Advertentie

Euronext Brussel: UCB duwt Bel20 in het rood

Ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen bij UCB in Eigenbrakel ©Kristof Vadino

De Brusselse beurs kan vandaag haar Europese collega’s niet volgen en dat is aan UCB te wijten. De toekomst van diens osteoporosemiddel is onzeker geworden. Ook over Sapecs dividend is er ontgoocheling.

Rond 12.30 uur zakt de Bel20 1 procent tot 3.908 punten. De stijgers zijn groter in aantal dan de dalers, maar die laatste geven toch de doorslag. Bij Umicore (-1,1%) zijn er winstnemingen nadat het aandeel vrijdag 2,7 procent won en op een recordhoogte van 60,07 euro sloot. De materialengroep heeft er een sterke rit op zitten – het aandeel won ruim 9 procent – sinds zij begin deze maand aankondigde de komende twee jaar 300 miljoen euro extra te investeren in de productie van materialen voor herlaadbare batterijen en vervolgens probleemloos 360 miljoen euro ophaalde bij Amerikaanse investeerders.

Het verlies van de Bel20 is in feite helemaal te wijten aan één aandeel: UCB. De farmagroep maakte vannacht de resultaten bekend van het zogenaamde ARCH-onderzoek naar het potentieel geneesmiddel romosozumab voor de behandeling van osteoporose bij vrouwen die de menopauze achter de rug hebben, en die resultaten waren gemengd. Het Fase 3 klinisch onderzoek toonde aan dat romosozumab, dat UCB en zijn partner Amgen in de handel zouden willen brengen onder de naam Evenity, wel het risico op botbreuken vermindert in vergelijking met de standaardbehandeling, maar dat het risico op cardiovasculaire aandoeningen merkelijk toeneemt. In een eerder onderzoek (FRAME), waarbij romosozumab vergeleken werd met een placebo, was dat niet naar boven gekomen.

Amgen en UCB zullen de resultaten van het onderzoek nu grondig evalueren. Het opduiken van een cardiovasculair risico zal ook gevolgen hebben voor de lancering van het geneesmiddel. Amgen verwacht sowieso dat de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA dit jaar nog geen groen licht zal geven om Evenity op de markt te brengen. De aanvragen bij de Japanse en Canadese gezondheidsdiensten zullen aangepast worden. De voorbereiding om het middel in Europa te lanceren gaat wel door zoals gepland.

De analisten van KBC Securities noemen het nieuwe veiligheidsrisico dat is opgedoken ‘een negatieve verrassing’, maar vinden het moeilijk om de gevolgen nu al in te schatten. De beleggers wachten daar duidelijk niet op en stappen massaal uit UCB. De markt voor romosozumab is immers kleiner geworden en het is ook niet meer helemaal zeker of het middel wel effectief op de markt zal worden gebracht. UCB dondert 14,4 procent lager tot 65,55 euro. De monoholding Financière de Tubize gaat vanzelfsprekend dezelfde weg op en verliest 9,7 procent tot 64,34 euro.

Dividend

Een andere stevige daler op de brede markt is Sapec, dat na een opschorting van twee en een halve dag 6,3 procent terugvalt tot 157,35 euro. De op het Iberisch schiereiland gerichte holding maakte vrijdag bekend dat de opbrengst van de verkoop van de Agro Business zal uitgekeerd worden in de vorm van een dividend. Aandeelhouders ontvangen 150 euro bruto per aandeel. Particulieren zullen daarop een roerende voorheffing van 30 procent betalen en dus netto maar 105 euro overhouden. Topman Antoine Velge had begin dit jaar nochtans beloofd een oplossing te zoeken die voor alle aandeelhouders, ook voor de kleine beleggers, interessant zou zijn.

Antoine Velge, de CEO en referentieaandeelhouder van Sapec ©RV DOC

Een tweede reden voor de klap zijn de jaarresultaten. In het verlengde, 15 maanden tellende boekjaar 2016/17 leed Sapec een operationeel verlies van 21,9 miljoen euro, waar er het jaar voordien (over 12 maanden) nog een bedrijfswinst was van 20,1 miljoen euro. Sapec heeft met andere woorden zijn kroonjuwelen verkocht en voor de overblijvende activiteiten is er werk aan de winkel. Het nettoresultaat van Sapec oogt wel goed – 161 miljoen euro winst – maar dat is te danken aan de verkoop van de Agro Business, die netto 225,8 miljoen euro opbracht.

Artrose

De ferme afstraffing van UCB toont nog maar eens aan hoe risicovol de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is. Dat verklaart wellicht waarom Ablynx maar deels kan profiteren van nieuws over een nieuw potentieel geneesmiddel en een mijlpaalbetaling. Die laatste bedraagt 15 miljoen en komt van partner Merck KGaA, dat de klinische ontwikkeling van de nieuwe nanobody ALX-1141 voor de behandeling van artrose nu voor zijn rekening zal nemen. Ablynx stijgt 0,5 procent tot 11,07 euro.

Econocom stijgt 0,4 procent tot 14,81 euro. De IT-dienstengroep gaat zijn aandeel op 2 juni in twee splitsen teneinde het aandeel toegankelijker te maken en de liquiditeit te verhogen. Econocom gaat ook de uitgiftepremie terugstorten, zodat aandeelhouders 0,20 euro per (huidig) aandeel – of 0,10 euro per gesplitst aandeel – zullen ontvangen. Het bedrijf gaat voorts een BAV bijeenroepen om te beslissen over de vernietiging van 3 miljoen eigen aandelen (of 6 miljoen na de splitsing). Topman Jean-Louis Bouchard verzekert ook de continuïteit van bestuur door zijn zoon Robert te benoemen tot gedelegeerd bestuurder en COO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud