.463 euro en beloopt het verlies nu 99,7 procent.

 Een andere factor was de omzetting van de 'preferente' aandelen die de Belgische en Franse overheden eind 2012 kregen in ruil voor een kapitaalinjectie van 5,5 miljard in gewone aandelen. Daardoor is het nu nog een stuk duidelijker geworden hoe zeer de 'oude' aandeelhouders weggevaagd zijn: de Belgische en Franse belastingbetalers controleren nu 99,6 procent van de aandelen.

Misselijkheid

Stéphanie Put, de farma- en biotechanaliste van Degroof Petercam, begint de opvolging van Acacia Pharma met een koopadvies en een koersdoel van 4,80 euro. Heet aandeel steeg 3,1 procent tot 3,61 euro. Het Britse biofarmabedrijf, dat begin maart naar Euronext Brussel trok, ontwikkelt medicijnen tegen misselijkheid na operaties of bij chemotherapie. Baremsis, het middel om misselijkheid en braken na een chirurgische ingreep te behandelen, is het verst gevorderd en heeft het meest potentieel. Wereldwijd vinden elk jaar meer dan 300 miljoen operaties plaats en ongeveer 30 procent van de patiënten heeft ondanks preventieve medicatie last van misselijkheid achteraf.

In haar som-der-delenwaardering acht Put Acacia Pharma momenteel 254 miljoen euro waard. Het grootste deel van de waardering - 200,5 miljoen euro - komt van Baremsis. 'Wij geloven dat het veiligheids- en efficiëntieprofiel van Baremsis de weg kan effenen om een goudstandaard te worden in de behandeling van post-operatieve misselijkheid en braken', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud